ΔΙΗΜΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΔΡΑΜΑΣ- ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΚΑΙ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

Φέτος  συμπληρώνονται 80 χρόνια από την 4η Μαρτίου, ημέρα σύλληψης και φυλάκισης  των Δραμινών Εβραίων , στην καπναποθήκη Φαρατζή , στο σημερινό θεατράκι της Αγίας Βαρβάρας.

Ακολούθησε ο βίαιος εκτοπισμός και ο αφανισμός σχεδόν όλων στην Τρεμπλίνκα και στο Άουσβιτς.

Ο Δήμος Δράμας, ο Πολιτιστικός Οργανισμός ΦΤΜΜ , οι Φίλοι Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας Πολιτιστικών  Μνημείων πόλης και περιοχής και ο ΜΕΑ Σύλλογος «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» στο πλαίσιο της Ημέρας Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος πραγματοποίησαν εκδηλώσεις στις 4 και 5 Μαρτίου 2023.

Το Σάββατο 4 Μαρτίου στο Δημοτικό Ωδείο  έγινε η υποδοχή των απογόνων της Οικογένειας Κακκή, οι οποίοι επέστρεψαν με συγκίνηση στην γενέτειρα των γονέων τους.

Πρόκειται για εγγονούς και εγγονές του Αιμιλίου και της Ελβίρας Κακκή, η παρουσία των οποίων στην πολιτιστική , κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης κατά την διάρκεια του Μεσοπολέμου υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική.

Στην διάρκεια της εκδήλωσης ο Dr Emil D. Kakkis MD,PhD, απηύθυνε χαιρετισμό ενώ ακολούθησε η προβολή της ταινίας του Δημήτρη Μουρτζόπουλου με θέμα « Η Δράμα του Μεσοπολέμου. Μνήμη Αιμίλιου  και Ελβίρας Κακκή».

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος κατά την διάρκεια της εκδήλωσης:

«Σήμερα, κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ, στη μνήμη των  εκατοντάδων Δραμινών  Εβραίων συμπατριωτών μας, που έπεσαν θύματα της ναζιστικής βαρβαρότητας.

Χαιρετίζω και τον δόκτωρ Εμίλ Κακής απόγονο  της οικογένειας των Αιμίλιου και Ελβίρας  Κακκή όπως και τους άλλους συγγενείς τους  που βρίσκονται  στη γενέτειρα των γονιών τους.

Το Ολοκαύτωμα,  είναι ένα γεγονός μοναδικό στην Ιστορία του κόσμου.

Ας είναι αιωνία η μνήμη των  εκατομμυρίων ψυχών που θανατώθηκαν στα στρατόπεδα συγκεντρώσεων.»

Την Κυριακή 5 Μαρτίου στο Μνημείο  του Ολοκαυτώματος πραγματοποιήθηκε Τελετή Μνήμης των Δραμινών θυμάτων του Ολοκαυτώματος από  τον Σοφολογιότατο Ραβίνο Θεσσαλονίκης  Άαρον  Ίσραελ  και στην συνέχεια είχαμε κατάθεση στεφάνων.

Ακολούθησε στην αίθουσα SPIERER- στο HYDRAMA GRAND HOTEL  ομιλία του Γεωργίου Αντωνίου, Επίκουρου Καθηγητή της Έδρας Εβραϊκών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ με θέμα: «Το ολοκαύτωμα στην Ελλάδα. Από την ιστορία στη μνήμη»

Το διήμερο των εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με Ιστορική  Περιήγηση στο χώρο του Σιδηροδρομικού Σταθμού και στο Μουσείο Τρένων.===

Από το Γραφείο Τύπου


Πηγή

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα