Λαϊκό Πανεπιστήμιο Δήμου Παύλου Μελά: Σήμερα η διάλεξη του Καθηγητή Γρηγόρη Σίμου με θέμα «Διαταραχές Άγχους: Ψυχοκοινωνικές συνέπειες»

Συνεχίζονται οι διαλέξεις στο πλαίσιο του νέου κύκλου του Λαϊκού Πανεπιστημίου Δήμου Παύλου Μελά, ενός πετυχημένο θεσμού που  δίνει την ευκαιρία στο κοινό που το παρακολουθεί να ενημερώνεται σε επιστημονικά θέματα Υγείας, Εκπαίδευσης, Ψυχολογίας, Ιστορίας από διακεκριμένους και έγκριτους καθηγητές. 

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Μιχάλης Χριστοδούλου και το Τμήμα Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης σας προσκαλούν να παρακολουθήσετε σήμερα Πέμπτη 4 Μαΐου 2023, ώρα 19.30, τη διάλεξη με θέμα «Διαταραχές Άγχους: Ψυχοκοινωνικές συνέπειες», του Γρηγόρη Σίμου, Καθηγητή Ψυχοπαθολογίας, Ψυχιάτρου – Ψυχοθεραπευτή, Πρόεδρου της Ελληνικής Εταιρείας Γνωστικής Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας.

Οι διαλέξεις πραγματοποιούνται δια ζώσης στο Κέντρο Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης», Λαγκαδά 221, 3ος όροφος, Αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου και μέσω live streaming, την ημέρα και την ώρα που αναγράφεται στο πρόγραμμα στο κάτωθι link: https://www.youtube.com/embed/gZNIrGxjnks

Η παρακολούθηση των διαλέξεων είναι ελεύθερη.

Διαταραχές άγχους: Ψυχοκοινωνικές συνέπειες

Το άγχος αποτελεί μια πανανθρώπινη εμπειρία και κατά βάσιν είναι χρήσιμο ακόμη και για την επιβίωσή μας ως ανθρώπινου είδους. Είναι αυτό που μας προειδοποιεί και μας προετοιμάζει για ένα επερχόμενο καθήκον, μια επερχόμενη πρόκληση, έναν τρέχοντα ή επερχόμενο κίνδυνο. Είναι χρήσιμο λοιπόν και είναι χρήσιμο όταν το άγχος είναι ανάλογο της τρέχουσας ή επερχόμενης κατάστασης. Όταν, όμως, η ποσότητα αυτή είναι δυσανάλογα μεγάλη, τότε θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε το άγχος ως παθολογικό ή δυσλειτουργικό. Ο Aaron Beck, πατέρας της Γνωστικής Θεραπείας, της πιο επιστημονικά αποδεδειγμένης για την αποτελεσματικότητα της ψυχοθεραπείας, τόνισε ότι σε όλες τις μορφές παθολογικού άγχους κοινός παράγοντας είναι η υπερεκτίμηση της απειλής και του κινδύνου.

Αυτό το δυσλειτουργικό άγχος μπορεί να πάρει ποικίλες μορφές οι οποίες και περιγράφονται ως Διαταραχές Άγχους και στις οποίες περιλαμβάνονται ενδεικτικά η διαταραχή πανικού, η αγοραφοβία, η κοινωνική, αλλά και άλλες, φοβίες ή το γενικευμένο άγχος. Γι’ αυτές τις επιμέρους διαταραχές, οι οποίες εμφανίζονται νωρίς στην ενήλικη ζωή, συνήθως είναι χρόνιες, και οι οποίες προκαλούν σημαντική προσωπική δυσφορία ή/και παρεμποδίζουν και περιορίζουν σε λειτουργικό επίπεδο την καθημερινότητα και γενικότερα τη ζωή μας  θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον κύριο Σίμο.

Βιογραφικό του Ομιλητή

Ο Γρηγόριος Σίμος είναι Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής και Καθηγητής Ψυχοπαθολογίας στο Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ και ειδικεύτηκε στην Ψυχιατρική και Ψυχοθεραπεία στο Πρόγραμμα της Β΄ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής του ΑΠΘ. Μετεκπαιδεύτηκε στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και τα διασυνδεδεμένα νοσοκομεία Maudsley και Royal Bethlem σε θέματα Γνωστικής Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας, Θεραπείας Σεξουαλικών Διαταραχών και Συζυγικής Θεραπείας, καθώς και των Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής.

Ο Γρηγόριος Σίμος μετεκπαιδεύτηκε, στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Pennsylvania των Η.Π.Α. Το 1996 προσκλήθηκε και έγινε Ιδρυτικό Μέλος της Academy of Cognitive Therapy, από την οποία πιστοποιήθηκε ως Διπλωματούχος Γνωστικός Θεραπευτής, καθώς και αργότερα ως Εκπαιδευτής / Επόπτης (Trainer / Consultant) της Γνωστικής Ψυχοθεραπείας.

Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Γνωστικής Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας (ΕΕΓΣΨ, 1994), Πρόεδρός της και Υπεύθυνος του Πιστοποιημένου από την Ευρωπαϊκή Ένωση για συμπεριφορικές και γνωστικές θεραπείες Τριετούς Προγράμματος Εκπαίδευσης στη Ελληνική εταιρεία  γνωστικής και συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας.

Διετέλεσε και διατελεί μέλος των συντακτικών επιτροπών ελληνικών και διεθνών επιστημονικών περιοδικών. Είναι Διευθυντής των Σειρών «Βιβλιοθεραπεία» και «Βιβλιοθήκη της Ψυχοθεραπείας» (Εκδόσεις Πατάκη) που περιλαμβάνουν βιβλία γνωστικο-συμπεριφορικής κατεύθυνσης για το κοινό και τους θεραπευτές αντίστοιχα.

Πληροφορίες

ΤΜΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

2313 302808


Πηγή

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα