Τη 5η κατά σειρά τηλεδιάσκεψη από την έναρξη του προγράμματος δακοκτονίας στο νησί, με αντικείμενο την πρόοδό του, συγκάλεσε η Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Ειρήνη Χουδετσανάκη-Γιακουμάκη, με την συμμετοχή του Γενικού Διευθυντή Πρωτογενή Τομέα Κώστα Υψηλάντη, των Διευθυντών των Δ.Α.Α. και Δ.Α.Α.Κ., των υπευθύνων δακοκτονίας των Περιφερειακών Ενοτήτων και εκπροσώπων της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής σε θέματα Φυτοπροστασίας της Περιφέρειας Κρήτης.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης διαπιστώθηκε ότι:
Οι δακοπληθυσμοί που καταγράφονται στο εγκατεστημένο δίκτυο παγίδων των αρμόδιων υπηρεσιών είναι λίγο αυξημένοι σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, όπου λόγω καύσωνα είχαν παρουσιάσει αισθητή μείωση. Η αύξηση αυτή εμφανίζεται σε όλες τις περιοχές του νησιού. Εφόσον σταδιακά θα μειώνονται λόγω φθινοπώρου οι θερμοκρασίες, αναμένεται και μείωση των πληθυσμών στα ορεινά.
Στη συντριπτική πλειονότητα των ΠΕ Χανίων, Λασιθίου και Ρεθύμνου έχει ολοκληρωθεί ο 3ος δολωματικός ψεκασμός, ενώ σε κάποιες Τοπικές Κοινότητες είναι σε εξέλιξη ο 4ος. Στην ΠΕ Ηρακλείου έχει ολοκληρωθεί ο 2ος δολωματικός ψεκασμός, σε αρκετές περιοχές ο 3ος και σε μεμονωμένες ο 4ος.
Θα πρέπει να επισημανθεί με έμφαση, ότι η εποχή που διανύουμε είναι εξαιρετικά κρίσιμη, όσον αφορά τόσο στις δακοπροσβολές, όσο και τις μυκητολογικές προσβολές στον ελαιόκαρπο. Για το λόγο αυτό θα πρέπει οι ελαιοπαραγωγοί να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Θα πρέπει να επαγρυπνούν και να επισκέπτονται τακτικά τα ελαιόφυτα τους, να παρατηρούν την κατάσταση του ελαιοκάρπου και των δένδρων τους και εφόσον παραστεί ανάγκη, συμπληρωματικά με τους ψεκασμούς της Περιφέρειας, να προστατεύσουν την παραγωγή τους, εφαρμόζοντας κάθε φορά τις νόμιμες και ενδεδειγμένες δράσεις, πάντα σε συνεννόηση με τους τεχνικούς τους συμβούλους, αλλά και με τις κατά τόπους Υπηρεσίες.
Αυξημένη επαγρύπνηση για μυκητολογικές προσβολές, απαιτείται σε ποικιλίες μεσόκαρπες ή μεγαλόκαρπες, όπου υπάρχει αυξημένη υγρασία, δακοπροσβολές, αλλά και εφόσον παρατηρηθούν βροχοπτώσεις.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας είναι σε επαγρύπνηση και θα δοθούν οδηγίες, αν αυτό απαιτηθεί σε επόμενο δελτίο τύπου.
Υπενθυμίζεται ότι, οι παραγωγοί θα πρέπει να καταφεύγουν σε ψεκασμούς κάλυψης μόνο εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο. Τα σκευάσματα πρέπει να είναι εγκεκριμένα και να μην υπάρχουν αναφορές ανάπτυξης ανθεκτικότητας, ενώ δεν θα πρέπει να εκτελούνται σε ελαιώνες που προορίζονται για την παραγωγή ΠΟΠ ή ΠΓΕ ελαιόλαδου ή επιτραπέζιων ελιών.
Εξακολουθεί να συστήνεται η αποφυγή περιττών και υπερβολικών αρδεύσεων των ελαιοδένδρων καθώς συντελούν σε περαιτέρω αύξηση των δακοπροσβολών.
Η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ εκδίδει σε εβδομαδιαία βάση Δελτία Άρδευσης στα οποία παρέχονται πληροφορίες για τις αρδευτικές ανάγκες της ελιάς σε αντιπροσωπευτικές περιοχές σε όλη την Κρήτη: https://www.crete.gov.gr/deltia-ardrevsis/
Για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος δακοκτονίας οι παραγωγοί μπορούν να ενημερώνονται από τις ανακοινώσεις που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
https://www.crete.gov.gr/category/enimerosi/grafeio-typoy/release/enimerosi-agroton/dakoktonia/
Πηγή
Author: Vaggelis Vardakis