Στην Ισλανδία, μετά και το «ξύπνημα» του ηφαιστείου της Αίτνας, έχουν σημειωθεί πάνω από 18.000 σεισμούς οι οποίοι έχουν συγκλονίσει την περιοχή σε λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα. Πρόκειται για μία νεαρή γεωλογικά περιοχή εξάλλου, η οποία βρίσκεται πάνω στη μεσοωκεάνια ράχη του Ατλαντικού.
Η θέση αυτή σημαίνει έντονη γεωλογική δραστηριότητα και μεγάλο αριθμό ηφαιστείων, όπως τα Χέκλα, Ελντγκιάου, Χερδουμπρέιδ και Έλντφετλ. Το νησί είναι ένα από τα δύο μέρη παγκόσμια, στα οποία η μεσοωκεάνια ράχη ανέρχεται πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, παρέχοντας τη δυνατότητα άμεσης έρευνας των σχηματισμών της.
Σύμφωνα με ό,τι υποστηρίζουν οι γεωφυσικοί και οι ηφαιστειολόγοι, οι σεισμοί είναι το αποκορύφωμα μιας έντονης δραστηριότητας εδώ και περισσότερο από ένα έτος. Και παρόλο που οι περισσότεροι διήρκεσαν μερικά δευτερόλεπτα, με ελαφρύ κούνημα, ανησύχησαν τους κατοίκους στην πρωτεύουσα, Ρέικιαβικ, μόλις είκοσι μίλια βόρεια της Χερσονήσου Ρέικιανες όπου είναι το επίκεντρο.
Στην Ισλανδία υπάρχει επίσης, πληθώρα από γκέιζερ, δηλαδή από θερμοπίδακες, με πιο γνωστά το Γκέιζερ, από το οποίο προέρχεται η διεθνής ονομασία του θερμοπίδακα, και το Στρόκουρ. Μετά από μία περίοδο αδράνειας, το Γκέιζερ επανήλθε ενεργά μετά από τους σεισμούς του 2000. Με το δυναμικό της γεωθερμίας να υφίσταται έντονη εκμετάλλευση, αλλά και επειδή πολλοί ποταμοί και καταρράκτες είναι κατάλληλοι για υδροηλεκτρικά έργα, οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν πρόσβαση σε θερμό νερό και θέρμανση από φυσικές πηγές.
Ισλανδία: Ο άμεσος κίνδυνος μιας ηφαιστειακής έκρηξης απομακρύνθηκε αλλά δεν αποκλείστηκε
«Οι άνθρωποι στο Ρέικιαβικ ξυπνούν με έναν σεισμό, άλλοι κοιμούνται με έναν σεισμό», δήλωσε ο Θόρβαλντουρ Θόρνταρσον, καθηγητής ηφαιστειολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας. «Υπάρχουν πολλά, και αυτό ανησυχεί τους ανθρώπους, αλλά δεν υπάρχει λόγος τέτοιας ανησυχίας, ο κόσμος δεν πρόκειται να καταρρεύσει». Πάντως, ο άμεσος κίνδυνος μιας ηφαιστειακής έκρηξης μερικά χιλιόμετρα από την ισλανδική πρωτεύουσα «απομακρύνθηκε σημαντικά», όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του μικρού νησιού του βόρειου Ατλαντικού, χωρίς ωστόσο να την αποκλείει.
Πηγή
Author: admin.user