Το τμήμα Πρόνοιας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Παύλου Μελά με Παράρτημα Ρομά, με σεβασμό και εκτίμηση στο γονεϊκό ρόλο και τη σπουδαιότητα του, αφουγκραζόμενο τις ανάγκες και τα αιτήματα των πολιτών πραγματοποιούν νέο απογευματινό κύκλο Σχολών Γονέων.
Οι Σχολές Γονέων ξεκίνησαν για να υποστηρίξουν τους γονείς στον δύσκολο ρόλο τους. Ο ρόλος του γονιού είναι μοναδικός και ίσως ο πιο σημαντικός που αναλαμβάνει κάποιος. Ένας ρόλος ωστόσο με προκλήσεις και απαιτήσεις, καθώς η ανατροφή του παιδιού χρειάζεται εκτός από το ένστικτο και γνώσεις.
Η οικογένεια, ως το πιο σημαντικό πλαίσιο παροχής ασφάλειας και σταθερότητας στο παιδί, χρειάζεται υποστήριξη και καθοδήγηση, ώστε να είναι σε θέση να εφοδιάσει το παιδί με τα κατάλληλα εφόδια για ψυχική υγεία και να το βοηθήσει να αναπτυχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Οι γονείς είναι παιδαγωγοί αναντικατάστατοι, οι βασικοί υπεύθυνοι για την ανατροφή του παιδιού τους. Μα την ίδια ώρα είναι απροετοίμαστοι για τον πολύ υπεύθυνο ρόλο τους και μάλιστα στη σημερινή εποχή που αφενός βάλλονται από υπερπληροφόρηση και παραπληροφόρηση, αφετέρου ο θεσμός της οικογένειας αλλάζει και μετασχηματίζεται με γοργούς ρυθμούς.
Είναι όμως στ’ αλήθεια επάγγελμα ο ρόλος του γονιού; Και τι είναι η Σχολή Γονέων;
Σύμφωνα με τη «Διεθνή Ομοσπονδία για την Εκπαίδευση των Γονέων» (Fédération Internationale pour l’ Education des Parents–F.I.E.P.), στις Σχολές Γονέων κάποιος μαθαίνει το «επάγγελμα» του γονέα, διότι –όπως υποστηρίζει– το να είσαι γονέας στην εποχή μας δεν μπορεί να είναι αυτοσχεδιασμός.
Οι ανθρωπιστικές επιστήμες έχουν αναπτυχθεί πολύ και οι μελέτες που έχουν διεξαχθεί στην αναπτυξιακή και στην κοινωνική ψυχολογία μάς τροφοδοτούν συνεχώς με νέα δεδομένα που ο σύγχρονος γονιός χρειάζεται να γνωρίζει.
ΣΚΟΠΟΣ των Σχολών Γονέων είναι: α) η στήριξη του θεσμού της οικογένειας, αναντικατάστατου πλαισίου σταθερότητας και ασφάλειας και β) η προστασία της ψυχικής υγείας ανήλικων και ενήλικων ατόμων μέσα στο σύστημα της οικογένειας.
Οι Σχολές Γονέων στοχεύουν κυρίως στην ΠΡΟΛΗΨΗ και κινείται σε δύο άξονες: την ενημέρωση και τη διαμόρφωση-διαφοροποίηση, η μία στενά συνδεδεμένη με την άλλη.
Η ενημέρωση (information) θέτει υπόψη των γονιών τις μελέτες, τις έρευνες, τα σύγχρονα δεδομένα της οικογενειακής ψυχολογίας.
Η διαμόρφωση-διαφοροποίηση (formation), από την άλλη, οδηγεί τους γονείς μακροπρόθεσμα στην αλλαγή της στάσης και της συμπεριφοράς τους απέναντι στο παιδί τους. Οι γονείς αλλάζουν, τα παιδιά αλλάζουν, η σχέση γονιού – παιδιού διαφοροποιείται και εξελίσσεται.
Το έργο των Σχολών Γονέων δεν μπορεί να συγκριθεί με κανενός είδους διαλέξεις, βιβλία, άρθρα ή πληροφόρηση μέσω του διαδικτύου. Τα όποια μέσα μετάδοσης πληροφοριών για τους γονείς μπορούν να είναι εξαιρετικά χρήσιμα και διαφωτιστικά.
Ωστόσο, οι Σχολές Γονέων δεν παρέχουν στους γονείς μόνο πληροφορίες, αλλά και τις αναγκαίες γνώσεις που θα τους βοηθήσουν να τις εφαρμόσουν και να τις αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Επιπλέον, δίνουν τη δυνατότητα της εμπειρίας της συμμετοχής σε ομάδα, η οποία δεν παρέχει μόνο πλούσιες ιδέες και βιώματα, αλλά μέσα από την αλληλεπίδραση των μελών οι γονείς ανατροφοδοτούνται δημιουργικά και μαθαίνουν να επικοινωνούν ουσιαστικά, εξελίσσονται και διαφοροποιούνται. Με αυτό τον τρόπο ενδυναμώνονται και αποκομίζουν ευχαρίστηση και χαρά από την άσκηση του ρόλου τους.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ
Το απογευματινό τμήμα της Σχολής Γονέων θα ξεκινήσει την Δευτέρα 9 Μαΐου 2022 και θα πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα (εκτός αργιών) μέχρι και τις 20 Ιουνίου 2022, ώρα 17:00-19:00.
Οι συναντήσεις θα λαμβάνουν χώρα στον 3ο όροφο του Κέντρου Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης (Λαγκαδά 221) και είναι δωρεάν.
Θα δοθεί προτεραιότητα σε γονείς που δεν συμμετείχαν ξανά σε σχολή γονέων.
Όριο συμμετεχόντων 15 άτομα ανά τμήμα
Όροι συμμετοχής:
Οι συμμετέχοντες χρειάζεται:
- να είναι κάτοικοι του Δήμου Παύλου Μελά.
- να παρακολουθούν όλες τις συναντήσεις της ομάδας.
- να ειδοποιούν την υπεύθυνη ψυχολόγο για τυχόν απουσία από την ομάδα.
Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής είναι η χρήση μάσκας και η επίδειξη:
α) πιστοποιητικού εμβολιασμού σε ισχύ, με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.
β) πιστοποιητικού νόσησης σε ισχύ, με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.
γ) βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για COVID-19 (PCR/rapid test) έως 48ώρου, με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.
Η δαπάνη για τη διενέργεια του εργαστηριακού ελέγχου βαρύνει αποκλειστικά το φυσικό πρόσωπο.
Οι αιτήσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές από Τετάρτη 20 Απριλίου έως και Τετάρτη 4 Μαΐου 2022 και ώρες 8.00-14.00, είτε τηλεφωνικά στα: 2310 020167-160, είτε δια ζώσης στο: ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΝΟΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, Λήμνου 2 με Καζαντζίδη γωνία, Νικόπολη.