Αρχαιολόγοι, που πραγματοποιούσαν ανασκαφές στα προάστια της αιγυπτιακής πόλης της Αλεξάνδρειας, ανακάλυψαν εκεί 16 τάφους, φέρνοντας μεταξύ άλλων στο φως και μια μούμια με χρυσή γλώσσα.
Όπως εξηγεί το Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων, η γλώσσα, η οποία είναι φτιαγμένη από φύλλο χρυσού, τοποθετήθηκε προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο νεκρός θα μπορεί «να μιλάει και μετά θάνατον». Η μούμια με τη χρυσή γλώσσα ανακαλύφθηκε σε ναό της αρχαίας Αιγυπτιακής τοποθεσίας Ταπόσιρις Μάγκνα, στα νοτιοδυτικά προάστια της Αλεξάνδρειας. Οι ερευνητές βρήκαν επίσης και άλλα χρυσά αντικείμενα, ανάμεσά τους ένα νεκρικό προσωπείο με κομμάτια χρυσού διαταγμένα στο σχήμα στεφανιού και μερικά επιχρυσωμένα διακοσμητικά που απεικονίζουν τον Όσιρι, τον θεό του Κάτω Κόσμου.
Οι αρχαιολόγοι βρήκαν, επίσης, αρκετά αγάλματα σε τόσο καλή κατάσταση που διακρίνονται τα κοσμήματα και τα χτενίσματα στο κεφάλι τους Στην εποχή των φαραώ, ο χρυσός χρησιμοποιείτο συχνά στη διακόσμηση νεκρικών προσωπείων από ηγέτες όπως ο βασιλιάς Τουταγχαμών, αλλά και ως καλούπι στα δάχτυλα ποδιών και χεριών των νεκρών. Χρυσές γλώσσες έχουν ανακαλυφθεί ξανά το παρελθόν σε αιγυπτιακά ερείπια, σχολίασε η Jennifer Houser Wegner, επιμελήτρια αιγυπτιακών αρχαιοτήτων στο Penn Museum της Φιλαδέλφεια, όπου φιλοξενούνται πολλές τέτοιες γλώσσες.
Η Βασίλισσα Κλεοπάτρα Ζ’ της Αιγύπτου, που κυβερνούσε για περίπου δυο δεκαετίες πριν τον θάνατό της το 30 π.Χ., ήταν η τελευταία ηγεμόνας της Δυναστείας των Πτολεμαίων πριν αναλάβουν την εξουσία οι Ρωμαίοι, και στο ναό βρέθηκαν επίσης νομίσματα που απεικονίζουν το πρόσωπο της.
«Υπάρχει αναφορά στην Αιγυπτιακή Βίβλος των Νεκρών. [Η χρυσή γλώσσα] διασφάλιζε πως ο νεκρός θα μπορεί να αναπνεύσει και να μιλήσει, καθώς επίσης να τρώει και να πίνει, στη μετά θάνατον ζωή. Ενδεχομένως συνδυάζεται με το ελληνικό ταφικό έθιμο της τοποθέτησης νομισμάτων πάνω ή μέσα στο στόμα ως πληρωμή για τον Χάρο, που μετέφερε του νεκρούς στον Κάτω Κόσμο», λέει η Dr. Corcoran.
Πηγή
Author: Κατερίνα Ματέρη