Ακροκόρινθος και Αρχαία Κόρινθος – η θέα από το βράχο! 

Ο βράχος, λόγω της μορφολογίας του, χρησιμοποιήθηκε από τα αρχαία χρόνια ως κάστρο (ακρόπολη).

Η άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή να περπατήσει κανείς στο χώρο του κάστρου.

Ο αυτοκινητόδρομος φτάνει ως την είσοδο. Η πρόσβαση στο κάστρο γίνεται μέσω της Αρχαίας Κορίνθου με πολύ καλή θέα προς τον αρχαιολογικό της χώρο από ψηλά. Εχει αρκετές όμορφες γωνιές για φωτογραφικές λήψεις. Σώζονται τα τείχη που η περίμετρός τους φτάνει τα 3 χιλιόμετρα και οι πύλες του.

Η ανάβαση θέλει χρόνο, θα περπατήσετε ανάμεσα σε πολεμίστρες, ερειπωμένα αμυντικά έργα, μεσαιωνικές εκκλησίες. Το λιθόστρωτο θέλει προσοχή, είναι αρκετά γλιστερό, ιδιαίτερα στην κατάβαση.

Ο επισκέπτης μπορεί να δει και πολλά είδη της αυτοφυούς  χλωρίδας που βρήκαν καταφύγιο και συνυπάρχουν με τον πολιτισμό.

Την Άνοιξη παρατηρούνται κίτρινοι και μωβ κρόκοι, κίτρινοι και μωβ αγριομενεξέδες, ανεμώνες, αγριομαργαρίτες και μπέλες. Το καλοκαίρι συναντώνται αρωματικά φυτά (τσάι, ρίγανη) που ευωδιάζουν στις πλαγιές. Η πανίδα είναι και αυτή πλούσια, με πολλά είδη πουλιών, νυχτερίδες, σκατζόχοιρους και χελώνες.

Περιήγηση στα μονοπάτια του κάστρου.  Ανακαλύψτε τη μαγεία αυτού του τόπου.

Η περιτείχιση και οι πύλες του κάστρου φέρονται σε τρία επίπεδα το κατώτερο, το μεσαίο και το ανώτερο όπου και το κυρίως κάστρο. Η πρώτη θολωτή πύλη και περισσότερο επιβλητική βρίσκεται στο κατώτερο επίπεδο εκατέρωθεν της οποίας συνεχίζει μικρή περιτείχιση. Προ της πύλης αυτής κατά το μεσαίωνα υπήρχε μεγάλη αμυντική τάφρος πάνω από την οποία φερόταν κινητή γέφυρα. Σχεδόν τα πάντα γύρω από αυτή την πύλη έχουν καταπέσει. Μετά από περίπου 100 μέτρα ΒΑ και ανηφορικά βρίσκεται η δεύτερη θολωτή πύλη  με περιτείχιση μεγαλύτερη της πρώτης. Από αυτή συνεχίζει ο ανωφερής δρόμος σε μία μεγάλη έλικα όπου και καταλήγει στο ανώτερο επίπεδο την θολωτή πύλη του κυρίως κάστρου που φέρει πλήρη περιτείχιση με ενδιάμεσους πύργους καλύπτοντας όλο το οροπέδιο, διακρινόμενο σε δυτικό και ανατολικό τμήμα. Η Βόρεια περιτείχιση φέρει και άλλες επιμέρους μικρές θολωτές πύλες περισσότερο σε χρήση σκοπιάς ή διαφυγής, παρά διέλευσης.

Εντός αυτού του χώρου υπάρχουν σήμερα μόνο ερείπια παλαιότερων πύργων και διαφόρων κτισμάτων, (όπως του ναΐσκου του Προφήτη Ηλία), υπόγειων διόδων, φρεάτων, αποθηκών και δεξαμενών για την κατασκευή και τη συμπλήρωση ή ανασκευή κ.λπ. των οποίων εργάστηκαν πολλές γενιές ανθρώπων. Από τη τελευταία ενετική κατοχή επί Φραγκίσκου Μοροζίνη φέρονται κάποια κανόνια ένα εκ των οποίων με έτος κατασκευής 1670. Το πλέον αξιόλογο του χώρου αυτού είναι η λεγόμενη σήμερα “Δραγονέρα” δεξαμενή νερού, που πρόκειται για την αρχαία Πειρήνη, κατά περιγραφή του Παυσανία. Η θέα από το επίπεδο αυτό είναι εξαιρετικά μαγευτική καλύπτοντας τον Πατραϊκό και Κορινθιακό Κόλπο, τις νότιες ακτές της Στερεάς Ελλάδας, όλο το δυτικό τμήμα του Σαρωνικού, τη Σαλαμίνα και την Αίγινα.

Τόπος του Ήλιου

Σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία ιδιοκτήτης της περιοχής ήταν ο θεός Ήλιος. Τα κτήματα κάτω από τον Ακροκόρινθο (όπου αργότερα κτίστηκε η Κόρινθος) τα παραχώρησε στον γιο του Αιήτη, αλλά τον Ακροκόρινθο που ήταν το προνομιούχο σημείο της περιοχής, 240 στρέμματα τον χάρισε στην θεά Αφροδίτη. Η Αφροδίτη δεν συγκινήθηκε καθόλου από αυτό το δώρο, αφού ήταν σαφώς καλύτερα στον Όλυμπο. Προς τιμήν της θεάς, έχτισε η Μήδεια ένα ναό στη κορυφή του Ακροκορίνθου. Ήταν ένα ταπεινό και λιτό κτίσμα αλλά η κατάσταση άλλαξε δραματικά όταν έφτασε εκεί το νερό. Αυτό ήταν κατόρθωμα του Σίσυφου, του παμπόνηρου βασιλιά της Κορίνθου, όταν μια φορά είδε τον Δία να απαγάγει την κόρη του Ασωπού. Είπε στον Ασωπό πού κρύβονταν, με αντάλλαγμα να λύσει το πρόβλημα λειψυδρίας στον λόφο. Έτσι ο Βράχος απέκτησε την πρώτη του κρήνη την Πειρήνη.

Αρχαία Κόρινθος

Βρίσκεται πολύ κοντά στη σύγχρονη πόλη της Κορίνθου και στη σκιά του κάστρου. Κέντρο του χωριού είναι ο λιθόστρωτος πεζόδρομος που περικλείει τον αρχαιολογικό χώρο.

Στον αρχαιολογικό χώρο ξεχωρίζει, σε περίοπτη θέση, ψηλότερα από την υπόλοιπη αγορά το ιερό του Απόλλωνα, με τους επτά διασωθέντες μονολιθικούς δωρικούς κίονες.

Ο ναός χτίστηκε το 530 π.Χ, αποτελείτο από 2 δωμάτια, που αρχικά είχαν 15 δωρικούς κίονες κατά μήκος και 6 κατά πλάτος. Η αγορά είχε ορθογώνιο σχήμα, μια σειρά από ίδιας μορφής καταστήματα (χωρισμένα σε 2 δωμάτια). Μπροστά υπήρχε διπλή σειρά από κίονες, η εξωτερική δωρική και η εσωτερική ιωνική.

Εδώ, το 52 μ.Χ., στο κτήριο των δημόσιων αγορεύσεων, το Βήμα, ο Απόστολος Παύλος θεμελίωσε την πρώτη χριστιανική εκκλησία.

Μετά την αγορά, κατεβαίνοντας τα σκαλιά των προπυλαίων, φτάνεις στην οδό Λεχαίου, όπου βλέπεις την Πειρήνη Κρήνη (6 ανοίγματα σαν σπηλιές) και την κρήνη Γλαύκη να ξεχωρίζει σκαλισμένη στο βράχο. Στον αρχαιολογικό χώρο θα δείτε επίσης το Ωδείο που πρωτοκατασκευάστηκε τον 1ο αι. μ.Χ, καθώς και το θέατρο του 5ου αι. π.Χ, χωρητικότητας 18.000 θέσεων, το οποίο μετατράπηκε από τους Ρωμαίους τον 3ο αι. π.Χ. σε αρένα για θηριομαχίες. Τέλος, θα δείτε υπολείμματα του γυμνάσιου και του Ασκληπιείου κοντά στην πηγή Λέρνα.

Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το αρχαιολογικό μουσείο της περιοχής σημαντικό σε “θησαυρούς” ευρήματα και αξιόλογα γλυπτά, αξίζει!

Πηγή: Ι Γράφτηκε από την


Πηγή
Author: Vassilis Lianos

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα