Με την εκδήλωση «Καλές Πρακτικές Βιώσιμης Ανάπτυξης – Τοπικές Λύσεις» ξεκίνησε η Rhodes Green Week, τη Δευτέρα 30 Μαΐου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Νέα Πτέρυγα του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου και μεταδόθηκε ηλεκτρονικά μέσω Zoom και του καναλιού του Σπιτιού της Ευρώπης στο Youtube, όπου παραμένει αναρτημένη για να την παρακολουθήσει κάθε ενδιαφερόμενος.
Την έναρξη της εκδήλωσης και της Rhodes Green Week χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και Δήμαρχος Τρικκαίων, κος Δημήτριος Παπαστεργίου, που αναφέρθηκε ειδικά στο ρόλο που μπορεί να παίξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην επίτευξη μίας πιο πράσινης και βιώσιμης Ευρώπης. Καλωσορίζοντας, ο Πρόεδρος του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου, κος Σέργιος Αϊβάζης, αναφέρθηκε στην επιτακτικότητα των ενεργειών που χρειάζονται για το μέλλον του πλανήτη, και την ανάγκη ειδικής πρόβλεψης για τον πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά.
Η Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κα Χαρούλα Γιασιράνη, αναφέρθηκε στο πως το Νότιο Αιγαίο έχει καταστεί πρότυπο για τη βιώσιμη ανάπτυξη, με νησιά του, όπως η Αστυπάλαια, η Τήλος και η Χάλκη να είναι ήδη πιλοτικά παραδείγματα για βιώσιμη ανάπτυξη, και η Ρόδος να αποτελεί σε διεθνές επίπεδο στη διαδικασία μετασχηματισμού σε βιώσιμο τουριστικό προορισμό. Στο ίδιο θέμα, στο Rhodes Co-Lab, την σύμπραξη TUI, Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Δήμου Ρόδου, για να καταστήσουν τη Ρόδο παράδειγμα βιώσιμου τουρισμού, αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος Ρόδου, κος Κωνσταντίνος Ταρασλιάς, ο οποίος συμπλήρωσε και για τις προσπάθειες που καταβάλει η Δημοτική Αρχή του Αντώνη Καμπουράκη για την ψηφιοποίηση και εκσυγχρονισμού του Δήμου Ρόδου, με σύγχρονες, έξυπνες και πράσινες τεχνολογίες. Ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος / Τμ. Δωδεκανήσου, κος Αντώνιος Γιαννικουρής, αναφέρθηκε στον αναπτυξιακό ρόλο και τη τεχνική συμβολή του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, στην υποστήριξη και προώθηση αντίστοιχων εγχειρημάτων σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου, τις προτάσεις του ΤΕΕ προς τη βιωσιμότητα και τις ανάγκες μεταρρύθμισης σε κεντρικό επίπεδο.
Κατά την εκδήλωση, παρουσιάστηκαν τα παραδείγματα της Τήλου και της Χάλκης. Για την Τήλο μίλησε η Δήμαρχος του νησιού, κα Μαρία Καμμά-Αλειφέρη, η οποία σημείωσε ότι ο μετασχηματισμός του νησιού σε ένα βιώσιμο τόπο ξεκίνησε ήδη από το 1993 όταν απαγορεύθηκε το κυνήγι και σταδιακά το νησί κατάφερε να επιτύχει την ενεργειακή του αυτονομία, την εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων διαχείρισης ενέργειας και ύδρευσης, προχωράει στην ηλεκτροκίνηση και πλέον σε πρακτικές εξάλειψης των αποβλήτων με το πρόγραμμα Just Go Zero.
