Google: Τιμά την Αν Μακλάρεν με το σημερινό της Doodle

Με το doodle της Μεγάλης Δευτέρας, η Google τιμά την προσφορά της Βρετανίδας βιολόγου, Αν Μακλάρεν, στην εξωσωματική γονιμοποίηση.

Η Βρετανίδα βιολόγος γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1927 και συμμετείχε σε νεαρή ηλικία στην ταινία επιστημονικής φαντασίας του 1936 με τίτλο «The Shape of Things to Come».

Μάλιστα, σε μια σκηνή της ταινίας, που τοποθετήθηκε στο 2054, ο προ-πάππος της τής μιλούσε για την πρόοδο της Τεχνολογίας του Διαστήματος και πώς τα ποντίκια έφτασαν μέχρι και στη Σελήνη.

Η ίδια θεωρεί αυτή τη σκηνή ως ερέθισμα για την ενασχόλησή της με την Επιστήμη και έτσι σπούδασε Ζωολογία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και εμπνεύστηκε από σπουδαίους ανθρώπους όπως ο Πίτερ Μενταγουάρ που είχε βραβευθεί για την έρευνά του όσον αφορά στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Έτσι, κατά τη δεκαετία του 1950, η Αν Μακλάρεν άρχισε να εργάζεται με ποντίκια για να κατανοήσει περαιτέρω τη βιολογία της ανάπτυξης των θηλαστικών.Μπορεί τα υποκείμενα της έρευνάς της να ήταν μικροσκοπικά, ωστόσο οι επιπτώσεις της μελέτης της αποδείχθηκαν τεράστιες, καθώς με την επιτυχή καλλιέργεια εμβρύων ποντικού με εργαστηριακό εξοπλισμό, η Αν Μακλάρεν και ο συνάδελφός της Τζον Μπίγκερς απέδειξαν τη δυνατότητα δημιουργίας υγιών εμβρύων έξω από τη μήτρα μιας γυναίκας.

Αυτά τα ευρήματα-ορόσημα που δημοσιεύθηκαν το 1958, άνοιξαν τον δρόμο για την ανάπτυξη της τεχνολογίας εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF), την οποία οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά με επιτυχία στους ανθρώπους 20 χρόνια αργότερα.

Ωστόσο, η ανάπτυξη της τεχνολογίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης προκάλεσε σοβαρή ηθική αντιπαράθεση και, για τον σκοπό αυτόν, η Αν Μακλάρεν ήταν η μοναδική ερευνήτρια στην Επιτροπή Ουόρνοκ, ένα κυβερνητικό όργανο αφιερωμένο στην ανάπτυξη πολιτικών που σχετίζονται με την πρόοδο της εν λόγω τεχνολογίας, αλλά και της Εμβρυολογίας γενικότερα.

Μάλιστα, το συμβούλιο εμπειρογνωμόνων της στην επιτροπή έπαιξε ουσιαστικό ρόλο για τη θέσπιση του νόμου σχετικά με την ανθρώπινη γονιμοποίηση και εμβρυολογία του 1990 και η ίδια εξελέγη και αντιπρόεδρος του παλαιότερου επιστημονικού ιδρύματος στον κόσμο, δηλαδή στη Βασιλική Εταιρεία.

Ακόμα, το 1994, η Βρετανική Ένωση για την Προώθηση της Επιστήμης, που πλέον ονομάζεται ως Βρετανική Επιστημονική Ένωση, την εξέλεξε ως πρόεδρό της.

Η Αν Μακλάρεν «έφυγε» από τη ζωή σε τροχαίο δυστύχημα, που έγινε το 2007.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News


Πηγή
Author: Κατερίνα Ματέρη

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα