Ερατοσθένης: Ο Ελληνας μαθηματικός που υπολόγισε πρώτος το μέγεθος της Γης -Το νέο podcast του ΠΙΟΠ | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | iefimerida.gr

Το ΠΙΟΠ παρουσιάζει ένα podcast για τον Ερατοσθένη, τον αρχαίο Έλληνα μαθηματικό, γεωγράφο, αστρονόμο, γεωδαίτη, μουσικό, ποιητή, ιστορικό, φιλόλογο και συγγραφέα. Μάλιστα θεωρείται ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία που υπολόγισε το μέγεθος της Γης.

Το podcast για τον Ερατοσθένη είναι μέρος της σειράς «Επιστήμονες που εύρηκαν για την ανθρωπότητα», από το Ίδρυμα Ευγενίδου και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, σε συνεργασία με το «Παραμυθόφωνο» του «Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών».

Το επεισόδιο της σειράς είναι βασισμένο στη ζωή του Ερατοσθένη, του επιφανούς μαθηματικού, αλλά και ονομαστού αστρονόμου και γεωγράφου, αξιόλογου γεωδαίτη και δεινού ρήτορα της αρχαιότητας, ο οποίος επί περίπου 40 χρόνια διετέλεσε Διευθυντής της περίφημης βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.

Ο Ερατοσθένης θεωρείται θεμελιωτής της μαθηματικής και αστρονομικής γεωγραφίας. Υπήρξε από τους πρώτους που χρησιμοποίησε αστρονομικές παρατηρήσεις στον καθορισμό διαφόρων αποστάσεων και στη σύνταξη γεωγραφικών χαρτών. Κατασκεύασε επίσης ένα σύστημα συντεταγμένων με παράλληλους και μεσημβρινούς. Με μια πρωτότυπη μαθηματική μέθοδο κατάφερε να μετρήσει την περιφέρεια της Γης. Αυτό αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά πειράματα που πραγματοποιήθηκαν στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Η αφήγηση αξιοποιείται μεν για τον ψυχαγωγικό της ρόλο, αλλά εφαρμόζεται ευρέως και στην εκπαίδευση ως πρωταρχικό μέσο διαπαιδαγώγησης, καθώς προσελκύει το ενδιαφέρον και βοηθά στην εμπέδωση, απομνημόνευση και ανάκληση των πληροφοριών

Τα podcast του ΠΙΟΠ

Στόχος των ηχογραφημένων αφηγήσεων είναι η ενίσχυση της εκπαίδευσης με την αξιοποίηση της δυναμικής της αφήγησης. Πολλές μελέτες αποδεικνύουν τη δύναμη αυτής της τέχνης του λόγου για την απελευθέρωση της φαντασίας και την ενίσχυση των δεξιοτήτων κριτικής σκέψης, ανάλυσης και σύνθεσης πληροφοριών, ιδιαιτέρως των παιδιών. Έτσι, η αφήγηση αξιοποιείται μεν για τον ψυχαγωγικό της ρόλο, αλλά εφαρμόζεται ευρέως και στην εκπαίδευση ως πρωταρχικό μέσο διαπαιδαγώγησης, καθώς προσελκύει το ενδιαφέρον και βοηθά στην εμπέδωση, απομνημόνευση και ανάκληση των πληροφοριών. Αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας των podcasts, μικροί και μεγάλοι έχουν πρόσβαση σε μοναδικές ιστορίες ανθρώπων που άλλαξαν ή όρισαν τον δρόμο της επιστήμης, όπου και όποτε επιθυμούν, από τον υπολογιστή ή από κινητή συσκευή, χωρίς να απαιτείται σύνδεση στο Διαδίκτυο.

Λίγα λόγια για το νέο επεισόδιο: Ο Ερατοσθένης ο Κυρηναίος, άνθρωπος με μεγάλη όρεξη για γνώση και αναζητητής της αλήθειας, διαβάζει και μαθαίνει για τη Γη και τον κόσμο, συγκεντρώνοντας όλο τον πλούτο που τα βιβλία μιας βιβλιοθήκης μπορούν να του δώσουν. Κάποτε, με αφορμή μία πληροφορία για ένα «μαγικό πηγάδι» στη Συήνη, μέσα στο οποίο μία συγκεκριμένη ημέρα του χρόνου φαίνεται ολόκληρος ο Ήλιος, εμπνέεται το πείραμά του για να μετρήσει την περιφέρεια της Γης. Με απλά λόγια και μέσα από επινοημένους διαλόγους που βασίζονται στην πλούσια βιβλιογραφία, εξηγούνται οι σκέψεις του, το πείραμά του και οι ανακαλύψεις του.

Απολαύστε τη μοναδική αφηγηματική εμπειρία των επεισοδίων στις παρακάτω ιστοσελίδες, με δωρεάν ακρόαση:
• Ίδρυμα Ευγενίδου ΕΔΩ, Spotify ΕΔΩ
• ΠΙΟΠ ΕΔΩ
• Παραμυθόφωνο ΕΔΩ

Ο Ερατοσθένης ο Κυρηναίος, άνθρωπος με μεγάλη όρεξη για γνώση και αναζητητής της αλήθειας, διαβάζει και μαθαίνει για τη Γη και τον κόσμο, συγκεντρώνοντας όλο τον πλούτο που τα βιβλία μιας βιβλιοθήκης μπορούν να του δώσουν

Πηγή
Author: NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα