Κατά τη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ στις 19/2 επί του εκλογικού Νομοσχεδίου της Κυβέρνησης, το λόγο έλαβε και ο Επικεφαλής της Παράταξης “Αυτοδιοικητικό Κίνημα”, Γ. Λυμπέρης.
Πριν από αυτόν, είχε προηγηθεί, μεταξύ άλλων, η παρουσίαση της Εισήγησης της Επιτροπής Θεσμών, που ήταν και Εισήγηση της Παράταξης Παπαστεργίου, την οποία μπορείτε να θυμηθείτε ΕΔΩ.
Ακολουθεί επί λέξει η τοποθέτηση του Γ.Λυμπέρη,
την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε και στο βίντεο της συνεδρίασης ΕΔΩ :
Ι] ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ
« Ουσιαστικά αυτά τα οποία εμείς προτείνουμε σήμερα κατά συντριπτικό ποσοστό είναι Καλλικράτης. Είναι 3852. Άρα λοιπόν, η επισήμανσή μου είναι ότι αυτός ο Νόμος του 2010 δεν μπορεί παρά να συνιστούσε και να συνιστά ακόμα μεταρρύθμιση στο θέμα της Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γιατί πέρα από την Αιρετή Περιφέρεια έφερε και μια σειρά από διατάξεις για τον Α’ βαθμό Αυτοδιοίκησης που εν προκειμένω μας αφορά. Βέβαια, μέσα στον Καλλικράτη, προβλέπονται και πάρα πολλές άλλες αρμοδιότητες που κατά καιρούς έχουμε πει, οι οποίες όμως δυστυχώς δεν ακολουθήθηκαν από τις απαραίτητες Υπουργικές Αποφάσεις, οι οποίες είτε θα διόρθωναν κάποια ζητήματα είτε θα εκχωρούσαν αρμοδιότητες και θα αποκέντρωναν το Κράτος, όπως ο Καλλικράτης είχε προβλέψει. Θες η οικονομική κρίση, θες μετά η πανδημία η οποία ακολούθησε την οικονομική κρίση, να ήταν οι αιτίες οι οποίες έκαναν το κεντρικό Κράτος, την κεντρική διακυβέρνηση, να γίνει ακόμα πιο συγκεντρωτικό απ’ ό,τι ήταν μέχρι τώρα, εν πάση περιπτώσει για οποιαδήποτε αιτία και ανάλυση που δεν είναι του παρόντος η αποκέντρωση του Καλλικράτη ακόμα μας περιμένει. Τώρα, οι παρατηρήσεις που κάναμε ως Παράταξη, η οποία τότε κατά τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη ήταν η πλειοψηφούσα Παράταξη στο Κεντρικό Συμβούλιο Δήμων Ελλάδος, το Αυτοδιοικητικό Κίνημα δηλαδή, που αφορούσαν ένα κεφαλαιώδες θέμα που έχει να κάνει με το Β’ γύρο και το 50% συν ένα, αυτό είχαμε επιχειρηματολογήσει πως και τότε είχε μπει ακριβώς για να ισχυροποιήσει το θεσμό του Δημάρχου. Για να είναι ο Δήμαρχος απολύτως ισχυρός και να έχει το επιχείρημα απέναντι στις Κασσάνδρες που κατά καιρούς από διάφορες περιοχές πολιτικής συμμετέχουν σε κριτικές και διαλόγους κατά των Δημάρχων κατά των δημαρχοκεντρικών συστημάτων και ο,τιδήποτε άλλο. Βέβαια αυτό τώρα δίνεται ως παρατήρηση και απ’ ό,τι βλέπω η πλειοψηφία κλείνει προς το 42 ή το 43% (…. κόβεται ο ήχος για 2 δευτερόλεπτα….) αν ήταν απ’ τον Γιώργο τον Ιωακειμίδη ή κάποιον άλλο, που λέει να ισχύσει αυτό, αλλά να υπάρχει μία κρίσιμη διαφορά μεταξύ του 1ου και του (… κόβεται ο ήχος για 2 δευτερόλεπτα….) το επαναφέρω πάλι, το τονίζω και πάλι και εξήγησα το λόγο για τον οποίο το είπα.
Μας ικανοποίησε η αποδοχή από την ΚΕΔΕ και πιστεύω θα γίνει αποδεκτή και απ’ το Υπουργείο, ότι δεν μπορεί σε ένα Τοπικό Συμβούλιο που η τοπική κοινωνία έχει δώσει πλειοψηφία σε ένα Συνδυασμό, αυτός να χάνει την προεδρία και την πλειοψηφία και να αποκτά πλειοψηφία δικαίω εκλογικό; αποτελέσματος; αποτελεσματικότητος; ο Δήμαρχος με την Παράταξή του. Αυτό λειτούργησε τα προηγούμενα χρόνια, ο Καλλικράτης έτσι το προέβλεπε και δεν δημιούργησε πιστεύω κανένα πρόβλημα στις συνεργασίες της δημαρχιακής πλειοψηφίας με τις τοπικές πλειοψηφίες στις Τοπικές Κοινότητες.
Δεν θα υπεισέλθω σε άλλα θέματα, εξηγήθηκαν και συμφωνώ με τις παρατηρήσεις που κάνουμε, πιστεύω ότι θα τις κάνει δεκτές και το Υπουργείο, για να προχωρήσουμε σε μία επαναφορά και ομαλοποίηση του εκλογικού νόμου για την Αυτοδιοίκηση, με την ελπίδα να μην έρθει την επόμενη 4ετία μια άλλη διακυβέρνηση, η οποία να επαναφέρει πάλι το ίδιο θέμα.
Και με την ελπίδα, επίσης, και κλείνω, να υπάρξει, μετά απ’ την πανδημία μια πραγματική μεταρρύθμιση πάλι στη Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση, που θα διορθώσει τα του Καλλικράτη και θα αποκεντρώσει ακόμα περισσότερο με σύγκλιση προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο την εξουσία στην Ελλάδα. »
ΙΙ] ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ
– Παπαστεργίου: « Λοιπόν, νομίζω πως καταλήγουμε, βλέπω ότι κατά πλειοψηφία κατά τα φαινόμενα περνά η πρόταση της … ». (δεν προλαβαίνει να πει ποιας, διακόπτεται από τον κ. Λυμπέρη)
– Λυμπέρης: « Πρόεδρε, να πω μια κουβέντα. Αυτό ήθελα να πω, διαδικαστικά δηλαδή, αυτό που μάλλον μαντεύω ότι πας να πεις κι εσύ. Ότι συνολικά περνάει η πλειοψηφία την πρόταση την οποία κατέθεσε η Επιτροπή Θεσμών, αλλά η βασική με άλλοτε άλλη αιτιολόγηση αντίθεση της μειοψηφίας μείζονος και ελάσσονος ήταν το 50% συν ένα αυτό (…κόβεται ο ήχος για 2 δευτερόλεπτα…), ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ήταν επιμέρους ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ. ».
Πηγή
Author: