Βήμα – βήμα ο Δήμος Κατερίνης ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση μίας μεγάλης αστικής αναβάθμισης, η οποία θα αλλάξει τη φυσιογνωμία σε μία ευρύτατη περιοχή της πόλης, θα αφήσει ένα τεράστιο αποτύπωμα στην οικονομία της, θα τονώσει τον πολιτιστικό τουρισμό και συγχρόνως θα προσφέρει έναν ζωτικό χώρο πρασίνου 42 στρεμμάτων, στον αστικό ιστό της πόλης.
Ο λόγος για την πρόταση αξιοποίησης της ευρύτερης περιοχής του Σιδηροδρομικού Σταθμού (χώρος εργοστασίου Εμποτισμού και Επεξεργασίας Ξύλου), που διαμόρφωσε ο Δήμος Κατερίνης για την αναγέννηση και αναμόρφωσή της, σε μία «Τεχνόπολη», σε έναν πολυχώρο πολιτισμού και δράσεων για τη νεολαία που τιτλοφορείται: «ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΟΣΕ». Ήδη η πρόταση έχει κατατεθεί επισήμως στον ΟΣΕ, βρήκε θετική απήχηση και ανταπόκριση, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σύντομα σε ένα μνημόνιο συνεργασίας και συναντίληψης ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας ο Δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος και ο Αντιδήμαρχος Δόμησης & Τουρισμού Γιώργος Νταντάμης συνάντησαν επί τόπου, στον προτεινόμενο χώρο της αστικής αναβάθμισης, την εκπρόσωπο της «ΓΑΙΟΣΕ Α.Ε.» (από τη Θεσσαλονίκη) κα Αρετή Κωνσταντοπούλου, ανέλυσαν διεξοδικά την πρόταση του Δήμου, ενώ εξετάσθηκαν από κοινού ζητήματα τεχνοκρατικής φύσεως που θα πρέπει να επιλυθούν, προκειμένου το έργο να εισέλθει σε τροχιά υλοποίησης.
Όπως τονίζει ο Δήμαρχος Κώστας Κουκοδήμος: «Συνεργαζόμαστε και ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τον ΟΣΕ γιατί μπορούμε να κάνουμε την πόλη μας καλύτερη. Σχεδιάζοντας τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Κατερίνης επιδίωξή μας είναι να συνδέσουμε με τη σύγχρονη ζωή της πόλης τον εμβληματικό αυτό χώρο. Η υλοποίηση του οράματος της επανάχρησης και αξιοποίησής του «μπαίνει σταδιακά στις ράγες» και στοχεύει στην αναβάθμιση και ανάδειξη πέραν της παλιάς βιομηχανικής περιοχής, όλης της περιοχής του ΟΣΕ και του Σιδηροδρομικού Σταθμού. Αυτή η νέα χωρική διάσταση θα δώσει πνοή πέραν της τοπικής κοινότητας, προκειμένου να γίνει ευρύτερο σημείο αναφοράς».
Τοπόσημο υπερτοπικού χαρακτήρα
«Πιστεύουμε πολύ στην πρότασή μας, καθώς η επανάχρηση του χώρου θα δημιουργήσει ένα τοπόσημο ύψιστης υπεραξίας και υπερτοπικού χαρακτήρα, με πολιτιστική και όχι μόνο ταυτότητα. Παράλληλα, η αναβάθμιση της περιοχής όπου βρισκόταν το εργοστάσιο όχι μόνο θα ενισχύσει σημαντικά την εικόνα και την οικονομία της περιοχής, αλλά θα επαναφέρει ζωή και δραστηριότητα σε ένα υποβαθμισμένο ιστορικό σημείο της πόλης που αξίζει προσοχής και σεβασμού» σημειώνει από την πλευρά του, ο κος Νταντάμης.
Το χρονικό των έως σήμερα εξελίξεων
Υπενθυμίζεται ότι είχαν προηγηθεί στην Αθήνα, συναντήσεις του Δημάρχου Κατερίνης και του Αντιδήμαρχου Δόμησης & Τουρισμού αφενός με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Σπυρίδωνα Πατέρα και αφετέρου με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Αθανάσιο Κοτάρα. Επιπλέον, νωρίτερα υπήρξε μία γόνιμη επικοινωνία – συνάντηση με την «ΓΑΙΟΣΕ Α.Ε.» (με τον κο Νικολάου), για το θέμα παραχώρησης στον Δήμο Κατερίνης των 42 στρεμμάτων στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού.
Η ταυτότητα της πρότασης του Δήμου Κατερίνης
Ειδικότερα: ο Δήμος Κατερίνης προτείνει τη διαμόρφωση υποδομών και χώρων με χρήσεις πολιτισμού, τουρισμού, αθλητισμού, πρασίνου και αναψυχής, τη διαμόρφωση χώρου στάθμευσης για την εξυπηρέτηση του συνόλου της περιοχής και την αξιοποίηση υφιστάμενων χώρων πρασίνου. Η πρόταση έχει σκοπό να αναδείξει όλα αυτά τα τεχνολογικά και βιομηχανικά ίχνη που έχει αφήσει πίσω ο χρόνος, δίνοντας την ευκαιρία στις επόμενες γενιές να γνωρίσουν τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε το εργοστάσιο του ΟΣΕ, αλλά και με ποιο τρόπο εκβιομηχανίστηκε και αναπτύχθηκε ο τόπος λόγω αυτού. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την αναβάθμιση των χώρων του εργοστασίου φιλοξενώντας χρήσεις όπως το Μουσείο Τεχνολογίας του ΟΣΕ, όπου θα εκθέτει τον τρόπο και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν κατά την επεξεργασία του ξύλου, καθώς και ιστορικά στοιχεία εξέλιξής του.
Άλλες σημαντικές χρήσεις που προτείνονται είναι η γραμματειακή υποστήριξη, ένας χώρος εστίασης και αναψυχής, αλλά και ένας μεταβαλλόμενος πολυχώρος, όπου θα φιλοξενεί διάφορες κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Κύριο ρόλο σε όλες αυτές τις δραστηριότητες διαδραματίζει η εξωτερική διαμόρφωση του εργοστασίου με χαρακτηριστικές χωρικές ποιότητες, όπως οι εικόνες των τραίνων που περνούν συχνά, η θέα προς τον Όλυμπο, η χαρακτηριστική καμινάδα, όπως και τα ψηλά πλατάνια, που διαμορφώνουν ένα μοναδικό σκηνικό. Παράλληλα, προτείνονται υπαίθριοι χώροι στάσης, όπως το ανοιχτό αμφιθέατρο σε συνδυασμό με την μεγάλη πλατεία, χώροι παιχνιδιού, υπαίθρια έκθεση υλικού του ΟΣΕ, όπως παλιά τραίνα, και ανοιχτός χώρος προβολών τους καλοκαιρινούς μήνες.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η επανάχρηση των βιομηχανικών κτιρίων αποτελεί τα τελευταία χρόνια κύριο μέλημα των προηγμένων κοινωνιών τόσο σε εθνικό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς τα κτίσματα αυτά αποτελούν βασικό γνώρισμα της πόλης και φέρουν την ιστορία του τόπου και των κατοίκων της. Το συγκρότημα κτιρίων του Σιδηροδρομικού Σταθμού Κατερίνης αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, καθώς εγκαταστάθηκε σε αυτό το Εργοστάσιο Εμποτισμού και Επεξεργασίας Ξύλου Κατερίνης το 1936.
Η θέση του εργοστασίου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως κομβική, καθώς αποτελεί σημείο – πέρασμα πολλών και σημαντικών αξόνων. Σήμερα η συχνή στάση και κίνηση, από επισκέπτες του νομού μας, λόγω και της σιδηροδρομικής γραμμής στο σημείο μελέτης το καθιστά εύκολα αναγνωρίσιμο και προσβάσιμο. Η αποκατάσταση και επανάχρηση της παλιάς βιομηχανικής κληρονομιάς του τόπου μας θα αναδείξει στους πολίτες του νομού, αλλά και στους επισκέπτες από όλα τα σημεία της Ελλάδας τον άυλο και υλικό πλούτο του ΟΣΕ, παρουσιάζοντας εξαιρετικές τεχνολογίες και προσδίδοντας υπεραξία, μέσω διάφορων εμπορικών και επιχειρηματικών χρήσεων.
Πηγή
Author: admin.user