«Η κληρονομιά του Ζέιτενλικ» του Σπύρου Λαζαρίδη, κληρονομιά για τη Δυτική Θεσσαλονίκη

Μία έρευνα για πάνω από τριάντα χρόνια αποτυπώνεται σ’ ένα βιβλίο!

Ο Σπύρος Λαζαρίδης μας καλεί να μοιραστούμε αυτήν τη χαρά, στην παρουσίαση του βιβλίου του με τίτλο «Η κληρονομιά του Ζέιτενλικ – Χρονικό της γειτονιάς του στρατοπέδου Παύλου Μελά», των Εκδόσεων Ζήτρος, Θεσσαλονίκη, 2022

Ταυτότητα παρουσίασης του βιβλίου

ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Αυλή δημοτικού παιδικού σταθμού «Ουράνιο τόξο» του δήμου Παύλου Μελά

Καραολή και Δημητρίου 12, Σταυρούπολη

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ (ΣΤΕΓΑΣΜΕΝΟΣ) ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΒΡΟΧΗΣ

Κέντρο Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης

Λαγκαδά 221, Σταυρούπολη

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022, 9:00 μμ

ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

➢Θεόδωρος Κουτρούκης, Αναπληρωτής καθηγητής, αναπληρωτής πρόεδρος τμήματος Οικονομικών Επιστημών Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

➢Αλέξανδρος Σταματουλάκης, Ιατρός, πρώην δήμαρχος Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, ραδιοφωνικός παραγωγός

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Σούλα Πρωτοψάλτη, Μουσειολόγος, Διαχειρίστρια Πολιτιστικών Εκδηλώσεων

ΜΟΥΣΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Βασίλης Κασούρας

Γιάννης Κολοβός

 

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Φιλάκης, Κρέατα, αλλαντικά, τυριά

Αγ. Παντελεήμονος 11, Πολίχνη, 2310600607

www.filakiskreata.gr

mybookstore

Βιβλιοπωλείο, Ελευθερίου Βενιζέλου 1, Σταυρούπολη, 2310 667893

www.mybookstore.gr

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

(Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή)

Δήμος Παύλου Μελά

Λίγες λέξεις για το νέο βιβλίο του Σπύρου

«Η κληρονομιά του Ζέιτενλικ»

το νέο βιβλίο του Σπύρου Λαζαρίδη από τις Εκδόσεις Ζήτρος

Οι Εκδόσεις Ζήτρος εξέδωσαν τα βιβλία του Σπύρου Λαζαρίδη, «Από το Βαρδάρι ως το Δερβένι» (1996) και «Η μοναξιά του Ζέιτενλικ» (2012). Το δεύτερο βιβλίο είναι ουσιαστικά η δεύτερη, εμπλουτισμένη, έκδοση του πρώτου. Τα βιβλία καλύπτουν την ιστορία της εκτός των τειχών Δυτικής Θεσσαλονίκης από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι το 1920. Πραγματεύονται τη μακραίωνη κυοφορία των δυτικών συνοικιών της πόλης. Αποδείχθηκαν βασικό εργαλείο για άλλους μελετητές και χρηστικός οδηγός για αρκετές πανεπιστημιακές εργασίες.

Τώρα οι Εκδόσεις Ζήτρος παρουσιάζουν το νέο βιβλίο του Σπύρου Λαζαρίδη με το οποίο κλείνει ο κύκλος που άνοιξε με τα δύο προηγούμενα. Τιτλοφορείται «Η κληρονομιά του Ζέιτενλικ» και καλύπτει την περίοδο από την Μικρασιατική Καταστροφή μέχρι και τα πρώτα χρόνια της επτάχρονης Δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967. Γεωγραφικά το βιβλίο ασχολείται με τη γειτονιά του στρατοπέδου Παύλου Μελά.

Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΖΕΙΤΕΝΛΙΚ

Πρώτο μέρος: Τα ύστερα της μοναξιάς του Ζέιτενλικ

Έξι κεφάλαια που συνδέουν το νέο βιβλίο με τα προηγούμενα και προσθέτουν νέα στοιχεία τα οποία προέκυψαν από την έρευνα που συνεχίστηκε και μετά την έκδοσή τους.

Δεύτερο μέρος: Τα επακόλουθα της μοναξιάς του Ζέιτενλικ

Δώδεκα κεφάλαια στα οποία γινόμαστε κοινωνοί της διαδικασίας με την οποία μπήκαν τα σημάδια-ορόσημα της περιοχής˙ Μεσοπόλεμος, Κατοχή και πρώτη περίοδος της Απελευθέρωσης. Το στρατόπεδο Παύλου Μελά αποκτά το όνομά του, η περιοχή αποκτά τις πρώτες της κοινότητες, η γη των Λαζαριστών αρχίζει να αλλάζει χαρακτήρα, ιδρύματα στήνονται στις άκρες ενός πανάρχαιου δρόμου, ένας ταπεινός γήλοφος αποκτά τον βαρύ τίτλο της τούμπας των Εκτελέσεων, ένα κομμάτι γης δίπλα στον μεγαλύτερο χείμαρρο της Θεσσαλονίκης υποδέχεται τους νεκρούς της Εβραϊκής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης μετά το Ολοκαύτωμά της.

Τρίτο μέρος: Αφήνοντας πίσω τη μοναξιά του Ζέιτενλικ

Πέντε κεφάλαια με τα οποία αρχίζουν και βγαίνουν ένα ένα τα σημάδια που μπήκαν στην περιοχή. Γη των Λαζαριστών πλέον δεν υφίσταται, το στρατόπεδο Παύλου Μελά γνωρίζει μια σύντομη περίοδο ελπίδας και αλληλεγγύης με τη παρουσία της UNRRA στα κτίριά του πριν ξανασυνδεθεί με τον ζόφο του εγκλεισμού για να περάσει –και αυτό όπως και η υπόλοιπη Ελλάδα- στη μετεμφυλιακή του ρουτίνα, δημόσια κτίρια κτίζονται στην περιοχή, η τούμπα των Εκτελέσεων κατεδαφίζεται και στον χώρο της ανεγείρεται ένα εμβληματικό σχολείο το ΣΤ΄ Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης και ένα γήπεδο όπου μια ομάδα θα αγωνίζεται έχοντας πάρει το όνομά της από το στρατόπεδο του Παύλου Μελά όπως και η αντίστοιχη κατοχική ομάδα που έπαιζε Ποδόσφαιρο και έκανε Αντίσταση μέσα στο στρατόπεδο!

Φωτογραφία: Χρήστος Γκίγκης


Πηγή

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα