Ο Δήμος Παύλου Μελά καλωσορίζει με ιδιαίτερη τιμή στο Κέντρο Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης τον ερευνητή, συγγραφέα, εκπαιδευτικό (για πάντα) Σπύρο Λαζαρίδη και τη θεατρική ομάδα Επίκυκλος / σκηνή δυτικά που παρουσιάζουν την παράσταση «Όλυμπο να βλέπει», την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Μαρτίου 2023 στις 8 μ.μ.,, με την υποστήριξη του Τμήματος και της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Παύλου Μελά.
Πρόκειται για τη νέα παραγωγή της θεατρικής ομάδας Επίκυκλος που ‘’γεννήθηκε’’ πριν από 22 χρόνια στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης και αποτελείται κυρίως από εκπαιδευτικούς, μάχιμους και συνταξιούχους, με επτά συνολικά έργα στο χρονολόγιο της πορείας τους.
Ο εαρινός κύκλος των παραστάσεων «Όλυμπο να βλέπει» περιλαμβάνει ένα καλλιτεχνικό ταξίδι σε τρεις περιφερειακούς δήμους της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, σε τρεις δημοτικές σκηνές, στο «Μίκης Θεοδωράκης» (Πολυλειτουργικό Κέντρο) του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου όπου ήδη παρουσιάστηκε το διήμερο 11 και 12 Μαρτίου, στο «Χρήστος Τσακίρης» του Δήμου Παύλου Μελά, συνδεδεμένο με σημαντικές στιγμές του δημιουργικού οδοιπορικού του Σταυρουπολίτη Σπύρου Λαζαρίδη και στο «Μελίνα Μερκούρη» του Δήμου Καλαμαριάς, την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023.
Οι δημιουργοί και συντελεστές γράφουν χαρακτηριστικά για τη χρονική συγκυρία παρουσίασης του έργου, τούτες τις μέρες που όλη η Ελλάδα θρηνεί την απώλεια των συνανθρώπων μας στο τραγικό συμβάν των Τεμπών:
Ο Μάρτιος ξεκίνησε ματώνοντας την ψυχή μας. Η σκέψη μας δεν ξεστρατίζει από τα γελαστά πρόσωπα που μας αποχαιρέτισαν στο τραγικό δυστύχημα-έγκλημα των Τεμπών. Προσπαθούμε να συλλάβουμε τον πόνο και την απόγνωση των οικογενειών που ανεβαίνουν τον Γολγοθά τους. Θέλαμε το νέο μας έργο να είναι κωμωδία για να ξορκίσουμε το μαύρο που στρογγυλοκάθισε πάνω μας τα τελευταία χρόνια. Τη μια με την οικονομική κρίση και την ασφυκτική πολιτική εποπτεία δανειστών και εταίρων και την άλλη με τη δυστοπία του εγκλεισμού και των απωλειών λόγω του κορωνοϊού. Να σκάσει το χειλάκι μας σε γέλιο θέλαμε! Στα περισσότερα από τα θεατρικά μας έργα του παρελθόντος, ο ανθρώπινος πόνος και τα κοινωνικά προβλήματα ήταν βασικά στοιχεία τους. Θέλαμε ένα έργο για την εφηβεία και τους έρωτές της και πριν ολοκληρωθεί το γράψιμο των πρώτων σελίδων ήρθε η δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και μπόλιασε την ΚΑΝΤΙΝΑ μας˙ κι όταν ήρθε η ώρα να παιχτεί, έξι χρόνια μετά, σειρά είχαν οι οριζόντιες απολύσεις εκπαιδευτικών και άλλων εργαζομένων και τα έσοδα των παραστάσεων διοχετεύτηκαν στο να απαλύνουν οικονομικά προβλήματα μελών της Ε’ ΕΛΜΕ που βρέθηκαν σε καθεστώς απόλυσης ή διαθεσιμότητας. Ακόμα και η επιθεώρησή μας “Πες το ψέματα” βάρυνε το 2016 κάτω από το σύγχρονο προσφυγικό ζήτημα και χρωμάτισε το γέλιο μας με τα μολύβια της αλληλεγγύης. Και ξημέρωσε η πρώτη Μαρτίου και βράδιασε μέσα μας! Σκύβουμε το κεφάλι στη μνήμη των ανθρώπων μας που χάθηκαν. Γινόμαστε τα θεατρικά μας προσωπεία και ανεβαίνουμε στις σκηνές της πόλης και το φωνάζουμε με σεβασμό στα θύματα και με οργή στην πολιτική ανεπάρκεια που όρθωσε το ανθρώπινο λάθος πάνω από οποιοδήποτε σύγχρονο τεχνολογικό μέσο ασφάλειας των μετακινήσεών μας, κοιτώντας προς την Κοιλάδα των Τεμπών: Όλυμπο να βλέπει! Το θέατρο είναι τρόπος μας να υπερβαίνουμε τους εσωτερικούς μας γκρεμούς και να κοιταζόμαστε στα μάτια!
Το έργο
Η νέα παραγωγή του Επίκυκλου, ΟΛΥΜΠΟ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙ, είναι μια κωμωδία με την αύρα των δεκαετιών 1950-1960 που δεν αντιγράφει τον ελληνικό κινηματογράφο! Μια γειτονιά στη δυτική άκρη της Θεσσαλονίκης στη μετεμφυλιακή Ελλάδα. Ένας δραστήριος και καταφερτζής κοινοτάρχης έχει ένα όραμα και είναι σίγουρος πως κατέχει τον τρόπο να το υλοποιήσει. Μια ξαφνική απώλεια τον αναγκάζει να κινήσει γη και ουρανό ώστε να μην ακυρωθούν τα πολιτικά του σχέδια. Η ζωή όμως έχει τους δικούς της ρυθμούς. Τα πραγματικά προβλήματα γιγαντώνονται δίπλα του, εν αγνοία του, και διαμορφώνουν έναν οικογενειακό εφιάλτη. Η λαϊκή γειτονιά και οι άνθρωποί της πλαισιώνουν τον βασικό χαρακτήρα. Η κοινωνική πραγματικότητα και η πολιτική επικαιρότητα βρίσκουν τρόπο να εμφανιστούν στη σκηνή του έργου. Πρωτότυπα τραγούδια αποτυπώνουν την ατμόσφαιρα της εποχής και σχολιάζουν την πλοκή. Τα ευφάνταστα κουστούμια από ανακυκλωμένα υλικά είναι κι αυτά από τη μεριά τους ένα κοινωνικοπολιτικό σχόλιο˙ το υλικό που θριάμβευσε στη δεκαετία του 1960, το πλαστικό, το οποίο έχει συσσωρευτεί πια ως σκουπίδι και απειλεί τον πλανήτη, γίνεται πρώτη ύλη και διακοσμητικό στοιχείο για να ντύσει τα σώματα των ηθοποιών και να τα εισάγει έτσι στον φαντασμαγορικό κόσμο του θεάτρου μ’ έναν γνήσια θεατρικό τρόπο: το καθημερινό και ευτελές ως διαχρονική άφθαρτη αξία.
Συντελεστές
Κείμενο, στίχοι τραγουδιών: Σπύρος Λαζαρίδης
Σκηνοθεσία: Σταυρούλα Μαμούτου
Μουσική: Βασίλης Μπάνος
Κίνηση, χορογραφία: Αυγή Προγκίδη
Σκηνικά: Τάσος Τσιάχτας
Κατασκευή σκηνικών: Σταύρος Τσαλαμπούνης
Κουστούμια: Νίκος Καραγιαννίδης, Μιχάλης Σιάπκας
Φωτισμοί, μακιγιάζ: Ολυμπία Λαζαρίδου
Ηθοποιοί: Άννα Αμασόγλου, Γιάννης Αναβελάνος, Γιώργος Γκάτσος, Δήμητρα Γοργορή, Στάθης Δρίζης, Βίκη Κίτσιου, Ολυμπία Κύκλη, Μαίρη Λυμπεριάδου, Βάσω Μπούρη, Φωτεινή Παπαδοπούλου, Σοφία Παπαθανασίου, Ειρήνη Πολύζου, Άννα Ρογδάκη, Στέλιος Ρογδάκης, Τάσος Σαμαράς
Αρωγός, συνεργάτες
Από το 2014 η Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης συμπράττει στην παραγωγή έργων του Επίκυκλου (2014, ΚΑΝΤΙΝΑ/CANTEEN/CAN(TEEN)˙ 2016, ΠΕΣ ΤΟ ΨΕΜΜΑΤΑ˙ 2018, ΝΥΧΤΟΦΑΓΙΕΣ) και τώρα το 2023: ΟΛΥΜΠΟ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙ!
Η είσοδος είναι ελεύθερη, όμως οι καιροί είναι δύσκολοι. Ο Επίκυκλος/σκηνή δυτικά από την πρώτη του παράσταση το 2001 φρόντιζε να υπάρχουν έσοδα τα οποία πήγαιναν όλα (ναι ΟΛΑ) υπέρ κοινωνικών σκοπών είτε συνεργαζόταν με τον Δήμο Ευόσμου στην παραγωγή των πρώτων έργων του, είτε με την Ε΄ ΕΛΜΕ-Θ τα τελευταία χρόνια: για το συσσίτιο της εκκλησίας στον Εύοσμο το 2001, για το Ειδικό Σχολείο στον Εύοσμο και τα έξοδα μετεγκατάστασης ενός πολιτιστικού συλλόγου στη Σταυρούπολη το 2008, υπέρ των εκπαιδευτικών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα-απόλυση το 2014, υπέρ προσφύγων και μεταναστών το 2016, υπέρ των πυροπαθών της Αττικής το 2018. Η οικονομική προσφορά υπέρ της Ε΄ ΕΛΜΕ-Θ είναι προαιρετική!
Είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης: 6932460835, [email protected]
Τα ευχαριστώ από τον Επίκυκλο
Ο Επίκυκλος/σκηνή δυτικά ευχαριστεί την Ε΄ ΕΛΜΕ-Θ και τους Δήμους Κορδελιού-Ευόσμου, Παύλου Μελά και Καλαμαριάς που συνεργάστηκαν διά των αρμοδίων αντιδημάρχων τους για να πραγματοποιηθούν οι θεατρικές παραστάσεις.
Ο Επίκυκλος/σκηνή δυτικά
Η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα Επίκυκλος/σκηνή δυτικά είναι μια ομάδα που διανύει τον εικοστό δεύτερο χρόνο συνεχούς ενασχόλησης με το ερασιτεχνικό θέατρο στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης, αν και το όνομά της το απέκτησε μόλις το 2019. Κατέθεσε συνολικά επτά έργα και τα μέλη της είναι κυρίως εκπαιδευτικοί.
2018, ΝΥΧΤΟΦΑΓΙΕΣ
Θέμα: Η κατοχική Θεσσαλονίκη με επίκεντρο το στρατόπεδο Παύλου Μελά.
Παραγωγή: Ε΄ΕΛΜΕ-Θ
2017, ΚΟΚΚΙΝΟ
Θέμα: το πορτραίτο μιας γυναίκας που πέρασε από την απέραντη αγάπη και φροντίδα από τους γονείς της στη μετεμφυλιακή κόλαση της Ελλάδας.
Παραγωγή: Επίκυκλος
2016, ΠΕΣ ΤΟ ΨΕΜΜΑΤΑ
Μορφή: Επιθεώρηση
Θέμα: Γέμισε η ζωή μας μπερδέματα. Πράγματα απίστευτα. Συμβαίνουν δίπλα μας και τρομάζουμε να τα πιστέψουμε. Πες το ψέματα!
Παραγωγή: Ε΄ΕΛΜΕ-Θ
2014, ΚΑΝΤΙΝΑ/CANTEEN/CAN(TEEN)
Θέμα: Ένας εφηβικός έρωτας στις πύρινες ημέρες του Δεκέμβρη του 2008 και μια καντίνα στο μέσον μιας πλατείας που δεν προσφέρει μόνον σάντουιτς και αναψυκτικά αλλά γίνεται το κέντρο του κόσμου.
Παραγωγή: Ε΄ΕΛΜΕ-Θ
2008, Ο ΔΡΟΜΟΣ
Μορφή: Μιούζικαλ
Θέμα: Η αναμέτρηση κάποιων σημερινών ενηλίκων με την εφηβεία τους στα χρόνια της δεκαετίας του εβδομήντα με σκηνικό έναν δρόμο των δυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης.
Παραγωγή: Δήμος Ευόσμου
2002, ΣΚΥΒΟΝΤΑΣ ΟΥΡΑΝΟ ΑΤΕΝΙΖΑ
Θέμα: Κάτω από τον στίχο της Κικής Δημουλά στεγάζεται μια σκηνική δοκιμή στον λόγο που γράφτηκε για γυναίκες.
Παραγωγή: Επίκυκλος
2001, Ο ΣΤΑΥΡΑΚΑΣ ΗΓΑΠΗΣΕΝ
Μορφή: Ηθοποιοί και φιγούρες, θέατρο πρόζας και θέατρο σκιών
Θέμα: η φιλία και ο έρωτας με φόντο ένα συνεργείο επισκευής μοτοσυκλετών κι έναν πειρατικό ραδιοφωνικό σταθμό.
Παραγωγή: Δήμος Ευόσμου