Φυτοπροστασία στην ελιά (πρώιμες περιοχές) | Ανακοινώσεις | Ο Δήμος |

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε γεωργική προειδοποίηση η οποία αναφέρεται στους εχθρούς και τις ασθένειες που απειλούν ή προσβάλλουν τα ελαιόδενδρα την περίοδο που διανύουμε, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης τους.  Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου,   τηλέφωνο 2810282248, κα Μαρία Ροδιτάκη.

Βλαστικά στάδια ελιάς (ποικιλία Κορωνέϊκη)

Πρώιμες περιοχές: Κρόκιασμα ανθοταξιών – Έναρξη άνθισης.

Μεσοπρώιμες περιοχές: Φούσκωμα των ανθέων.

Όψιμες περιοχές: Σχηματισμός των ταξιανθιών.

ΠΥΡΗΝΟΤΡΗΤΗΣ : Prays oleae

Στις παραλιακές και στις πρώιμες περιοχές η πτήση των ακμαίων της ανθόβιας γενιάς βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι προνύμφες τρέφονται στα άνθη.

Οδηγίες:

Παραλιακές και πρώιμες περιοχές :

  • Στους ελαιώνες με ικανοποιητική ανθοφορία δε χρειάζεται να γίνει καμία επέμβαση στη γενιά αυτή. Ποσοστό μόλις 5% του συνόλου των ανθέων εξασφαλίζει μια καλή καρποφορία.
  • Στους ελαιώνες με εξαιρετικά μικρή ανθοφορία (< 50% της κανονικής) συστήνεται ψεκασμός κατά την έναρξη της άνθισης. Προτείνεται η χρήση σκευασμάτων του βακίλου της Θουριγγίας (Bacillus thuringiensis) ή άλλου εγκεκριμένου εκλεκτικού σκευάσματος. Στην περίοδο της άνθισης δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται πολυδύναμα εντομοκτόνα που βλάπτουν και τα έντομα-μη στόχους όπως τις μέλισσες και άλλους επικονιαστές, τα παράσιτα και τα αρπακτικά, δηλαδή τα ωφέλιμα έντομα που συνδράμουν στην ολοκληρωμένη φυτοπροστασία.
  • Στη βιολογική γεωργία ο πυρηνοτρήτης αντιμετωπίζεται κατά κανόνα στην ανθόβια γενιά. Ο ψεκασμός χρησιμεύει στη μείωση του πληθυσμού διότι αργότερα, στην καρπόβια γενιά που οι προνύμφες εισέρχονται γρήγορα στο εσωτερικό των καρπών, δεν διατίθενται εκλεκτικά εντομοκτόνα για την καταπολέμησή τους. Στους ελαιώνες βιολογικής καλλιέργειας, ανεξαρτήτως του μεγέθους της ανθοφορίας, συστήνεται επέμβαση με σκευάσματα του βακίλου της Θουριγγίας όταν έχουν ανοίξει το 5-25% των ανθέων και επανάληψη μετά από 7 ημέρες.

Μ Α Ρ Γ Α Ρ Ο Ν Ι Α : (Palpita unionalis)

Οι προνύμφες της ανοιξιάτικης γενιάς καταστρέφουν με φαγώματα τη νέα τρυφερή βλάστηση.

Οδηγίες:

Νεαρά δεντρύλλια σε φυτώρια ή σε νεοσύστατους ελαιώνες και αυστηρά κλαδεμένα δέντρα λόγω της τρυφερής βλάστησης πρέπει να ελέγχονται για προσβολές και να προστατεύονται. Η μαργαρόνια καταναλώνει το φύλλωμα και τους ακραίους οφθαλμούς προκαλώντας ανεπιθύμητους πλάγιους βλαστούς ή την καταστροφή των εμβολίων.

Στις πρώιμες περιοχές συστήνεται άμεσα επέμβαση.

ΒΑΜΒΑΚΑΔΑ: (Ψύλλα) (Euphyllura phillyreae)

Μυζητικό έντομο που προσβάλλει τη νέα βλάστηση. Λόγω απομύζησης των χυμών στα ανθικά όργανα προκαλεί ανθόπτωση και μείωση της καρπόδεσης. Χαρακτηριστικά είναι τα λευκά κολλώδη εκκρίματα που καλύπτουν τις κορυφές των νέων βλαστών και τις ανθοταξίες. Λόγω έντονου παρασιτισμού και των ξηροθερμικών συνθηκών του καλοκαιριού συνήθως παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και δεν ζημιώνει την παραγωγή.

Οδηγίες:

Συνιστάται αντιμετώπιση σε ελαιώνες με χαμηλή ανθοφορία σε συνδυασμό με έντονη προσβολή (προσοστό προσβεβλημένων ανθέων > 30%) κατά προτίμηση με παραφινικά λάδια.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

  • Χρησιμοποιείτε μόνο φυτοπροστατευτικά σκευάσματα με έγκριση στην καλλιέργεια της ελιάς. Στις ιστοσελίδες του ΥΠΑΑΤ http://wwww.minagric.gr/syspest/syspest_ENEMY_crops.aspx και http://wwww.minagric.gr/syspest/syspest_bfuncs_crops.aspx μπορείτε να ενημερώνεστε για τα εγκεκριμένα εντομοκτόνα και μυκητοκτόνα αντίστοιχα, σύμφωνα με τις τελευταίες τροποποιήσεις των εγκρίσεων. Διαβάζετε και εφαρμόζετε τις οδηγίες στις ετικέτες των σκευασμάτων για να αποφύγετε κινδύνους στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον.
  • Ενημερώνεστε παρακολουθώντας τα δελτία καιρού. Μην ψεκάζετε όταν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι κατάλληλες, π.χ. δυνατός άνεμος ή αναμενόμενη βροχή.


Πηγή

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα