Έχουν περάσει σχεδόν εννέα μήνες από την ημέρα εμφάνισης του νέου κορονοϊού. Η πανδημία που προκάλεσε έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 924.000 ανθρώπους και έχουν μολυνθεί πάνω από 29.000.000 άνθρωποι σε όλον τον κόσμο, από τον περασμένο Δεκέμβριο όταν πρωτοεμφανίστηκε ο SARS-CoV-2 στην Κίνα έως και τις 14/9/2020, σύμφωνα με στοιχεία του κέντρου ερευνών COVID-19 του πανεπιστημίου John Hopkins.
Είναι αλήθεια ότι η τεράστια γεωγραφική διασπορά του ιού και οι μεγάλες απώλειες σε χώρες, όπου ο συνδυασμός δύσκολων συνθηκών ζωής, έντονων ανισοτήτων, προβλημάτων στα συστήματα υγείας και προβληματικής έως απαράδεκτης κυβερνητικής διαχείρισης, έχει οδηγήσει σε ανθρωπιστική καταστροφή, κυρίως στις ΗΠΑ και στη Βραζιλία όπου, δυστυχώς, τα πράγματα έχουν ξεφύγει.
Ανησυχητικές εξελίξεις
Είναι πλέον απολύτως σαφές ότι ο κορονοϊός «δεν είναι μια λίγο διαφορετική γρίπη»! Αντίθετα είναι ένας ιός που προκαλεί στον οργανισμό, έναν «καταρράκτη» ανοσολογικής υπεραντίδρασης, οξεία φλεγμονή και οξείες αγγειακές διαταραχές της πηκτικότητας. «Πιστεύαμε ότι ήταν μόνο ένας αναπνευστικός ιός. Αποδεικνύεται ότι επιτίθεται στο πάγκρεας. Επιτίθεται στην καρδιά. Επιτίθεται στο ήπαρ, τον εγκέφαλο, τους νεφρούς και άλλα όργανα. Δεν το εκτιμήσαμε αυτό στην αρχή» δήλωσε ο Δρ. Έρικ Τόπολ, καρδιολόγος και διευθυντής του Scripps Research Translational Institute στη Λα Χόγια της Καλιφόρνια.
Τους τελευταίους τρείς μήνες παρουσιάζεται έξαρση της πανδημίας και στην Ευρώπη και ταυτόχρονα ο επιδημιολογικός δείκτης R ανεβαίνει σε επικίνδυνα επίπεδα. Η Γαλλία και η Ισπανία ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων από τον Απρίλιο, ενώ στην Ιταλία καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση από τον Μάιο. Παράλληλα, τα ημερήσια κρούσματα στη Γερμανία έχουν διπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες.
Ένα ελπιδοφόρο στοιχείο, που προκύπτει σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι πως παρόλο που οι περιπτώσεις Covid-19 αυξάνονται ο αριθμός των θανάτων και των σοβαρών επιπλοκών παραμένει σχετικά χαμηλός, συγκριτικά με το πρώτο κύμα. Η αύξηση του αριθμού των προληπτικών τεστ και κατά συνέπεια η ταχύτερη ανίχνευση των ασθενών είναι βασικός λόγος, ιδιαίτερα τώρα που οι πολίτες είναι πιο εξοικειωμένοι με τα συμπτώματα», υποστηρίζει ο Τζον Φορντ, λέκτορας σε θέματα Δημόσιας Υγείας στο πανεπιστήμιο του Cambridge. Παράλληλα, ο Φορντ υπογραμμίζει πως η καλύτερη φαρμακευτική αντιμετώπιση της νόσου και η βελτίωση των διαγνωστικών εργαλείων παίζει καταλυτικό ρόλο στη διατήρηση του αριθμού των θανάτων σε χαμηλότερο επίπεδο από το προηγούμενο διάστημα. Μια άλλη παράμετρος είναι ότι ο Covid-19 γίνεται πλέον μια ασθένεια νεότερων ανθρώπων που είναι λιγότερο πιθανό να πεθάνουν ή να υποφέρουν από σοβαρές επιπλοκές, όπως αναφέρει ο Guardian.
Στην χώρα μας μετά την άρση του lockdown και για δύο μήνες ο αριθμός των κρουσμάτων παρέμενε σε ένα ανεκτό επίπεδο, τον Αύγουστο όμως έχουμε σημαντική αύξηση.
Ορισμένα στοιχεία της τελευταίας περιόδου είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά:
- Η σταθερή αριθμητικά αύξηση των διαγνωσμένων κρουσμάτων που δεν εξηγείται μόνο με την είσοδο τουριστών. Μην ξεχνάμε δε πως όσα περισσότερα τεστ γίνονται τόσο βρίσκουμε.
- Η μικρή ακόμα, αλλά συνεχής, αύξηση των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ, αλλά και των νοσηλευόμενων στις ΜΑΦ.
- Η διασπορά σε χώρους διαμονής και νοσηλείας ευάλωτων συνανθρώπων μας, που αυξάνει τα κρούσματα ανάμεσα τους και δυστυχώς οδηγεί σε βαριά νόσηση και απώλειες.
- Η διασπορά στο προσωπικό των υγειονομικών μονάδων.
- Η συνεχιζόμενη ανευθυνότητα ικανού μέρους συμπολιτών μας και η διάδοση θεωριών συνομωσίας που αμφισβητούν τον κίνδυνο. Είναι πιθανό η επιτυχημένη διαχείριση της πρώτης φάσης, να δημιούργησε σε αρκετούς συμπολίτες μας την εντύπωση ότι δεν υπήρξε πραγματικός κίνδυνος με αποτέλεσμα να πυκνώσουν οι ανεύθυνες συμπεριφορές. Αυτό όμως είναι ένα πολύ σοβαρό και επικίνδυνο λάθος!
Ανάγκη ύπαρξης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου
Θεωρώ επίσης ότι στη δεύτερη και πιο δύσκολη φάση της επανεκκίνησης μετά από το lockdown, η κυβέρνηση δεν τα πάει καλά. Καθυστερεί να λάβει μέτρα ενώ σε άλλες περιπτώσεις προχωρά σε αντικρουόμενες αποφάσεις, τις οποίες στη συνέχεια αναγκάζεται εκ των πραγμάτων να πάρει πίσω. Αυτό δημιουργεί στους πολίτες σύγχυση και έλλειμμα αξιοπιστίας. Η κυβέρνηση δείχνει να μην διαθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο, παρά το γεγονός ότι είχε τον απαιτούμενο χρόνο.
Στην πρώτη φάση της πανδημίας έγινε ξεκάθαρο ότι το ΕΣΥ χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση και μάλιστα άμεσα. Τι έχει γίνει γι’ αυτό τους τελευταίους μήνες;
Δυστυχώς, είμαστε υποχρεωμένοι να πούμε ότι δεν έγιναν αυτά που έπρεπε. Ουσιαστικά, δεν έχει εκπληρωθεί καμία μόνιμη πρόσληψη, ενώ οι 4.000 προσλήψεις ιατρικού και λοιπού προσωπικού καλύφθηκαν μόνο από επικουρικούς. Είναι δε ανησυχητική η έλλειψη ουσιαστικής ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και της επαρκούς εκπαίδευσης του προσωπικού στην αντιμετώπιση του COVID19.
Σοβαρές είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία, στην εργασία, στην εκπαίδευση, στις κοινωνικές σχέσεις. Δεν μπορούμε να συζητάμε για την αντιμετώπιση της πανδημίας χωρίς να παίρνουμε υπόψη τα παραπάνω. Χωρίς να σκεφτόμαστε τις επιπτώσεις στην ανεργία, που με την έλλειψη ουσιαστικών εμπροσθοβαρών οικονομικών μέτρων στήριξης, αυξάνεται με δραματικούς ρυθμούς.
Εδώ ακριβώς είναι καθοριστικός ο ρόλος της Πολιτείας. Να στηρίξει προστατεύσει νομοθετικά τα εργασιακά δικαιώματα και ιδιαίτερα όσων ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Να στηρίξει τους επιχειρηματίες που έχουν πληγεί.
Ο Δήμος Βύρωνα στην πρώτη γραμμή
Με το άνοιγμα των σχολείων είναι διάχυτη η άποψη σε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές πως δεν έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα ασφαλούς επαναλειτουργίας τους (εκ περιτροπής διδασκαλία, μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, χρήση της μάσκας, συχνή υγιεινή των χεριών, τήρηση φυσικής απόστασης, διδασκαλία εξ αποστάσεως για τα παιδιά που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή έχουν γονείς που πάσχουν από σοβαρά χρόνια νοσήματα). Παρά τις όποιες αστοχίες και ολιγωρίες που παρατηρήθηκαν στην προμήθεια μασκών και στην έγκαιρη πρόσληψη ικανού αριθμού καθαριστριών με ευθύνη στης κεντρικής διοίκησης, ο Δήμος Βύρωνα προνόησε έγκαιρα για την προετοιμασία των σχολείων, στον τομέα της ευθύνης του (έγκαιρη τοποθέτηση φυλάκων και προσωπικού καθαριότητας, προμήθεια αντισηπτικών, ειδών καθαριότητας κτλ). Ζητήσαμε δε, με επιστολή Δημάρχου προς τον υπουργό Εσωτερικών, την ενίσχυση του προσωπικού καθαριότητας με επιπλέον προσωπικό.
Ανεξάρτητα από αυτό στο Δήμο μας από την πρώτη στιγμή, τόσο η δημοτική αρχή όσο και οι εργαζόμενοι, έκαναν το καλύτερο δυνατό για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Πολύ έγκαιρα με υπευθυνότητα προχωρήσαμε σε ενέργειες πρόληψης και εφαρμόσαμε αποτελεσματικά μέτρα προστασίας των συμπολιτών. Επιπλέον λάβαμε μέτρα στήριξης και διευκόλυνσης των τοπικών επιχειρήσεων μετά την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας.
Στην ίδια κατεύθυνση συνεχίζουμε, χωρίς να εφησυχάζουμε! Με τη γνώση και την εμπειρία που αποκομίσαμε από την πρώτη φάση της πανδημίας, δίνουμε καθημερινά τη μάχη για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων, την προστασία των εργαζομένων, των ευπαθών ομάδων και όλων των συμπολιτών μας, για να βγούμε και από αυτήν την κρίση όλοι μαζί και με την κοινωνία όρθια.
Η αντιμετώπιση της πανδημίας θα γίνει με συντονισμένες δράσεις της πολιτείας, της αυτοδιοίκησης, των κοινωνικών φορέων και των πολιτών που θα χαρακτηρίζονται από υπευθυνότητα, σοβαρότητα και κυρίως με σχέδιο. Δεν θα είναι ένα άθροισμα αντανακλαστικών κινήσεων αλλά συγκροτημένο πλαίσιο που θα αποτρέψει ένα νέο lockdown.
Χρήστος Γ. Σπυρόπουλος
Χειρουργός Ουρολόγος
Δ/ντής ΕΣΥ
Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας
& Αλληλεγγύης Δήμου Βύρωνα
* Το άρθρο δημοσιεύεται στην τοπική εφημερίδα ΖΩ2
Πηγή
Author: Dimos Byrona