Στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου 2024, η 159η Σύνοδος Προέδρων των Ερευνητικών Κέντρων και Τεχνολογικών Φορέων, υπό την Προεδρία του καθ. Νεκτάριου Ταβερναράκη, Προέδρου του ΙΤΕ, με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του ως Συντονιστή της Συνόδου για το πρώτο εξάμηνο του 2024.
Στη Σύνοδο παρευρέθηκαν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Μάξιμος Σενετάκης, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, καθ. Αθανάσιος Κυριαζής, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, και ο Αντιπεριφερειάρχης διασύνδεσης με Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα, κ. Γεώργιος Ματαλλιωτάκης.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τα Ερευνητικά Κέντρα, όπως η ανάγκη ενίσχυσής τους με νέες θέσεις εργασίας, τα μέτρα που αφορούν στην ερευνητική πολιτική, καθώς και σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις. Επιπλέον, η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ ερευνητικών κέντρων και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, καθώς και οι επικείμενες εξελίξεις στον τομέα της παιδείας.
Παράλληλα, στο περιθώριο της Συνόδου, διεξήχθη συνάντηση των Προϊσταμένων Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών των Ερευνητικών Κέντρων, με σκοπό τόσο τη βελτίωση των υπηρεσιών όσο και την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων και προκλήσεων.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Μάξιμος Σενετάκης ανέφερε: «Με χαρά βρισκόμαστε σήμερα στην Κρήτη και στις εγκαταστάσεις του ΙΤΕ για να συμμετέχουμε στη Σύνοδο των Προέδρων των Ερευνητικών Κέντρων. Θα συζητηθούν τρόποι για την αναβάθμιση της έρευνας στη χώρα μας και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων προς όφελος της Κοινωνίας και της Οικονομίας, ιδιαίτερα σήμερα που η τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζει την καθημερινότητά μας. Εργαλείο μας αποτελεί το Ταμείο Ανάκαμψης που προσφέρει σημαντική χρηματοδότηση για την αναβάθμιση των κτηριακών εγκαταστάσεων και του εργαστηριακού εξοπλισμού. Στόχος μας είναι η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας, ώστε να οδηγήσει στη βελτίωση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας».
O Γενικός Γραμματέας Ε&Κ, καθ. Αθ. Κυριαζής δήλωσε: «Η συνεδρίαση των Προέδρων των Ερευνητικών Κέντρων είναι από τα σημαντικότερα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα, καθώς οι Πρόεδροι συζητούν μεταξύ τους και με την πολιτική ηγεσία, παρουσιάζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Ερευνητικά Κέντρα και κάνουν προτάσεις για το μέλλον. Αυτό το εξάμηνο την Προεδρία έχει το ΙΤΕ, που είναι από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα της χώρας με μεγάλη προσφορά στη Χώρα, και οι προτάσεις που θα γίνουν σήμερα, έπειτα από συζήτηση και με τον Υπουργό, θα χαράξουν την πορεία για το επόμενο χρονικό διάστημα».
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ανέφερε: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι πραγματοποιείται στο Ηράκλειο η Σύνοδος των Προέδρων των 15 Ερευνητικών Κέντρων όλης της χώρας, και θα ήθελα να συγχαρώ τον Πρόεδρο του ΙΤΕ, καθ. Νεκτάριο Ταβερναράκη και όλα τα μέλη της Συνόδου για την εξαιρετική δουλειά που γίνεται στην Κρήτη και σε όλη την Ελλάδα, και να αναφέρω ότι μας κάνουν ιδιαίτερα υπερήφανους για το έργο το οποίο επιτελούν. Η Περιφέρεια Κρήτης καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να γίνει ο Κόμβος Καινοτομίας στο νησί μας, με τη συνεργασία όλων των ερευνητικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, και με την παρουσία του Υπουργού, του κ. Σενετάκη, και του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Κυριαζή, θεωρώ ότι το επόμενο χρονικό διάστημα, ο στόχος αυτός θα γίνει πραγματικότητα. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους, και ένα θερμό καλωσόρισμα στους Πρόεδρους όλων των Ερευνητικών Ιδρυμάτων της χώρας».
Ο Πρόεδρος του ΙΤΕ, καθ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων του ως συντονιστής της Συνόδου, δήλωσε: «Είχαμε σήμερα τη χαρά να φιλοξενήσουμε στις εγκαταστάσεις μας στο Ηράκλειο τις εργασίες της 159ης Συνόδου. Στους στόχους της Συνόδου περιλαμβάνονται η διαμόρφωση θέσεων επί των επίκαιρων θεμάτων της έρευνας, η κατοχύρωση των συμφερόντων της ερευνητικής κοινότητας, η σύνδεση των φορέων της Συνόδου με το ευρύτερο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό περιβάλλον, αλλά και η συνδρομή στην Πολιτεία στον σχεδιασμό της ερευνητικής πολιτικής. Η Σύνοδος αποτελεί μια ευκαιρία να συναντηθούν οι Πρόεδροι, να συζητήσουν και να συντονιστούν, καθώς όλα τα Ερευνητικά Κέντρα έχουν κοινή στόχευση. Συζητούνται επίκαιρα νομοθετικά και θεσμικά ζητήματα, θέματα που αφορούν στη λειτουργία των ερευνητικών κέντρων όπως π.χ. χρηματοδοτήσεις, ερευνητικά προγράμματα, στελέχωση, κτηριακές υποδομές κ.ά. Η επένδυση στην έρευνα είναι στρατηγικής σημασίας καθώς μπορεί να ωφεληθεί η οικονομία της χώρας στο σύνολό της. Για παράδειγμα, δημιουργούνται νεοφυείς εταιρείες που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους, ενώ παράλληλα έχουν έρθει στη χώρα δισεκατομμύρια ευρώ από ανταγωνιστικά προγράμματα, μέσα από τις δράσεις των Ερευνητικών Κέντρων, επομένως η επένδυση της Πολιτείας επιστρέφει πολλαπλάσια στη Χώρα. Επίσης σημαντική είναι η συνεισφορά των ΕΚ στην εκπαίδευση της νέας γενιάς των επιστημόνων, σε συνεργασία με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Χώρας. Είναι συνεπώς ιδιαίτερα σημαντική η στήριξή τους από την Πολιτεία».
Πηγή
Author: Vaggelis Vardakis