Γκάνα: Το Ελληνικό Σχολείο που αλλάζει τις ζωές των παιδιών

Το St. Nicholas Preparatory School, το οποίο άνοιξε τις πόρτες του τον Φεβρουάριο του 2012, είναι το «πνευματικό παιδί» του καπετάνιου Αλκιβιάδη Καπά και της Φιλέλληνα φίλης του Ντέμπορα Ελεάζαρ και βρίσκεται στην πόλη Tema New Town, κοντά στην πρωτεύουσα της Ακράς της Γκάνα.

Το σύνθημα του σχολείου είναι η φράση «Κάθε παιδί έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση».

«Τα παιδιά ζουν σε κακές συνθήκες. Εάν δεν υπήρχε το σχολείο, οι περισσότεροι πιθανότατα θα τριγυρνούσαν στους δρόμους», λέει η Κατερίνα Κάππα, κόρη του Αλκιβιάδη, που είναι τώρα εθελόντρια στο σχολείο. Εκτός από ένα πλήρες πρόγραμμα σπουδών όπως υποδεικνύει το υπουργείο Παιδείας της Γκάνα, τα παιδιά μαθαίνουν ελληνική γραμματική, ιστορία, ποιήματα – ακόμα και ελληνικούς χορούς. «Μαθαίνουν να αγαπούν την Ελλάδα. Έχουμε την ελληνική σημαία τόσο αγαπητή σε μας», λέει ο διευθυντής Emmanouel Dongo.

Κάθε παιδί διαθέτει δύο σχολικές στολές, μαζί με σχολικά εγχειρίδια και υλικά γραφής. Το σχολείο προσφέρει επίσης πρωινό και μεσημεριανό γεύμα στους μαθητές. Οι γονείς τους είναι συχνά τόσο φτωχοί που δεν έχουν την πολυτέλεια να παρέχουν τα βασικά για τα παιδιά τους. Το σχολείο παρέχει επιπλέον σε καθένα από αυτά ιατρική κάρτα υγείας.Ο Άγιος Νικόλαος, ο οποίος λειτουργεί εξ ολοκλήρου από εθελοντικές δωρεές, δεν λαμβάνει καμία κρατική χρηματοδότηση. Το πρώτο σχολικό κτήριο χτίστηκε με επιχορήγηση από το Ίδρυμα Μαρία Τσάκου σε γη δωρεά του Ομίλου Τσάκου. Όταν το σχολείο άνοιξε το 2012, υπήρχαν μόνο 23 μαθητές. Τώρα υπάρχουν περισσότερα από 140.

Δεκάδες οργανισμοί, σχολεία και άτομα από όλο τον κόσμο στέλνουν χρήματα και  αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων βιβλίων και σχολικών στολών. Ένας δωρητής προσέφερε ηλεκτρική κιθάρα, μαζί με ενισχυτή και μικρόφωνο.

Το όραμα του σχολείου για το μέλλον περιλαμβάνει την επέκτασή του στην κάλυψη της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας γυμνασίου, με αποκορύφωμα την ανάπτυξη ενός επαγγελματικού κολλεγίου. Το επαγγελματικό κολέγιο θα βοηθήσει τα παιδιά να αποκτήσουν τις πρακτικές δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να βρουν δουλειά στο τέλος της εκπαίδευσής τους.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News


Πηγή
Author: Κατερίνα Ματέρη

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα