Ποιος θα φανταζόταν ποτέ ότι μια ολόκληρη ορχήστρα θα μπορούσε να σχηματιστεί από πάγο; Όπως αποδεικνύεται, τα όργανα πάγου έχουν έναν πολύ καθαρό και μοναδικό ήχο.
Ο Tim Linhart, Αμερικάνος γλύπτης πάγου, έχει μάθει πως να κατασκευάζει από παγωμένο νερό μια πλήρη ορχήστρα: βιολί, βιόλα, βιολοντσέλο, μπάσο, μαντολίνο, κιθάρα, μπάντζο, ξυλόφωνο, ντραμς και μαρίμπα. Ο Linhart είναι σίγουρα πρωτοπόρος, έχοντας κατασκευάσει 19 ορχήστρες πάγου και 11 αίθουσες συναυλιών ιγκλού. Αλλά δεν είναι μόνος σε αυτήν την ακραία μορφή μουσικής.
Το 2000, η πρώτη συναυλία με «μουσική πάγου» στον κόσμο πραγματοποιήθηκε κάτω από έναν παγωμένο καταρράκτη στο Lillehammer της Νορβηγίας. Ο συνθέτης και μαέστρος, Terje Isungset, εξακολουθεί να είναι ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς μουσικής πάγου στον κόσμο, σύμφωνα με το Good News Network.Προβλήματα όπως τα ζεστά χέρια και τα χείλη που ζεσταίνουν τα όργανα σημαίνουν ότι τμήμα των χορδών αλλάζει σταδιακά σε όλη τη συναυλία, αλλά ένα ψυχρότερο περιβάλλον μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή αυτών των υλικών ζητημάτων.
Παρουσιάζουν, ωστόσο, κι άλλες προκλήσεις, καθώς τα δάχτυλα των μουσικών που είναι κανονικά ευκίνητα επιβραδύνουν από το μούδιασμα του κρύου, και τα χείλη τους κολλάνε στα όργανα.
Αν και η πανδημία απέτρεψε να πραγματοποιηθούν συναυλίες πάγου πρόσφατα, το Φεστιβάλ Μουσικής Πάγου βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επιστροφή του 2022. Μέχρι τότε ας απολαύσουμε ένα παλαιότερο βίντεο.
Το BESTNEWS σε συνεργασία με την εικαστικό Ειρήνη Ανδρούτσου, έχοντας πάντα κατά νου τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε λόγω covid-19, την ανάγκη των παιδιών μεγάλων και μικρών να ζήσουν τη χαρά του καρναβαλιού, διοργανώνει τον Διαγωνισμό δημιουργίας/κατασκευής αποκριάτικης μάσκας.
Πηγή
Author: Κατερίνα Ματέρη