Για την Χάλκη, μίλησε ο επιστημονικός συνεργάτης του Δήμου Χάλκης και Πρόεδρος της Ενεργειακής Κοινότητας Χάλκης «Κάλχιον», ο οποίος αναφέρθηκε στην ενεργειακή αυτονόμηση του νησιού που επιτεύχθηκε πολύ πρόσφατα με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκής μονάδας, το ενεργειακή κοινότητα, την ανακύκλωση στο νησί και την υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης. Στόχος και της Χάλκης είναι η ενεργειακή αυτάρκεια, και μέσω από ένα βιώσιμο μοντέλο, η τουριστική ανάπτυξη και η αύξηση των μόνιμων κατοίκων του νησιού.
Ακολούθησε σειρά τοποθετήσεων και διαλόγου.
Η συνέχεια της Rhodes Green Week γίνεται με δύο εκδηλώσεις την Πέμπτη και την Παρασκευή, αλλά και παράλληλες δράσεις που ενέταξαν στο πρόγραμμα κι άλλοι φορείς του νησιού.
Αναλυτικότερα το υπόλοιπο πρόγραμμα της Rhodes Green Week:
Παραδείγματα πράσινης και γαλάζιας επιχειρηματικότητας στη Ρόδο 02/06/2022 – 19:30 – Επιμελητήριο Δωδεκανήσου +ΖΟΟΜ
Aegean Cuisine
Aegean Eco Plastics
ΚΟΙΝΣΕΠ Για τη Φύση
Marine Biology Cruises
Για συμμετοχή μέσω Zoom: https://us06web.zoom.us/meeting/register/tZUtcOurrTMtG9Fe9Whd_0skzffn-IfkmSqc
Μετάβαση στη ψηφιακή εποχή: οι προκλήσεις ενός νέου τρόπου ζωής
03/06/2022 – 19:30 – Επιμελητήριο Δωδεκανήσου +ΖΟΟΜ
10+1 προβληματισμοί για τη Ψηφιακή Μετάβαση
Μιχαήλ Γ. Καβουκλής, Πολιτικός Επιστήμων/Διεθνολόγος, Digital Marketeer
Ψηφιακή κινητικότητα: Νομάδες και Εξ αποστάσεως Εργασία
Ραφαήλ Κουδούνης, Πρόεδρος Digital Nomads Observatory
Ο Εθισμός στο Διαδίκτυο
Γεώργιος Σουρούλιας, Παιδοψυχίατρος
Για συμμετοχή μέσω Zoom:
https://us06web.zoom.us/meeting/register/tZAscOihrTMtE9O4jZwPFda5vQmgto3lMVLk
Κατά την είσοδο των συμμετεχόντων στην εκδήλωση θα προβάλλονται έργα των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Ψίνθου και του 6ου Γυμνασίου Ρόδου, που υλοποιήθηκαν στα πλαίσια των δράσεων των σχολείων τους για το περιβάλλον.
Παράλληλα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες παράλληλες εκδηλώσεις:
• Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νήσου Ρόδου και η Αναπτυξιακή Δωδεκανήσου θα πραγματοποιήσουν δράση στους κήπους του ιδρύματος Marc de Montalembert (Μεσαιωνική Πόλη), το Σάββατο 4 Ιουνίου 2022 στις 10.00.
• Το ΙΝΚΑ Νοτίου Αιγαίου θα πραγματοποιήσει εκδηλώσεις ενημέρωσης του κοινού για το περιβάλλον, την Κυριακή 05 Ιουνίου 2022. 10:00-12:00 – Κέντρο Καλυθιών, 12:00-14:00 Πλατεία Σύμης (Μεσαιωνική Πόλη) και στον Πεζόδρομο του Ακταίον.
Η Rhodes Green Week συντονίζεται από το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο και συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Ρόδου, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος / Τμ. Δωδεκανήσου, το ΚΕΚ Γεννηματάς της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού-Αθλητισμού Ρόδου, το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου και το Europe Direct Νοτίου Αιγαίου της ΑΝ.ΔΩ. Συνεργαζόμενοι φορείς: ΙΝΚΑ Νοτίου Αιγαίου, Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου. Υπό την αιγίδα του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ «Green Initiative in Rural Areas» και του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα.