Ο Δήμος Η.Π. Νάουσας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 200η Επέτειο της Επανάστασης και του Ολοκαυτώματος της πόλης, διοργανώνει, το Σάββατο 2 Απριλίου 2022 και ώρα 19:30, στο Δημοτικό Θέατρο Νάουσας, την επετειακή παράσταση θεάτρου σκιών με το έργο του Γιάννη Χατζή με τίτλο «Ο Χαλασμός της Νάουσας».
Πρόκειται για πρωτότυπο έργο του καλλιτέχνη θεάτρου σκιών Γιάννη Χατζή, ο οποίος εμπνεόμενος από τα γεγονότα του Χαλασμού της Νάουσας και μέσω πολυετούς λαογραφικής και ιστορικής έρευνας, συνέθεσε το έργο, κατασκευάζοντας παράλληλα νέες φιγούρες και σκηνικά για τις ανάγκες της παράστασης. Το έργο αρχικά είχε παρουσιαστεί πριν δεκαετίες στο μαθητικό κοινό της Νάουσας. Για τις ανάγκες της νέας παράστασης έγιναν οι απαραίτητες προσαρμογές στα κείμενα του έργου, στη σκηνοθεσία, κλπ.
Κατά τη διάρκεια της παράστασης, μουσική ορχήστρα θα συνοδεύει επί σκηνής με πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις την οποία αποτελούν οι Γιάννης Γαλίτης (κλαρίνο, ζουρνάς, καβάλ), Δήμητρα Καραφούσια (τραγούδι), Τρύφων Μπάιτσης (τραγούδι, κιθάρα), Παναγιώτης Παπαδόπουλος (ακορντεόν), ΑναστάσηςΣτοΐδης (κιθάρα, κρουστά).
Κείμενο (πρωτότυπο) – φιγούρες: Γιάννης Χατζής
Σύμβουλος Ιστορίας: Πέτρος Α. Στοΐδης
Επιλογή τραγουδιών – μουσική επιμέλεια: Πέτρος Α. Στοΐδης
Βοηθοί καραγκιοζοπαίχτες: Οδυσσέας Κανλής, Τασούλα Γκενίδου
Η παράσταση είναι ευγενική προσφορά του Γιάννη Χατζή και των βοηθών του, ως ελάχιστο φόρο τιμής στα 200 χρόνια από την Επανάσταση και το Ολοκαύτωμα της Νάουσας.
Η είσοδος θα είναιελεύθερη για το κοινό (με την επίδειξη των αντίστοιχων πιστοποιητικών σε ισχύ (εμβολιασμού, νόσησης, selftest24ωρου για μαθητές).
Ο Γιάννης Χατζής γράφει για το έργο:
Υπηρέτης κι εγώ του ελληνικού Θεάτρου Σκιών, του γνωστού σε όλους μας καραγκιόζη, εντυπωσιασμένος και συγκινημένος από τον Χαλασμό της Νάουσας, θέλησα να προσεγγίσω τα γεγονότα εκείνου του ξεσηκωμού με τις σκιές της τέχνης μου, με μεγάλο σεβασμό σε «πρόσωπα και πράματα» και να συμβάλλω με τη σειρά μου στην πανελλαδική αναγνώριση και διάδοση, της τόσο παραγνωρισμένης, από ιστορικής άποψης, θυσίας της Νάουσας.
Η παράσταση ήταν το αποτέλεσμα επίπονης και χρονοβόρας δουλειάς. Το σκεπτικό μέσα στο οποίο κινήθηκα, ήταν ν’ αφήσω τα ίδια τα ιστορικά γεγονότα να μιλήσουν για τον εαυτό τους αφήνοντας στη φαντασία μου τη δραματοποίηση και το μοντάζ των σκηνών και πράξεων. Προσπάθησα να συνδέσω τον λόγο και τους διαλόγους, όσο μπορούσα, με τη δημοτική ποίηση, προσπαθώντας να αναδείξω τα γεγονότα μέσα από τον λυρισμό της λαϊκής ψυχής. Και προπάντων να καταφέρω να συνάδει το ύφος, το ήθος η εικόνα κι ο λόγος του θεάτρου σκιών με την όλη σοβαρότητα του εγχειρήματος, και δεν ήταν καθόλου εύκολο αυτό. Σαν αποτέλεσμα δημιούργησα το έργο για το Θέατρο Σκιών «Ο Χαλασμός της Νάουσας».
Η παράσταση, που προέκυψε, ήταν πολυπρόσωπη. Εμφανίζονται 33 πρόσωπα εκτός από τους Ναουσαίους και Τούρκους πολεμιστές, ενώ ακούγονται 22 τραγούδια και μουσικές γέφυρες. Χρειάστηκε να φιλοτεχνηθούν πολλές νέες φιγούρες πρωταγωνιστών της εξέγερσης, Ναουσαίοι και Ναουσαίες, Τούρκοι, ιερωμένοι, δήμιοι, η Ελλάδα, άγγελοι κλπ. Ήταν μια πρόκληση για εικαστική δημιουργία, που είχε κι αυτή τη δικιά της έρευνα. Για τη μουσική επένδυση της παράστασης στηρίχτηκα στις γνώσεις του Πέτρου Στοΐδη, του οποίου η συμβολή και η βοήθειά του υπήρξαν πολύτιμες.
Το έργο έχει τη δική του προϊστορία. Παίχτηκε δυο φορές στη Νάουσα – πρώτη παράσταση 2 Απριλίου 2001 – με θεατές μαθητές σχολείων, στο χειμερινό θέατρο. Τώρα στις 2 Απριλίου 2022, πολλά χρόνια από τότε, ο Δήμος της Νάουσας μας δίνει την ευκαιρία να παρουσιάσουμε μια καθόλα άρτια παράσταση γι’ αυτό και τον ευχαριστούμε από καρδιάς.
Το κείμενο του έργου αναθεωρήθηκε και διορθώθηκε βάση νέων δεδομένων. Μιλάμε για μια επικαιροποίηση σε νέα ιστορικά δεδομένα, μια νέα σκηνοθετική οπτική γωνία και φυσικά μια νέα μουσική επένδυση και τη συμμετοχή μουσικής κομπανίας και τραγουδιστών. Έγιναν νέα σκηνικά, κάποιες νέες φιγούρες και δυο ζωγραφιές με το ανάλογο θέμα. Πράγματι, μπορούμε να μιλάμε για μια νέα πρεμιέρα.
Το Θέατρο Σκιών είναι από μόνο του ένας κόσμος ποίησης, μαγείας κι ονείρου, γι’ αυτό «ας αφήσουμε ένα παράθυρο στο όνειρο»!
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:
Ο Γιάννης Χατζής γεννήθηκε το 1945 στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασε, ζει και εργάζεται. Ερευνητής και μελετητής του Θεάτρου Σκιών, δίνει εδώ και περίπου τέσσερις δεκαετίες παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Διοργάνωσε και συμμετείχε σε εκθέσεις εικαστικών του Καραγκιόζη σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Ξάνθη, Δράμα, Νάουσα, Βέροια, Κατερίνη, Ναύπλιο, Λαμία, Αθήνα και στο εξωτερικό. Πλούτισε το ρεπερτόριο του Θεάτρου Σκιών με πολλά έργα, ενώ η δουλειά του σε φιγούρες, αφίσες και σκηνικά βρίσκεται σε διάφορα μουσεία. Παράλληλα, ανέπτυξε συγγραφικές και ερευνητικές δραστηριότητες στα λαϊκά αναγνώσματα και σε διάφορους τομείς της λαογραφίας.
Οι παραστάσεις του είναι ένα θέατρο μάχιμης επικαιρότητας, ώριμος καρπός της πολύχρονης και πολύτροπης θητείας του στον κόσμο του Θεάτρου Σκιών. Με ιδιαίτερη ευαισθησία επιχειρεί με τον Καραγκιόζη του να συνδυάσει τον τοπικό πολιτιστικό θησαυρό με επίκαιρο και σύγχρονο λόγο. Από την παράδοση και την ταυτότητα του χτες, στη φωνή, τα οράματα και τις ανησυχίες τού σήμερα, με πληθώρα λαογραφικών, εθνογραφικών και ηθογραφικών στοιχείων.
Όλα τα παραπάνω αποκαλύπτονται στο βιβλίο του «Οδοιπορώντας με τις σκιές του Καραγκιόζη», που κυκλοφόρησε το 2021 από τις εκδόσεις «Εκτός των Τειχών», μια σειρά μελετών και δοκιμίων για τον… ξυπόλητο ήρωα και το λαϊκό Θέατρο Σκιών, με τα οποία ο Γιάννης Χατζής προσπαθεί να αποδώσει «τον Καραγκιόζη και τον λόγο του εκεί όπου πάντοτε ανήκε, στον λαό».