Μαθητές Δημοτικών Σχολείων του Ωραιοκάστρου και της Βόλβης ανακαλύπτουν και μελετούν την τοπική τους ιστορία

Μαθητές Δημοτικών Σχολείων του Ωραιοκάστρου και της Βόλβης ανακαλύπτουν και μελετούν την τοπική τους ιστορία

Να ανακαλύψουν και να μελετήσουν την ιστορία του τόπου τους είχαν την δυνατότητα μαθητές Δημοτικών Σχολείων των Δήμων Ωραιοκάστρου και Βόλβης, συμμετέχοντας στο διεπιστημονικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα: «Οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων περιοχής Ωραιοκάστρου και Βόλβης ανακαλύπτουν και μελετούν την τοπική τους ιστορία μέσα από τη διερεύνηση ιστορικών πηγών του τόπου τους».

mathites istoria oraiokastro programma

mathites istoria oraiokastro programma

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των σχολικών ετών 2019-2021 μετά από έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και την έγκριση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).

Η υλοποίηση του προγράμματος έγινε από τον Συντονιστή του Εκπαιδευτικού Έργου, Δρ. Απόστολο Παρασκευά, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας, το 2ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας, τη Διεύθυνση Π.Ε. Δ. Θεσσαλονίκης, τον καθηγητή Νικόλαο Λαμπρινό του ΠΤΔΕ-ΑΠΘ, το Κέντρο Ψηφιακής Γεωγραφικής Εκπαίδευσης, την αρχαιολόγο Αρχοντία Πολυζούδη, το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Χαλκιδικής και το Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ.

Επίσης, η υλοποίηση του προγράμματος έγινε με την ευγενική υποστήριξη των Δήμων Ωραιοκάστρου και Βόλβης και τη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ωραιοκάστρου.

Το πρόγραμμα έδινε έμφαση στη διερεύνηση παλιών αρχείων των σχολείων από εκπαιδευτικούς και μαθήτριες/ές, προκειμένου να ανακαλύψουν και να αναδείξουν την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου τους, καθώς και στη διερεύνηση της προέλευσης του τοπικού πληθυσμού, αλλά και των μετακινήσεων που υλοποιήθηκαν από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο, μέσω της υλοποίησης συνεντεύξεων.

Επιπρόσθετα, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία ενός επιπλέον εκπαιδευτικού προγράμματος μέσα από οπτικοακουστικό υλικό που συγκεντρώθηκε από τους γονείς των μαθητριών/ών και αφορά όψεις της καθημερινής ζωής των κατοίκων των δύο περιοχών. Το επιπλέον πρόγραμμα θα  γίνει από τους Απόστολο Παρασκευά και Αρχοντία Πολυζούδη και θα παρουσιαστεί όταν οι συνθήκες της πανδημίας το επιτρέψουν.

Το υλικό συγκεντρώθηκε σε συλλογικό τόμο, που περιλαμβάνει πιο συγκεκριμένα όλα τα θεωρητικά κείμενα των επιστημόνων που σχεδίασαν το πρόγραμμα, τους προλογισμούς από τους φορείς που  το υποστήριξαν, τα κείμενα των εκπαιδευτικών με τους μαθητές/τριες  που περιγράφουν τα βήματα υλοποίησης όλων των σταδίων του προγράμματος, τα αποτελέσματα που προέκυψαν, συνοδευόμενα από γραφικές αναπαραστάσεις και φωτογραφικό υλικό, ανά σχολείο και συμμετέχουσα σχολική τάξη.

Την Τρίτη, 7 Ιουνίου 2022, στις 18.30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του «Πέτρινου Σχολείου» του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα την απονομή των συλλογικών τόμων με ISBN στους συγγραφείς εκπαιδευτικούς  του Διεπιστημονικού Εκπαιδευτικού Προγράμματος.


Πηγή

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα