Τα επαγγέλματα δημιουργούνται για να καλύψουν τις ανάγκες μας κι όταν οι ανάγκες μας… αλλάζουν αλλάζουν και τα επαγγέλματα.
Νέες συνθήκες ζωής, νέες αντιλήψεις, σύγχρονοι τρόποι παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων είναι κάποιοι απ’ τους παράγοντες που οδήγησαν στην εξαφάνιση των παραδοσιακών επαγγελμάτων. Η επαφή με την ιστορία, ωστόσο, και τους τρόπους επιβίωσης των παλαιότερων χρόνων, μας φέρνει όλο και πιο κοντά στις ρίζες μας και στον πολιτισμό μας.
Κάποια από τα επαγγέλματα που χάθηκαν στο χρόνο είναι τα εξής:
Νερουλάς
Όπως μάλιστα αποκαλύπτει και το όνομά του, ήταν εκείνος που μετέφερε νερό στα σπίτια, ιδίως στην παλιά Αθήνα, διότι δεν υπήρχαν βρύσες. Ένα ιδιαίτερα κοπιαστικό επάγγελμα και συνήθως έπρεπε να διανύουν μεγάλες αποστάσεις. Το τέλος του σημειώνεται γύρω στο 1930 με την ίδρυση της ΟΥΛΕΝ.
Λούστρος
Πριν τον εκσυγχρονισμό του οδικού δικτύου οι δρόμοι ήταν χωμάτινοι με αποτέλεσμα τα παπούτσια να γίνονται χάλια διαρκώς. Τη λύση σε αυτό έδινε ο λούστρος, ο οποίος καθόταν σε ένα καρεκλάκι και μπροστά του υπήρχε τοποθετημένη άλλη μια ξύλινη βάση που ακουμπούσαν το παπούτσι τους οι περαστικοί ώστε να το καθαρίσει. Χρησιμοποιούσε βούρτσες και βερνίκια.
Γανωτής
Ήταν τεχνίτες που επεξεργαζόταν τα χάλκινα αντικείμενα, κυρίως οικιακά σκεύη και τα επικάλυπτε με το λεγόμενο καλάι η αλλιώς κασσίτερο. Συνήθως αναλάμβαναν καζάνια, πιρούνια και κουτάλια. Περνούσε στις γειτονιές και με μια διαπεραστική και βροντερή φωνή έκανε αισθητή την παρουσία του. Σε ορισμένες περιοχές της δυτικής στερεάς Ελλάδας μέχρι πριν 2 χρόνια περίπου επιβίωνε ακόμη αυτό το επάγγελμα. Μια επίσης , σημαντική πληροφορία είναι ότι το επάγγελμα αυτό σχετίζονταν με τους τσιγγάνους και την παράδοσή τους.
Παγωτατζής
Η χαρά του παιδιού θα έλεγε κανείς ότι ήταν ο παγωτατζής. Έφτιαχνε παγωτά από αγνά υλικά όπως γάλα, ζάχαρη, φρούτα και άλλα συστατικά. Φυσικά διέθετε και μια μηχανή για να ομογενοποιεί τα υλικά και στη συνέχεια να τα βάζει σε ένα μηχάνημα που να τα παγώνει. Σαν διακόσμηση χρησιμοποιούσε φρούτα, ξηρούς καρπούς ή σοκολάτα. Σταματούσε το αμάξι του που ήταν ζωγραφισμένο με διάφορα σχέδια και μοίραζε παγωτά και συνάμα ατέλειωτη χαρά στα παιδιά. Ωστόσο, σήμερα έχει αντικατασταθεί από τα ψυγεία των παγωτών στα περίπτερα και στα σούπερ μάρκετ.
Σαμαρτζής ή σαμαράς
Πριν την ανακάλυψη του αυτοκινήτου οι άνθρωποι και τα πράγματά τους μεταφερόταν με τα ζώα. Συνήθως χρησιμοποίησαν το μουλάρι και το γαϊδούρι. Αυτό που ουσιαστικά έκανε ο σαμαρτζής ήταν να εξοπλίσει κατάλληλα το ζώο με κατασκευές δικές του, ώστε να ανταποκρίνεται στις υπηρεσίες των ανθρώπων. Έφτιαχνε, λοιπόν, το λεγόμενο σαμάρι με κάποια είδη ξύλου σε σχήμα που είχε το σώμα του ζώου.
Σιδεράς
Σε ένα μεγάλο φούρνο όπου φυσούσαν συνέχεια για να μην σβήνει η φωτιά, επεξεργαζόταν κάθε λογής σίδερο με τα χέρια τους ώστε να γίνονται εύπλαστα και να παίρνουν το σχήμα που επιθυμούν. Σε μια βάση τοποθετούσαν όλα τα σίδερα που θα επεξεργαζόταν. Εκτός από τα χέρια τους, με ένα σφυρί τα χτυπούσαν ώστε να τους δώσουν συγκεκριμένη μορφή. Ήταν ομολογουμένως μια εξαιρετικά δύσκολη δουλειά.
Πηγές:
WWW.GREEKCULTUREELLINIKOSpolitismos.wordpress.com
Πηγή
Author: Ομάδα Best News