Zorzes Katris: Η Ελλάδα του Φωτός | 200 Χρόνια Ελληνικού ηχοχρώματος στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου | Δελτία Τύπου | Ο Δήμος |

Διαδικτυακά με την Τέχνη 

Πέμπτη, 25 Μαρτίου, ώρα 21:00 

 

Zorzes Katris: Η Ελλάδα του Φωτός | 200 Χρόνια Ελληνικού ηχοχρώματος 

στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου 

 

Το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, τιμώντας την Επέτειο της Επανάστασης του 1821, παρουσιάζει την Πέμπτη 25 Μαρτίου, στις 21:00, μέσω Live Streaming από την επίσημη ιστοσελίδα του ΠΣΚΗ, https://www.cccc.gr/gr/live-streaming, ένα οπτικοακουστικό θέαμα – αφιέρωμα στη συμπλήρωση των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, με τον βραβευμένο συνθέτη κινηματογραφικής μουσικής Zorzes Katris, την υψίφωνο Μαρία Κόκκα και τον ηθοποιό Σίμο Χριστοδούλου.

Ο Zorzes Katris έρχεται στην μεγάλη σκηνή της Αίθουσας «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού», παρουσιάζοντας ένα ξεχωριστό πρόγραμμα, όπου ο μαγικός κόσμος της οθόνης και της επικής μουσικής, συνυφαίνουν τον ηρωισμό με την ανθρώπινη ελευθερία. Ένας εναλλασσόμενος κύκλος επικής και λυρικής μουσικής, με τον ίδιο τον συνθέτη επί σκηνής, να συνδέεται μουσικά με την παράλληλη δράση της κινηματογραφικής προβολής. Ένα μακράς διαρκείας κινηματογραφικό κάδρο, επενδύεται μέσα από συνθέσεις ορχηστρικής, λυρικής και φωνητικής μουσικής, ενώ, σε παράλληλο χρόνο, τις επιλεγμένες σελίδες από τα χρονικά του εθνικού απελευθερωτικού αγώνα, απέναντι στους δυνάστες του ελληνισμού, “ερμηνεύουν”, με την σειρά τους, τα αφηγηματικά και περιγραφικά  κείμενα.

Μεταξύ άλλων, έργων  από την επιλεγμένη εργογραφία του συνθέτη, θα ακουστούν και αποσπάσματα κινηματογραφικής μουσικής που διακρίθηκαν στο εξωτερικό, όπως το μεγαλειώδες ορατόριο της ένωσης των Επτανήσων – Conventus 1864 (η Ένωσις), την “Ωδή στους Έλληνες”, εμπνευσμένη από το πρωτοποριακό σύστημα μουσικής σύνθεσης – όπου η αντιμεταθετική ιδιότητα των μαθηματικών, ο λόγος της Χρυσής Τομής, (φ), το Αρχαιοελληνικό Αλφάβητο, και το τονικό ύψος από την σημειογραφία της Δυτικής Μουσικής, οδηγούν την μελωδία της επικής μουσικής, καθώς και την έμμετρη μελοποιημένη ποίηση, από την Συμφωνική και Χορωδιακή Ραψωδία “Το Στολίδι”.

Αξίζει να τονιστεί ότι η προβολή της παράστασης συνοδεύεται από συγχρονισμένη γραπτή απόδοση των κειμένων (υποτιτλισμός), έτσι ώστε να καθίσταται άνετη η παρακολούθησή της από άτομα με προβλήματα ακοής.

