Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για την Εβραϊκή κοινότητα Άρτας

Παρόντες στις εκδηλώσεις του Δήμου Μητροπολίτης, Βουλευτές, Δήμαρχοι, εκπρόσωποι της Ισραηλιτικής Κοινότητας, Πρόξενοι.

 Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 26 Μαρτίου, η εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης της Εβραϊκής Κοινότητας Άρτας, η ημέρα σύλληψης των Αρτινών Εβραίων (24 Μαρτίου 1944) από τα Γερμανικά Στρατεύματα.  Μια εκδήλωση την οποία η Δημοτική Αρχή έχει καταστήσει πλέον θεσμό και κάθε χρόνο τιμά με ιδιαίτερο σεβασμό.

Σημαντικές προσωπικότητες της Ελληνικής Ισραηλιτικής Κοινότητας έδωσαν το παρών, ανάμεσά τους ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Μωυσής Ελισάφ και  Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων, o αναπληρωτής  Πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Κάρστεν Μίλερ, από το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος,  ο κ. Βίκτωρ Ελιέζερ, από την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης  η κα. Χάνα Πίντο, από την Ισραηλιτική  Κοινότητα Χαλκίδας η κα. Σόφη Κωστή, από την Ισραηλιτική  Κοινότητα Αθηνών, ο κ. Δανιέλ Εμμανουήλ, από την Ισραηλιτική Κοινότητα Κέρκυρας ο κ.Ηλίας Χατζής, ο Ραβίνος κ. Γκαμπριέλ Νεγρίν, από την Εβραϊκή Νεολαία Αθηνών, ο κ Άλεξ – Ισαάκ Κοέν και απόγονοι Αρτινών Εβραίων .

Ενώ στην εκδήλωση παρέστησαν και το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του Νομού Άρτας, οι κκ. Γιώργος Στύλιος,  Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Βουλευτής Άρτας, οι Βουλευτές Άρτας, Όλγα Γεροβασίλη και Χρήστος Γκόκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς, ο Αστυνομικός Διευθυντής Άρτας Γιώργος Βασιλείου, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Νίκος Λιόντος, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος του Μ/Φ  Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ» Νίκος Μπανταλούκας, ενώ τη εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο Μητροπολίτης Άρτας κ. Καλλίνικος και ο Δημήτρης Βλαχοπάνος συγγραφέας του βιβλίου αφιερωμένο στην ζωή του Ισαάκ Μιζάν, γνωρίζοντας σε όλους του Αρτινούς μέσα από τις λέξεις του βιβλίου του, το οδοιπορικό του Ισαάκ Μιζάν από την Άρτα στα στρατόπεδα του Άουσβιτς.

Το Σάββατο το πρωί  έγινε περιήγηση στην παλιά Εβραϊκή συνοικία της Άρτας, από τον δικηγόρο-γραφολόγο και ερευνητή Χάρη Βαδιβούλη. Η εκδήλωση μνήμης έκλεισε με Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ολοκαυτώματος. Παράλληλα, οι μαθητές και μαθήτριες του 1 ΕΠΑΛ Άρτας παρουσίασαν ένα συγκινητικό  δρώμενο, ενώ οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Άρτας, παρουσίασαν το τραγούδι, «LECHÓL ÍSHYÉSHSHÉM» (Everymanhasaname), σε ποίηση της ισραηλινής ποιήτριας Zelda Mishkovsky.

Ακολούθησε πορεία με αναμμένα κεριά μέσα από την Εβραϊκή Συνοικία προς την πλατεία Κιλκίς, στο σημείο όπου οι δυνάμεις κατοχής συγκέντρωσαν τους συλληφθέντες Αρτινούς Εβραίους, πριν τον εκτοπισμό τους στα στρατόπεδα θανάτου.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν μέλη Ισραηλιτικών Κοινοτήτων από όλη τη χώρα, περίπου 200 άτομα, που γνώρισαν την Άρτα, περπάτησαν στην πόλη και ήρθαν σε επαφή με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.

Παράλληλα, ο κ. Τσιρογιάννης προχώρησε στην ονοματοδοσία οδού εις μνήμη του Ισαάκ Μιζάν, αρτινού επιζήσαντος του Άουσβιτς, με την παρουσία του παιδιών του, Ζόζεφ και Άννα και των εγγονών του «Η ονοματοδοσία οδού στην μνήμη του Ισαάκ Μιζάν, εντάσσεται στην γενικότερη προσπάθεια που κάνει ο Δήμος μας να διατηρήσει ζωντανή την μνήμη της εβραϊκής κοινότητας και ταυτόχρονα να απευθυνθεί σε όλους τους πολίτες με το σύνθημα «Η Άρτα θυμάται – Ποτέ ξανά». Πλέον ο Ισαάκ Μιζάν θα βρίσκεται καθημερινά στην πόλη που γεννήθηκε και αγάπησε, την Άρτα του. Ευχαριστώ πολύ την Τελένια Κοέν για την διοργάνωση της επίσκεψης στην πόλη μας, για να τιμήσουμε όλοι μαζί την ημέρα αυτή, καθώς και όλες τις σημαντικές προσωπικότητες που μας τίμησαν. Η παρουσία τους σήμερα εδώ είναι μια ισχυρή φωνή, η φωνή όλων μας, απέναντι στα εγκλήματα πολέμου» ανέφερε μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Αρταίων Χρ. Τσιρογιάννης.

Ενώ ο κ. Τσιρογιάννης πρόσθεσε « Στόχος μας είναι να γνωρίσουμε οι μαθητών των σχολεία μας, την ιστορία της Ισραηλιτικής Κοινότητας της Άρτας και οι μαθητές να διδαχθούν τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν, να υπάρχει ειδική σήμανση στα Εβραϊκά κτίρια, και τέλος να καταφέρουμε να περιέλθει στην κυριότητα του Δήμου μας ένα κτίριο στην πρώην Εβραϊκή Συνοικία προκειμένου να γίνει Μουσείο την για Εβραϊκή Κοινότητα».

     


Πηγή

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα