Κλινική δοκιμή μεγάλης κλίμακας για το χάπι κατά του κορωνοϊού ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκίνησε η Pfizer.
Στόχος είναι να ελέγξει την ικανότητά του στο να μειώνει προληπτικά τους κινδύνους λοίμωξης από κορωνοϊό στο περιβάλλον ενός ατόμου που προσβλήθηκε από τη νόσο.
Εταιρίες, όπως οι Merck και Roche, εργάζονται πάνω σε φάρμακα αυτού του τύπου, που ονομάζονται αντιρετροϊκά.
Η δράση αυτών των φαρμάκων έχει να κάνει με το ότι εμποδίζουν τον ιό να αναπαραχθεί. Η εφαρμογή τους μπορεί να είναι διπλή: να επιτρέπουν στα άτομα που έχουν ήδη προσβληθεί από τη νόσο να μην υποφέρουν από σοβαρά συμπτώματα, αλλά και στα άτομα που ήρθαν σε στενή επαφή να μην αναπτύξουν την ασθένεια.
«Πιστεύουμε ότι αυτή η θεραπευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει να σταματήσει ο ιός πολύ νωρίς προτού να έχει τη δυνατότητα να αναπαραχθεί ευρέως, εμποδίζοντας δυνητικά τα συμπτωματικά κρούσματα της νόσου σε αυτούς που είχαν εκτεθεί και σταματώντας την έναρξη της λοίμωξης στους άλλους», δήλωσε ο επιστημονικός διευθυντής της Pfizer, Μίκαελ Ντόλστεν αναφερόμενος στην περίπτωση οριστικών αποτελεσμάτων. Όπως πρόσθεσε, πρόκειται για μια «συμπληρωματική» προσέγγιση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού.
Η θεραπευτική αυτή αγωγή, που ονομάζεται PF-07321332, αναπτύχθηκε σε μορφή χαπιού που λαμβάνεται από το στόμα με ένα ποτήρι νερό.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας στην κλινική δοκιμή φάσης 2/3 θα μετάσχουν περισσότεροι από 2.600 εθελοντές ηλικίας 18 ετών και άνω. Ορισμένοι θα παίρνουν το χάπι, που χορηγείται δύο φορές ημερησίως για 5 έως 10 ημέρες, και οι άλλοι θα παίρνουν ψευδοφάρμακο.
Το φάρμακο ήδη δοκιμάστηκε σε δεκάδες ανθρώπους για να αποδειχθεί ότι δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία.
Στο μεταξύ δύο ακόμη κλινικές δοκιμές είναι επίσης σε εξέλιξη από φέτος το καλοκαίρι με χιλιάδες συμμετέχοντες για να αποτιμηθεί η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου στους ανθρώπους που έχουν ήδη προσβληθεί από την Covid-19, η μια αφορά αυτούς που παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή μορφή της νόσου, και η άλλη είναι για αυτούς που αντιμετωπίζουν λιγότερο κίνδυνο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η θεραπευτική αγωγή της Pfizer, σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές της, δεν έχει αναπροσαρμοστεί από άλλο φάρμακο αλλά αναπτύχθηκε ειδικά κατά του ιού SARS-CoV-2. Ωστόσο, αναμένεται η χορήγησή του σε συνδυασμό με μια «μικρή δόση» ριτοναβίρης, φαρμάκου που χρησιμοποιείται κατά του ιού του AIDS.
Πηγή
Author: Κατερίνα Ματέρη