Στην 9η Διάσκεψη Κορυφής Δήμων και Περιφερειών στη Μασσαλία o Δήμαρχος Ασπροπύργου, Νίκος Μελετίου | Δήμος Ασπροπύργου

Στην 9η Διάσκεψη Κορυφής Δήμων και Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διεξήχθη στη Μασσαλία, στις 3 και 4 Μαρτίου, συμμετείχε ο Δήμαρχος Ασπροπύργου, κ. Νικόλαος Μελετίου, ως Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ, και Τακτικός Εκπρόσωπος της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Ηνωμένων Πόλεων & Τοπικών Αρχών (UCLG).

Η Διάσκεψη Κορυφής, που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, εντός του πλαισίου της Γαλλικής Προεδρίας στην ΕΕ, και σε συνεργασία με τις αυτοδιοικητικές αρχές της Γαλλίας, λαμβάνει χώρα κάθε δύο χρόνια και αποτελεί τη σημαντικότερη σύνοδο των αιρετών εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης σε όλη την Ευρώπη. Για πρώτη φορά μετά την πανδημία, το σύνολο των  Περιφερειαρχών,  Δημάρχων και εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης από τις 27 χώρες – μέλη της ΕΕ έδωσαν ζωντανά το «παρών», ενώ πολλοί ακόμη συμμετείχαν υβριδικά στο μεγαλύτερο αυτοδιοικητικό γεγονός της Ευρώπης.

Τα συμπεράσματα της Διάσκεψης, αρθρώθηκαν πάνω σε 4 άξονες:

[1] Τα ευρωπαϊκά εδάφη που αντιμετωπίζουν κοινωνικές προκλήσεις: Η κρίση του COVID19 ήταν οικονομική και κοινωνική. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΕΕ χρειάζεται ένα σχέδιο ανάκαμψης χωρίς αποκλεισμούς για να αναζωογονήσει την οικονομία και να ενδυναμώσει τις τοπικές κοινότητες να αντιμετωπίσουν συστημικές αλλαγές, όπως η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση.

[2] Συνοχή και ανάκαμψη: Η πολιτική συνοχής είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία για τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων και την τόνωση της οικονομικής καινοτομίας. Η στενότερη συνεργασία μεταξύ των σχεδίων ανάκαμψης και της πολιτικής συνοχής είναι αυτό που χρειάζεται η Ε.Ε. για να στηρίξει πλήρως τις περιφέρειες και τις πόλεις της.

[3] Οικοδομώντας το Σπίτι της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας: Η ενίσχυση της δημοκρατικής λειτουργίας της Ε.Ε. απαιτεί μεγαλύτερη συμμετοχή των τοπικών και περιφερειακών αρχών. Είναι οι εγγύτερες αρχές προς στους πολίτες και χωρίς αυτές το Σώμα της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας δεν θα είχε θεμέλια. Η δημοκρατία στην πράξη αντανακλάται επίσης στην εστίαση στη διαφορετικότητα και τη συμμετοχή των νέων σε όλο το πρόγραμμα.

[4] Το μέλλον της ευρωπαϊκής δημοκρατίας και η συμμετοχή των νέων και ευρωπαϊκές αξίες: η νέα γενιά πρέπει να συμμετάσχει στη συζήτηση για τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες της ΕΕ, και η συμβολή της θα είναι στο επίκεντρο κατά τη διάρκεια του επερχόμενου Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας.

Στο πλαίσιο της Διάσκεψης, μια εβδομάδα πριν από το Συνέδριο για το Μέλλον της Ευρώπης, οι εκπρόσωποι των δημοτικών και περιφερειακών αρχών προώθησαν τα αιτήματά τους μέσα από την επικείμενη «Διακήρυξη των Περιφερειακών και Τοπικών Αρχών για την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία», κείμενο στο οποίο τονίζεται η αναγκαιότητα για μεγαλύτερη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στις δημοκρατικές διαδικασίες για τη λειτουργία των κρατικών και ευρωπαϊκών οργάνων, τον σχεδιασμό της ανάκαμψης από την πανδημία, την πράσινη οικονομία, την ψηφιακή μετάβαση και την ενίσχυση της εδαφικής και κοινωνικής συνοχής της Ε.Ε.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, ο Δήμαρχος Ασπροπύργου, κ. Νικόλαος Μελετίου: «Η Αυτοδιοίκηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μίλησε, την πιο κρίσιμη στιγμή ! Ο ρόλος μας πρέπει να αναβαθμιστεί, ως βασικός συντελεστής στην ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού ενωσιακού αυτοδιοικητικού εγχειρήματος και στην διάδοση των ευρωπαϊκών αξιών στις τοπικές κοινωνίες. Στόχος των εργασιών μας, αυτό το διήμερο, στην μεγαλύτερη Ελληνική παροικία στην Γαλλία, την Μασσαλία, ήταν να ανευρεθούν οι βέλτιστες πρακτικές για την ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών της ΕΕ, την προώθηση θεμελιωδών μεταρρυθμίσεων και την κατάλληλη προετοιμασία των τοπικών κοινωνιών σε θέματα που αφορούν τη δημόσια υγεία, την κλιματική κρίση και τις οικονομικές ανισότητες μεταξύ των ευρωπαϊκών Περιφερειών. Παράλληλα, υπό τη βαριά σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, όλοι οι Ευρωπαίοι αυτοδιοικητικοί είχαμε την ευκαιρία να στείλουμε μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας ενάντια σε κάθε μορφή βίας που απειλεί ευθέως το διεθνές δίκαιο, την ανεξαρτησία κυρίαρχων κρατών και την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα».

Στις παράλληλες ενότητες του Συνεδρίου ο κ. Μελετίου, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και να ανταλλάξει απόψεις με συναδέλφους του από όλη την Ευρώπη. Σημαντική στιγμή του Συνεδρίου αποτέλεσε η παρουσία της Ελληνικής Αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον Προέδρο Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Περιφερειάρχη  Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη, τους Δημάρχους: Ηρακλείου – κ. Νίκο Μπάμπαλο, Καλλιθέας – κ. Δημήτρη Κάρναβο, Παπάγου/Χολαργού- κ. Ηλία Αποστολόπουλο, Πεύκης/Λυκόβρυσης – κ. Αναστάσιο Μαυρίδη, Πυλέας/Χορτιάτη – κ. Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, και τον Γενικό Γραμματέα της ΚΕΔΕ, κ. Δημήτρη Καφαντάρη, στο Δημαρχείο της Μασσαλίας για την συμπαράσταση στην δοκιμασία του λαού της Ουκρανίας.



Πηγή

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα