Χαιρετισμό στην διημερίδα του συλλόγου πολιτικών μηχανικών Ανατολικής Κρήτης με θέμα «Αποκατάσταση σεισμόπληκτων κτηρίων και τεχνικά θέματα ενίσχυσης» εκπροσωπώντας την Περιφέρεια και τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, έκανε ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Γιώργος Αλεξάκης. Την διημερίδα που πραγματοποιείται στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, στήριξαν η Περιφέρεια Κρήτης και το ΤΕΕ/ΤΑΚ.
Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν διαδικτυακά ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Μάξιμος Σενετάκης και ο γ.γ. αποκατάστασης φυσικών καταστροφών Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας Πέτρος Καμπούρης ενώ παρόντες ήταν ο βουλευτής Ηρακλείου Φραγκίσκος Παρασύρης υποψήφιοι Δήμαρχοι, υποψήφιοι Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ Γιώργος Ταβερναράκης, αρμόδια στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης, Δήμων εκπρόσωποι εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών.
Στο χαιρετισμό του ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιώργος Αλεξάκης αφού συνεχάρη τους διοργανωτές για την διοργάνωση της ημερίδας, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι, «Τον Σεπτέμβρη του 2021, δύο δήμοι της Κρήτης χτυπήθηκαν από τον εγκέλαδο. Από την ημέρα εκείνη η τοπική κοινωνία, η αυτοδιοίκηση και το κράτος αναμετρώνται με τις συνέπειες ενός φαινομένου που έχει μεταβάλει καθοριστικά την αναπτυξιακή πορεία του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων. Από τη δική μας πλευρά, ως Περιφέρεια, βρεθήκαμε από την πρώτη στιγμή κοντά στους πληγέντες με δράσεις άμεσης ανταπόκρισης, ενώ συνεχίζουμε να στηρίζουμε οικονομικά, τεχνικά και κοινωνικά, τους κατοίκους της περιοχής.
Πιο σημαντική, όμως, συνεισφορά σε αυτήν αλλά και σε όλες τις περιοχές του νησιού, είναι να σχεδιάσουμε, να προετοιμάσουμε και να θωρακίσουμε τις υποδομές με κάθε τρόπο, έναντι της τρωτότητας από το σεισμό.
Αυτός, άλλωστε, είναι και ένας από τους βασικούς άξονες του στρατηγικού μας σχεδιασμού: η ενεργός περιβαλλοντική διαχείριση.
Προς αυτή την κατεύθυνση και μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό διαχείρισης κρίσεων αλλά και της καινοτομίας, τα βασικά κριτήρια που έχουμε θέσει ως φορέας, είναι όχι μόνο ο περιορισμός των βλαβών, αλλά πάνω απ’ όλα η προστασία της ανθρώπινης ζωής, που είναι και το ύψιστο αγαθό.
Επίσης, τα τελευταία χρόνια, υποστηρίζουμε αδιάλειπτα τη λειτουργία του σεισμολογικού δικτύου που είναι εγκατεστημένο στην Κρήτη, κατανοώντας πως η συστηματική παρακολούθηση των φαινομένων προσφέρει γνώση και προστιθέμενη αξία στην έρευνα, και το μέγιστο όφελος στην επιστημονική και ερευνητική κοινότητα».
Πηγή
Author: Vaggelis Vardakis