Έπειτα από την εξαιρετικά γόνιμη τους συνεργασία και τα χρήσιμα αποτελέσματα της Ημερίδας με τίτλο “Οικοδομώντας το μέλλον των Προορισμών στη νέα εποχή: Αυθεντικότητα, Εμπειρίες, Γαστρονομία και τοπικές Συνεργασίες”, ο ΠΡΟΤΟΥΡ (Οργανισμός Προβολής Ροδιακού Τουρισμού) και το Δίκτυο Παραγωγών & Γαστροτουρισμού «ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ» συνεχίζουν τις στοχευμένες δράσεις για την ανάδειξη των ποικίλων μορφών του τουρισμού της Ρόδου, οι οποίες βασίζονται στους άξονες των εμπειριών και της βιωσιμότητας.
Υπενθυμίζεται ότι η Ημερίδα, που διεξήχθη στη Νέα Πτέρυγα του Νεστορίδειου Μελάθρου την 1η/4/2022, συνδιοργανώθηκε από τον ΠΡΟΤΟΥΡ και το έργο “ΤΟΠΙΚΑ & ΕΠΩΝΥΜΑ“ – το οποίο έχει ως εταίρους την «ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ», την ΠΟΞ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων), την ΠΟΔΙΞ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Διευθυντών Ξενοδοχείων) και άλλους φορείς. Η ημερίδα διεξήχθη με τη συμμετοχή επιστημόνων και εκπρόσωπων διεθνών και τοπικών φορέων (WTTC, Expedia, Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, Ένωση Διευθυντών Ξενοδοχείων Δωδεκανήσου, ΕΠΟΤ, Λέσχη Αρχιμαγείρων, Σύλλογο Εστιατόρων Ρόδου κλπ) και ανέδειξε τις δυνατότητες που υπάρχουν για τον εμπλουτισμό του Ροδιακού τουριστικού προϊόντος μέσω του Γαστροτουρισμού, με όχημα την προώθηση Επώνυμων τοπικών και γενικότερα ελληνικών προϊόντων στα ξενοδοχεία του νησιού και τέλος με την υλοποίηση δράσεων οι οποίες θα ενθαρρύνουν την μεγαλύτερη και πιο ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας.
Με αυτή την αφετηρία, οι δύο φορείς συμφώνησαν να συνεργαστούν σε μια σειρά σχετικών δράσεων και ειδικότερα:
- Ο ΠΡΟΤΟΥΡ ανέλαβε να στηρίξει τις σχετικές επικοινωνιακές δράσεις του Δικτύου «ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ» στο εξωτερικό, με θέμα τη Ρόδο, και να διευκολύνει τη συνεργασία ξενοδοχείων, τουριστικών γραφείων και παραγωγών προϊόντων του πρωτογενούς τομέα μέσω της συμμετοχής τους σε δράσεις που θα ενθαρρύνουν τη χρήση και ανάδειξη επώνυμων προϊόντων στα ξενοδοχεία του νησιού αλλά και σε πιστοποιημένες δράσεις Γαστροτουρισμού, σύμφωνα με την τεχνογνωσία του Δικτύου «ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ».
- Το δε δίκτυο «ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ», ανέλαβε να υποστηρίξει την ανάδειξη Επώνυμων Προϊόντων στα ξενοδοχεία της Ρόδου αλλά και την διαμόρφωση πιστοποιημένων δράσεων Βιώσιμου Γαστροτουρισμού, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία που έχει αναπτυχθεί στο έργο ΤΟΠΙΚΑ & ΕΠΩΝΥΜΑ στο οποίο συμμετέχει με την ΠΟΞ, το WeDoLocal, την ΠΟΔΙΞ, την Λέσχη Αρχιμαγείρων και άλλους φορείς. Επίσης ανέλαβε να προβάλει αυτές τις δράσεις αλλά και τον Ροδίτικο τουρισμό συνολικά, μέσα από τα κανάλια επικοινωνίας της και ειδικά τα Newsletters «ΦΡΑΣΗ της ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ» που διανέμονται σε δεκάδες χιλιάδες αποδέκτες σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Ο Διευθυντής του ΠΡΟΤΟΥΡ, κ. Διονύσης Τσιλιγκίρης και ο ιδρυτής του δικτύου «ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ» και Project Manager του έργου “ΤΟΠΙΚΑ & ΕΠΩΝΥΜΑ”, κ. Δημήτρης Η. Βασιλείου, συμφώνησαν ότι οι δυνατότητες συνεργασίας είναι μεγάλες. H συνεργασία αυτή θα περιλαμβάνει μία σειρά κοινών εκδηλώσεων σε Ελλάδα και στο εξωτερικό, ακόμη και την υποστήριξη δράσεων άλλων φορέων της περιοχής στην ίδια κατεύθυνση, πχ το “Rhodes Co-Lab TUI” πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με τη συμμετοχή και του Δήμου Ρόδου, η “Κουζίνα του Αιγαίου” (Aegean Cuisine) που διαχειρίζεται το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου. Παράλληλα, δράσεις φορέων με συμπληρωματική δραστηριότητα, όπως η Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου & Κυκλάδων και ο Σύλλογος Εστιατόρων Ρόδου, αλλά και όλων των τοπικών φορέων με σχετικό ενδιαφέρον για το Γαστροτουρισμό και την Βιωσιμότητα, προς τους οποίους έχει γίνει πρόσκληση συνεργασίας.
(1)Στο σύνδεσμο https://authentic-greece.gr/supporting-rhodian-tourism/ θα βρείτε την αγγλική μετάφραση και φωτογραφικό υλικό
(2)Στο σύνδεσμο https://authentic-greece.gr/rhodes-01-04-22-seminar-material/ θα βρείτε τα συμπεράσματα της Ημερίδας (1/4/22), τα οποία επισυνάπτονται και στο πρόσθετο συνημμένο αρχείο