Η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Παύλου Μελά διοργανώνει τη «Γιορτή ΠολυΓΛΩΣΣΙΑΣ – Ανοιχτοί Δρόμοι», μία δράση ανάδειξης των Γλωσσών και των Πολιτισμών και σας προσκαλεί στην πρώτη Οργανωτική συνάντηση – Ενημέρωση Φορέων, Εκπαιδευτικών και Πολιτών, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 Ιουνίου και ώρα 18:30, στο Κέντρο Πολιτισμού ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ, 3ος όροφος, Λαγκαδά 221, Σταυρούπολη.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία με εκπαιδευτικό – πολιτισμικό χαρακτήρα που έχει βασικό στόχο να προβάλλει την ιδέα του πλουραλισμού και της συνέχειας, ως βίωμα μιας κοινωνίας που μετέχει ενεργητικά στην προσπάθεια της συνεργασίας, της ευαισθητοποίησης για τη μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής.
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΦΙΣΑ ΣΕ PDF
Ανοιχτή Πρόσκληση για την πρώτη συνάντηση
Στην πρώτη συνάντηση, θα παρουσιαστούν πρότυπες δράσεις των Γιορτών Πολυγλωσσίας, όπως αυτές πραγματοποιήθηκαν επί 10 χρόνια κάτω από την ομπρέλα διαφόρων Δήμων και σε συνεργασία με Πανεπιστήμια, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Φορείς και Πρεσβείες, Συλλόγους και Σωματεία εντός κι εκτός Ελλάδας.
Επίσης κατά την πρώτη συνάντηση θα υπάρξουν και χαιρετισμοί από εκπροσώπους αλλόγλωσσων ομάδων, ενώ αναμένουμε να προταθούν σχήματα συνεργασίας, να προκύψει δικτύωση, κινητικότητα και επικοινωνία μεταξύ των συμμετεχόντων.
Επιπλέον, θα αναπτυχθεί η φετινή θεματολογία των Γιορτών Πολυγλωσσίας, όπως αυτή διαμορφώνεται από τα χαρακτηριστικά του Δήμου μας, καθώς και από όλους τους συμμετέχοντες και θα παρουσιαστούν οι χώροι όπου θα πραγματοποιηθούν τα δρώμενα και οι εκπαιδευτικές επιμορφώσεις των ανθρώπων που θέλουν να ενημερωθούν σε ζητήματα διαπολιτισμικότητας και πολυγλωσσίας.
Προσκαλούμε πολίτες, φορείς, ομάδες, αλλόγλωσσες κοινότητες, εκπαιδευτικούς και σχολεία να συμμετέχουν, δημιουργώντας μία νέα πολύχρωμη κοινότητα, που θα μπορεί με το νέο αυτό θεσμό να συμβάλλει στην ανοιχτή και αυθόρμητη μόρφωση, ενισχύοντας τα σχολεία του Δήμου, τις πρωτοβουλίες των πολιτών και αναδεικνύοντας τους δημότες του.
Γιορτή Πολυγλωσσίας και Δήμος Παύλου Μελά
Η Γιορτή Πολυγλωσσίας έχει σκοπό να αναδείξει την πολιτιστική κληρονομιά του Δήμου Παύλου Μελά μέσα από τις γλωσσικές ταυτότητες των πολιτών, τη διαγενεακότητα, ενώ επιδιώκει να συντελέσει στο να κατανοήσουμε όλοι το πλούσιο δυναμικό που παράγεται από τη συνάντηση των πολιτισμών και την επικοινωνία. Βασικός μας στόχος παραμένει η εδραίωση της αντίληψης, ότι η πολυγλωσσία μπορεί να γίνει γέφυρα ανταλλαγής πολιτιστικών παραδόσεων, τρόπος συνύπαρξης, χώρος υπεράσπισης δικαιωμάτων και αντίδοτο στα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις.
Το πρόγραμμα συνολικά των Γιορτών περιλαμβάνει ενδεικτικά διαπολιτισμικές δράσεις, γλωσσικά περίπτερα, συμμετοχικά projects μαθητών, καλλιτεχνών, ανοιχτές συζητήσεις πολιτών, γονέων, εκπαιδευτικών και φοιτητών, θεατρικά δρώμενα, μουσικές και χορευτικές παραστάσεις, προβολές, πολυγλωσσικά εργαστήρια, ανάδειξη της διεθνικότητας μέσα από τις τοπικές κουζίνες του κόσμου, στρογγυλές τράπεζες κ.α.
Οι δράσεις της Γιορτής θα ξεκινήσουν, όπως προαναφέρθηκε με τη πρώτη οργανωτική συνάντηση ενημέρωσης Φορέων, Εκπαιδευτικών και Πολιτών, στις 16 Ιουνίου, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα διεξαχθεί σεμινάριο επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, το οποίο θα έχει ως θέμα την καινοτομία ‘’Αφύπνιση στις Γλώσσες και τους Πολιτισμούς’’. Ταυτόχρονα, το προσεχές διάστημα θα πραγματοποιηθούν τα Καφέ Πολυγλωσσίας, τα οποία αποσκοπούν στη ψυχαγωγία, τη σχέση των πολιτών μέσα από τη γνωριμία και την επαφή με γλώσσες, με γεύσεις και με συζητήσεις. Πρόκειται για ανοιχτά Καφέ σε επιλεγμένα σημεία του Δήμου, στα οποία άνθρωποι διαφορετικής καταγωγής, φυλής, ηλικίας, πολιτισμικής προέλευσης και γλώσσας θα συναντηθούν και θα μάθουν ο ένας τη γλώσσα και τον πολιτισμό του άλλου, ανταλλάσσοντας τα ‘’πολύτιμα’’ της ψυχής τους.
Οι Εκδηλώσεις της Γιορτής ΠολυΓΛΩΣΣΙΑΣ – Ανοιχτοί Δρόμοι θα κορυφωθούν τον Οκτώβριο με ένα τριήμερο πολλαπλών εκδηλώσεων – δράσεων, κατά τη διάρκεια του οποίου θα έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν το έργο τους αλλόγλωσσες ομάδες της πόλης και αλλόφωνες κοινότητες, προξενεία και πρεσβείες της Ευρώπης και πέρα από την Ευρώπη, εκπαιδευτικοί και σχολεία της τοπικής κοινότητας, πέρα από τα τείχη της κάθε κοινότητας, Μορφωτικά Ινστιτούτα, Σωματεία πολιτισμού, κοινωνικοί σύλλογοι, Ακαδημαϊκά Ιδρύματα, Κοινωνικές Οργανώσεις Νέων και Κοινωνικές Οργανώσεις ένταξης και συμπερίληψης, Φορείς και πρωτοβουλίες εθελοντών.