Προπώληση εισιτηρίων 

Η προπώληση ξεκίνησε. Μπορείτε να προμηθευτείτε το εισιτήριό σας, αξίας 5 €, από εδώ:

https://www.viva.gr/tickets/music/streaming/200-hronia-ellinikou-ihohromatos/

Ροή μουσικής παράστασης 

Σύνθεση, ενορχήστρωση, εκτέλεση και χρήση μουσικής τεχνολογίας: Zorzes Katris

Μαρία Κόκκα | υψίφωνος

Σίμος Χριστοδούλου | αφηγητής

  • Εισαγωγή Piano improvise: Αφήγηση – “Ύμνος των Ηλυσίων”
  • Ύμνος των Ηλυσίων: Πιάνο / Τραγούδι
  • Εισβολείς: Sampler
  • Movement I: Sampler / Αφήγηση
  • Movement 6: Sampler / Αφήγηση
  • La Madre Greca: Πιάνο / Τραγούδι
  • Επαγγελία: Sampler / Τραγούδι
  • Heroes: Πιάνο / Τραγούδι
  • Ύμνος στον Καποδίστρια: Sampler / Αφήγηση
  • Ο Ένδοξος Νεκρός: Πιάνο / Φωνή
  • Venetam Incursus: Sampler
  • Theogony: Sampler / Αφήγηση
  • The Sepherd: Sampler / Αφήγηση
  • Αφιέρωση: Sampler / Τραγούδι
  • Μovement V: Sampler / Aφήγηση

Βιογραφικά δημιουργού και ερμηνευτών 

Zorzes Katris (Ζωρζ Κατρίς) | συνθέτης 

Γεννημένος και με έδρα στο Παρίσι με κλασικές μουσικές σπουδές ο Ελληνο-γάλλος μουσικοσυνθέτης κινηματογραφικής και συμφωνικής μουσικής Zorzes Katris, συνθέτει έργα εμπνεόμενος από προσωπικότητες και γεγονότα της ανθρώπινης ιστορίας καθώς και ποιητές. Οι μετέπειτα μουσικές του σπουδές, ολοκληρώνονται στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην σύνθεση μουσικής για τον κινηματογράφο και το θέατρο, με καθηγητή τον Δημήτρη Μαραγκόπουλο. Υπηρέτησε στο μουσικό σώμα της Γαλλικής Προεδρίας του Φρανσουά Μυτεράν, αναλαμβάνοντας επίσημα τις μεταγραφές και τις ενορχηστρώσεις των στρατιωτικών εμβατηρίων του 8ου Τάγματος του Παρισίου.

Η δομή της συμφωνικής μουσικής του  συνθέτη, ξεχωρίζει από την αμιγώς δυτικότροπη μελωδία και την κινηματογραφική αισθητική της ενορχήστρωσης, δημιουργώντας μία αναγνωρίσιμη αλλά εντελώς προσωπική ταυτότητα της μουσικής του.

Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο διακρίθηκε διεθνώς ανάμεσα από 330 συνθέτες, με δύο διεθνή βραβεία και μία τιμητική διάκριση, στην τελική φάση των 10 καλύτερων συνθετών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και σήμερα απαριθμεί 9 διεθνείς διακρίσεις στην κατηγορία Best Original Score, για την σύνθεση κινηματογραφικής μουσικής.  Έργα του έχουν παρουσιαστεί από σημαντικά μουσικά σύνολα όπως: Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία της ΕΡΤ, Camerata Ορχήστρα φίλων της Μουσικής, Συμφωνική Ορχήστρα και μεικτή Χορωδία του Δήμου Αθηναίων κ.α. Σήμερα συνθέτει μουσική για ταινίες και ντοκιμαντέρ με παραγωγούς, σκηνοθέτες και διευθυντές φωτογραφίας από το Hollywood, την Γαλλία, την Ιταλία και την Ελλάδα, έχοντας στην εργογραφία του επτά διεθνή βραβεία κινηματογραφικής μουσικής. Είναι εγγεγραμμένο μέλος, στην μεγαλύτερη διαδικτυακή βάση δεδομένων ταινιών IMDB (International Data Movie Base) ως συνθέτης και ενορχηστρωτής μουσικής για ταινίες. Το 2016 υπογράφει την μουσική επένδυση, στην βραβευμένη ταινία του σκηνοθέτη Ντίνου Παναγόκου “Tο Νανούρισμα της Μαρίας” και η ταινία διακρίνεται με Αργυρό Διόνυσο (2ο βραβείο καλύτερης ταινίας και μουσικής), στο 39ο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας και επιλέγεται ως επίσημη συμμετοχή στο Ελληνικό Φεστιβάλ Ταινιών του Λος Άντζελες, το Σικάγο και την Βαρκελώνη.

Για περισσότερα από 15 χρόνια αποτελεί τον μόνιμο συνεργάτη του Έλληνα συνθέτη Γιώργου Χατζηνάσιου, με κορυφαίο γεγονός στην συνεργασία τους, το ανέβασμα της Ωδής του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Ηρώδειο και τις Πυραμίδες της Γκίζας στο Κάϊρο. Ο Zorzes Katris είναι ο επίσημος δημιουργός του Ύμνου για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα με τίτλο “Ωδή στους Έλληνες”, που ανέβηκε σε παγκόσμια πρώτη παρουσίαση στην πλατεία Συντάγματος. Το 2018, υπό την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας, ανεβάζει στο Ζάππειο Μέγαρο με την Συμφωνική Ορχήστρα και Μεικτή Χορωδία των μουσικών συνόλων του Δήμου Αθηναίων, την Συμφωνική και Χορωδιακή Ραψωδία “Το Στολίδι”, σε παγκόσμια πρώτη παρουσίαση και το 2020 διακρίνεται στο Independent Shorts Awards στο Los Angeles με Best Original Score, για την ταινία μικρού μήκους “With New Eyes” του σκηνοθέτη Γιώργου Λεοντακιανάκου. Σήμερα είναι τακτικός προσκεκλημένος εισηγητής σεμιναρίων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών “Σύνθεση για τον Κινηματογράφο, το Θέατρο και τις Τέχνες της Παράστασης”, με επίκεντρο το Film Scoring.

Μαρία Κόκκα | υψίφωνος  

Η υψίφωνος Μαρία Κόκκα έχει εμφανιστεί επανειλημμένως τόσο στην Εθνική Λυρική Σκηνή, όσο και σε λυρικά θέατρα της Ευρώπης, ερμηνεύοντας  πρωταγωνιστικούς ρόλους σε όπερες, οπερέτες, μιούζικαλ, μοντέρνες όπερες και ορατόρια.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι συμμετοχές της σε έργα, όπως η “Bohème” του Puccini,  “Ο Μαγικός Αυλός” και “Don Giovanni”του Mozart, “La Traviata” του Verdi, “I Pagliacci” του R. Leoncavallo, ”Carmen” του Bizet, “Il cappello di paglia di Firenze” του Nino Rota, “Η Νυχτερίδα” του J. Strauß, “Χώρα Μειδιάματος” του Lehàr, “Lo Speziale” του Haydn, “Οι Κυρίες της Αγοράς” του  Offenbach, “Candide”  του Bernstein, “Θέλω να δω τον Πάπα” και “Ο Βαφτιστικός” του Θ. Σακκελλαρίδη, ”Ορφέας στον Άδη” του Όφενμπαχ, ”O Freud για κείνη” του Ι. Βαλέτ, “Der Angel auf dem Schiff” του Glanert,”Ανθρώπινη Φωνή” του Πουλένκ (έχει ερμηνεύσει και το θεατρικό έργο του Κοκτώ στο θεάτρο Παραμυθίας),”Requiem” του Νίκου Βασιλείου, ο “Μεσσίας” του Händel, ”Stabat Mater” του Pergolesi, “Exultate jubilate” του Mozart, και  το “Ορατόριο των Χριστουγέννων” του  Johann Sebastian Bach.

Η δραστηριότητά της στο εξωτερικό, ξεκίνησε με τον πρωταγωνιστικό ρόλο της “Manon” του Massenet, που τραγούδησε στην Όπερα της Ανατολικής Σαξονίας στη Γερμανία, αποσπώντας  εξαιρετικές κριτικές. Ακολούθησαν συνεργασίες και εμφανίσεις με σημαντικούς ρόλους, όπως η “Sonnambula” του  Bellini, η Léila από τους “Aλιείς Μαργαριταριών” του Bizet, η Adina από το  “Elisir d’ amore” και η  Norina από “Don Pasquale” του Donizetti, η Lauretta από το “Gianni Schicchi”  του Puccini, καθώς και πολλές συναυλίες με έργα του belcanto , που πραγματοποίησε τόσο στη Γερμανία, όσο και στην Τσεχία και την Πολωνία.

Υπό την καθοδήγηση της μεσοφώνου Γιολάντας Ντι Τάσσο, πήρε Δίπλωμα Μονωδίας (Άριστα, Ά Βραβείο και Διάκριση), ενώ παράλληλα τελειοποίησε το  Πιάνο και τα Ανώτερα Θεωρητικά. Συνέχισε τις σπουδές της στο τραγούδι, δίπλα στον διάσημο βαρύτονο Τζον Μοδινό. Έχει συμμετάσχει, σε κινηματογραφικές, δισκογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές, με κορυφαία τη  συνεργασία της με τον διάσημο πολωνό συνθέτη  Zbigniew Preisner.  Τις σπουδές της συμπληρώνουν, Πτυχίο Στατιστικής από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Master of Business Administration (με σημαντική εργασία πάνω στην Επιχειρησιακή Έρευνα). Κατέχει δύο διπλώματα Ευρεσιτεχνίας. Έχει εργαστεί στο Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων στο τμήμα Μελετών.

Συνεργάστηκε με το Αμερικανικό Κολλέγιο, ως ειδική καθηγήτρια στον τομέα τεχνικής του τραγουδιού και της φωνητικής εξάσκησης (vocal coaching), καθώς και ως Διευθύντρια της Χορωδίας του Deree College και του Pierce. Υπήρξε στέλεχος του τμήματος προγραμματισμού και υλοποίησης των καλλιτεχνικών γεγονότων του Αμερικανικού Κολλεγίου. Δίδαξε τραγούδι στη σχολή Stage Coach, σε μιούζικαλ για παιδιά,  από 4 -16 ετών. Από το 2016 διδάσκει Μονωδία στο Ελληνικό Ωδείο.

Σίμος Χριστοδούλου | ηθοποιός 

Ο Σίμος Χριστοδούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957 και σπούδασε στη δραματική σχολή του Γιώργου Θεοδοσιάδη. Πήρε μέρος σε ραδιοφωνικές εκπομπές και τηλεοπτικά σίριαλ. Συμμετέχει σε διάφορους θιάσους.

Το 1989 έρχεται μόνιμα στην Κρήτη και ιδρύει με την Γιάννα Κεφάλα το θέατρο «Μορφές». Ανεβάζουν παραστάσεις κουκλοθεάτρου, θεάτρου σκιών, παιδικού θεάτρου, μουσικοθεατρικές παραστάσεις και έργα από το παγκόσμιο ρεπερτόριο. Σκηνοθετεί και σκηνογραφεί σε ερασιτεχνικές και επαγγελματικές ομάδες και διδάσκει υποκριτική στο θεατρικό εργαστήρι του θεάτρου «Μορφές».

Επίσημος Χορηγός Αερομεταφορών: AEGEAN | A Star Alliance Member 

 

Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου | ΠΣΚΗ

Ο Δήμος Ηρακλείου και η ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε. παρουσιάζουν το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, ένα σύγχρονο κέντρο πολιτισμού και τεχνών, καρπό μιας πολύχρονης και πολυπρόσωπης προσπάθειας, που φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Κρήτης – και όχι μόνο! Περιηγηθείτε ηλεκτρονικά και δείτε όλους τους χώρους του ΠΣΚΣΗ, ακολουθώντας τον σύνδεσμο: https://www.cccc.gr/gr/360.


Πηγή

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα