Στην τετραήμερη συνάντηση «Το Μυστήριο_56 3η Συνάντηση Πολιτισμός 2030» στην Ελευσίνα, μετά από πρόσκληση του 2023 Eleusis European Capital of Culture και στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος του Δήμου Βέροιας, συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Βέροιας κ. Λάζαρος Ασλανίδης, η Γενική Διευθύντρια ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας, κα Κατερίνα Γρηγοριάδου και ο υπεύθυνος επικοινωνίας του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας κ. Τάσος Θώμογλου. Ένα σημαντικό πρόγραμμα της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, μια 4ήμερη γιορτή αφιερωμένη στις τέχνες και μια μοναδική ευκαιρία δικτύωσης με τη συμμετοχή θεωρητικών, καλλιτεχνών και επαγγελματιών του πολιτιστικού χώρου από τον Λίβανο μέχρι την Δανία, τοπικών και ευρωπαϊκών θεσμικών φορέων, κατοίκων και επισκεπτών της πόλης.
Στις ομάδες εργασίας καθώς και στις βιωματικές εμπειρίες γνωριμίας δημιουργήθηκε ένας φυσικός χώρος συνάντησης για Έλληνες και ξένους επαγγελματίες του πολιτιστικού χώρου από τον Λίβανο, την Ολλανδία, την Ρουμανία, την Τσεχία, το Βέλγιο, την Πορτογαλία, την Κύπρο, την Πολωνία, την Σερβία, την Γερμανία, την Γαλλία και την Δανία μαζί με εκπροσώπους ευρωπαϊκών φορέων, καλλιτέχνες, πολιτιστικούς διαχειριστές, θεωρητικούς, θεσμικούς φορείς από Δήμους της Αττικής και της Περιφέρειας, καθώς και για όσους πολίτες ενδιαφέρονται για την πολιτιστική ανάπτυξη της περιφέρειας, τις τέχνες και τον πολιτισμό.
Στο πρόγραμμα της συνάντησης συμμετείχαν 13 ομάδες εργασίας και ισάριθμα καλλιτεχνικά έργα που παρουσιάστηκαν σε όλη την πόλη, καθώς και ανεξάρτητες εκδηλώσεις, περίπατοι, gaming και άλλες δράσεις οι οποίες έχουν δημιουργηθεί μέσα από διαδικασίες συνεργασίας και συνδημιουργίας μεταξύ καλλιτεχνών, διαφορετικών κοινοτήτων στην Ελευσίνα και σε άλλα μέρη του κόσμου.
Παράλληλα υπήρξαν βιωματικές εμπειρίες γνωριμίας με τη φυσιογνωμία και τις κοινότητες της Ελευσίνας, καθώς και συναντήσεις δικτύωσης με τους ίδιους τους προσκεκλημένους της δράσης.
Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Βέροιας και η Γενική Διευθύντρια ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας συμμετείχαν στην ομάδα εργασίας «Πώς να κάνεις την πολιτιστική στρατηγική ενδιαφέρουσα για την τοπική αυτοδιοίκηση και ευεργετική για την πόλη;» Η ομάδα συζήτησε γύρω από το κοινό που συνδέει τις πόλεις Κλουζ, Λεουβάρντεν, Λάρισα και Πειραιά. Πόλεις που έχουν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία αλλά έχουν και τουλάχιστον ένα κοινό: όλες ήταν υποψήφιες πόλεις για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης με το Κλουζ να φτάνει μέχρι τον δεύτερο γύρο της φάσης διεκδίκησης στην Ρουμανία, την Λεουβάρντεν να κερδίζει τον τίτλο στην Ολλανδία, την Λάρισα και τον Πειραιά να σταματούν στον πρώτο γύρο στην Ελλάδα και την Βέροια έχει ξεκινήσει διαδικασίες διερεύνησης για τις προϋποθέσεις διεκδίκησης του τίτλου. Το δεύτερο κοινό τους σημείο είναι ότι ανεξάρτητα από το εάν κέρδισαν τον τίτλο ή όχι, όλες έχουν μια τοπική πολιτιστική στρατηγική που εμπλέκει τον Δήμο, τον πολιτιστικό τομέα, τα σχολεία και την επιχειρηματική κοινότητα, καθώς και την κοινωνία των πολιτών στην ανάπτυξη της πόλης. Πώς μπορούμε να δούμε τον πολιτισμό ως επένδυση για την ανάπτυξη των πόλεών μας; Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε πολιτιστικά σχέδια που προσελκύουν το ενδιαφέρον δημόσιων φορέων λήψης αποφάσεων, χρηματοδοτών, επενδυτών και των απλών πολιτών; Μπορούμε να συνδεθούμε με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, μικρές και μεγάλες, με τις οποίες μοιραζόμαστε τα ίδια ενδιαφέροντα;
Οι εκπρόσωποι από τον Δήμο Βέροιας απέκτησαν γνώσεις σχετικές με τη διαδικασία διεκδίκησης του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, όπως επίσης είχαν επαφές με εκπροσώπους ευρωπαϊκών φορέων, καλλιτέχνες, πολιτιστικούς διαχειριστές, θεωρητικούς και θεσμικούς φορείς.