Παγκόσμια ημέρα αθρίτιδας

Η 12η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αρθρίτιδας» το 1996, από τη Διεθνή Ένωση Ρευματολογίας και Αρθρίτιδας. Στόχος είναι η ενημέρωση των ασθενών, η έγκαιρη εξέτασή τους και έναρξη αποτελεσματικής θεραπείας από τον ειδικό γιατρό που είναι ο Ρευματολόγος, σε συνεργασία με γιατρούς άλλων ειδικοτήτων και εκπαιδευμένων επαγγελματιών υγείας.

Αρθρίτιδα είναι η φλεγμονή των αρθρώσεων που εκδηλώνεται με πόνο, δυσκαμψία, οίδημα, ερυθρότητα, καθώς και περιορισμό της κινητικότητας σε μια ή περισσότερες αρθρώσεις.Περισσότερες από 200 είναι οι ρευματικές παθήσεις και πλήττουν άτομα όλων των ηλικιών (ακόμα και παιδιά) και των δύο φύλων Σε αυτές περιλαμβάνονται οι εκφυλιστικές παθήσεις των αρθρώσεων και της σπονδυλικής στήλης (οστεοαρθρίτιδα), οι φλεγμονώδεις αρθρίτιδες (ρευματοειδής αρθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα) και τα συστηματικά αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα (συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, σκληρόδερμα, Σ. Sjögren, αγγειίτιδες, μυοσίτιδες κλπ.).

Αν και δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο θεραπευτικό πλάνο που να εγγυάται την ανακούφιση από τον πόνο, την ακαμψία και την κόπωση, ορισμένες τροφές βοηθούν στην καταστολή της φλεγμονής που παρατηρείται στη συγκεκριμένη νόσο. Καλό θα είναι οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα να ακολουθούν ένα διατροφικό πλάνο στα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής. Σήμερα υπάρχουν αρκετά συμπληρώματα και προϊόντα ειδικής διατροφής που βοηθούν στην  ενίσχυση και την προστασία των αρθρώσεων

Πώς θα τις προλάβετε
Ο τρόπος ζωής που περιλαμβάνει υγιεινή διατροφή και τακτική άσκηση μπορεί να προστατεύσει τις αρθρώσεις αλλά και να καθυστερήσει την εξέλιξη της νόσου. Ενώ η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί επίσης να επηρεάσει θετικά την πρόοδο της πάθησης.

Τι μπορείτε να κάνετε
Η αντιμετώπιση των αρθρίτιδων είναι κυρίως συντηρητική και εστιάζεται στην καταπολέμηση της φλεγμονής, στην ανακούφιση των συμπτωμάτων (πόνος, δυσκαμψία κ.ά.) και στη βελτίωση της κινητικής ικανότητας μέσω φαρμακευτικής αγωγής, φυσιοθεραπειών, γυμναστικής, διατροφικών παρεμβάσεων κ.ά. Ωστόσο, τα φάρμακα δεν είναι κατάλληλα για όλους και έχουν σημαντικές παρενέργειες, ιδίως στο πεπτικό σύστημα. Επιπλέον, για λόγους ασφαλείας, το διάστημα συνεχόμενης χρήσης τους θα πρέπει να είναι περιορισμένο. Έτσι, αρκετοί ασθενείς αναζητούν συμπληρωματικές θεραπείες και ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις. Κι εδώ είναι που μπορεί να βοηθήσουν ορισμένα συμπληρώματα και προϊόντα ειδικής διατροφής, πάντα βεβαίως με τη σύμφωνη γνώμη του ιατρού.


Πηγή
Author: Χαράλαμπος Σαπάτρας

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα