Χαιρετισμός του Δημάρχου Βύρωνα Γρηγόρη Κατωπόδη για την 25η Μαρτίου 2021

Με το φετινό εορτασμό της 25ης Μαρτίου συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, γεγονός που με γεμίζει χαρά, συγκίνηση και εθνική υπερηφάνεια. 

 

Αισθάνομαι ιδιαίτερα υπερήφανος ως Δήμαρχος της πόλης που φέρει το όνομα του μεγάλου Λόρδου Μπάιρον, του μεγαλύτερου Φιλέλληνα Αγωνιστή της Επανάστασης, σε αυτή τη φετινή επέτειο για τα 200 χρόνια ύπαρξης του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

 

Σαφώς και όλοι μας θα θέλαμε σε μία τόσο βαθιά συμβολική Επέτειο τα πράγματα να είναι διαφορετικά. Θα θέλαμε να γιορτάσουμε όλοι μαζί και να τιμήσουμε τους Αγωνιστές της ελευθερίας μας, να νιώσουμε τη συλλογική υπερηφάνεια που μία τέτοια μέρα γεννάει μέσα μας, δυστυχώς όμως οι ειδικές συνθήκες που δημιουργεί η έξαρση της πανδημίας δεν επιτρέπουν να εορταστεί αυτή η σημαντική επέτειος με την λαμπρότητα που της αξίζει.

 

Το σύγχρονο ελληνικό κράτος που γεννήθηκε από τη σπίθα της Επανάστασης είχε τη ρίζα του στον Διαφωτισμό και δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε πως υπήρξε αποτέλεσμα και προϊόν του, όπως άλλωστε και η πρότερη Γαλλική Επανάσταση του 1789 και, ακόμα πιο πίσω, η Αμερικανική Επανάσταση και η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας του 1776. Ο Διαφωτισμός οδήγησε στην αναζήτηση και την διεκδίκηση, με άσβεστη δίψα και με κάθε κόστος, της Ελευθερίας. 

 

Τα ιδανικά που αποτέλεσαν τα «ελατήρια», θα μπορούσε να πει κανείς, των Επαναστατών του ’21 είναι πάντοτε επίκαιρα. Το πάθος για την Ανεξαρτησία, ο αγώνας για την Ελευθερία, η ορμή για την αποτίναξη του ζυγού ακολούθησαν το Έθνος μας σε όλη του τη σύγχρονη ιστορική διαδρομή. 

 

Ήταν αυτές οι μνήμες που έφεραν το ιστορικό «Όχι» στο φασισμό και την Αντίσταση.

 

Αυτές οι μνήμες παραμένουν μαζί μας μέχρι και σήμερα.

 

Μπορεί πολλές φορές, μέσα στην πολυάσχολη καθημερινότητά μας, να μην δίνουμε ιδιαίτερη σημασία κάθε φορά που βλέπουμε ένα άγαλμα, ένα όνομα δρόμου, μια ονοματισμένη πλατεία στην πόλη μας. Οδός Κολοκοτρώνη, Οδός Παλαιών Πατρών Γερμανού, Οδός Μεσολογγίου, Οδός Αδαμάντιου Κοραή. Μερικές χαρακτηριστικές ονομασίες που συναντάμε σε διάφορα σημεία του Βύρωνα. Σπουδαίοι διαφωτιστές, αγωνιστές, και τοπωνύμια. Κι έπειτα, ο ίδιος ο Λόρδος Μπάιρον. Ο ρομαντικός ποιητής με την κλασική παιδεία και το μεγάλο πάθος του για την Ελλάδα. Τα λόγια του, η κοσμοθεωρία του, αποτελούν παράδειγμα σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και σήμερα. Οι στίχοι και τα αποφθέγματά του βρίσκονται ακόμα και σήμερα στα στόματα όλων μας:

 

«Ποτέ δεν αποτυχαίνουν αυτοί που πεθαίνουν για έναν μεγάλο σκοπό».

 

«Αγαπώ όχι τον άνθρωπο λιγότερο, αλλά τη φύση περισσότερο»

 

«Για να έχει κανείς χαρά, θα πρέπει να την μοιράζεται»

 

Αυτός ο σπουδαίος Φιλέλληνας, προς τιμήν του οποίου η πόλη μας πήρε το όνομα του, συνοψίζει στα λόγια του την αγάπη για την Ελλάδα. Μια αγάπη που όλοι μας πρέπει να μοιραζόμαστε και πρέπει να μας καθοδηγεί. Όπως έλεγε χαρακτηριστικά λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή, 

 

«Έδωσα στην Ελλάδα το χρόνο, την υγεία μου, την περιουσία μου, τώρα της δίνω και την ζωή μου. Τι περισσότερο θα μπορούσα να κάνω;»

 

Ίσως αυτό ακριβώς το ερώτημα να πρέπει να μας απασχολεί κι εμάς καθημερινά, ακόμα περισσότερο σε αυτή την διακοσιοστή Επέτειο. 

 

Τι περισσότερο, κι όχι τι λιγότερο, θα μπορούσαμε να κάνουμε για την πατρίδα μας. 

 

Τι περισσότερο, κι όχι τι λιγότερο, τελικά, θα μπορέσουμε να αφήσουμε στα παιδιά μας και στις γενιές που έρχονται. 

 

Χρόνια πολλά σε όλους.

 


Πηγή
Author: Dimos Byrona

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα