Την Υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη συνοδεύομενη από πολυμελές Επιτελείο του Υπουργείου υποδέχθηκε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης.
Πρώτος σταθμός της περιοδείας τους ήταν το υπό ανακατασκευή Τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο της ΠΕ Έβρου, όπου η κα Υπουργός επιθεώρησε την πορεία των εργασιών σε συνέχεια προηγούμενης επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει έναν μήνα πριν. «Το μείζον ζήτημα γι’ αυτό το έργο είναι η ανακατασκευή στην ουσία της ξύλινης στέγης. Η στέγη αυτή πριν καεί ήτανε ένα από τα μεγαλύτερα έργα, ξύλινα έργα, τα οποία είχανε δημιουργηθεί σε ευρωπαϊκό χώρο. Οφείλουμε λοιπόν να την αποκαταστήσουμε με τον απολύτως ενδεδειγμένο επιστημονικά και μεθοδολογικά τρόπο.
Αυτό κάνουμε ήδη έχουν γίνει οι απαραίτητες συνεννοήσεις, ώστε εταιρία του εξωτερικού, από την Αγγλία συγκεκριμένα, να είναι αυτή η οποία θα αναλάβει να εκτελέσει την κοπή και τη συναρμολόγηση στη συνέχεια με τις πολύ αυστηρές προδιαγραφές που έχουν τεθεί από το ΥΠΠΟ όσο και από την ομάδα την επιστημονική του ΕΜΠ», σχολίασε μεταξύ άλλων η κα Μενδώνη, προαναγγέλλοντας νέα επίσκεψη σε διάστημα ενός μήνα.
Ο κ. Τοψίδης σημείωσε τα γρήγορα αντανακλαστικά του Υπουργείου Πολιτισμού και την συνέπεια της ίδιας της κας Μενδώνη, η οποία πιστή στη δέσμευσή της παρακολουθεί στενά τις εργασίες στο Τέμενος Βαγιαζήτ «το οποίο είναι ένα σημαντικό, εμβληματικό κτίριο, το οποίο πραγματικά περιμένουμε (να αποπερατωθεί) ως Περιφέρεια και ως Δήμος Διδυμοτείχου για την ανάπτυξη της περιοχής μας», όπως σημείωσε στη δήλωση του, ο Περιφερειάρχης.
Παράλληλα έγινε αναφορά στην καλή εξέλιξη των εργασιών στον αρχαιολογικό χώρο Μ. Δοξιπάρας – Ζώνης, με τον κ. Τοψίδη να σημειώνει ότι σύντομα θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις αναφορικά με τα έργα οδοποιίας που πρέπει να γίνουν εκεί ώστε να αναβαθμιστεί η προσβασιμότητα στο υπό ανέγερση Μουσείο.
Τέλος, η κα Μενδώνη τόνισε ότι «μέχρι το τέλος του 2024 το ΚΑΣ θα έχει προχωρήσει στη γνωμοδότηση του για το ερευνητικό έργο το οποίο έχει αναθέσει το ΥΠΠΟ στο ΑΠΘ για την ολιστική προσέγγιση και διαχείριση του Κάστρου του Διδυμοτείχου, ώστε στη συνέχει να δούμε, θα συνεννοηθούμε με τον Περιφερειάρχη πώς θα μπορούσαν να προχωρήσουν επιμέρους έργα»
Μετά την επίσκεψη στο Τέμενος Βαγιαζήτ ακολούθησε τεχνική σύσκεψη και η περιοδεία συνεχίστηκε στην ΠΕ Ξάνθης. Εκεί, η Υπουργός Πολιτισμού συνοδευόμενη από τον Περιφερειάρχη, την Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Πολυξένη Μπρίκα, τους Περιφερειακούς Συμβούλους Βάσω Παυλακάκη και Γιουρούκ Σαλή, και τον Δημάρχο Ξάνθης επισκέφθηκε το κτίριο «Σπήρερ» στο οικόπεδο Γκαίρυ όπως και το κτίριο της παλιάς Καπναποθήκης.
Πρόκειται για κτίρια στα οποία θα γίνουν εργασίες συντήρησης ή/και ανακατασκευής και εν συνεχεία θα αποδοθούν στην τοπική κοινωνία, μέσα από τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας ΑΜΘ και του Δήμου Ξάνθης. Φυσικά, όπως είναι γνωστό για την Καπναποθήκη, υπάρχει και υλοποιείται ο σχεδιασμός της μετατροπής της σε Μουσείο Καπνού, ωστόσο και το έργο αυτό προϋποθέτει συγκεκριμένες μελέτες και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να αποκτήσει τη νέα του μορφή με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο.
Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (Υπουργείο Πολιτισμού, Περιφέρεια ΑΜΘ, Δήμος Ξάνθης) συμφώνησαν ώστε να εργαστούν στους τομείς ευθύνης τους προκειμένου να συσταθεί και υλοποιηθεί η αρτιότερη και πλέον κατάλληλη πρόταση τόσο για τα κτίρια καθαυτά, όσο και για τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.
Πηγή
Author: