H 8η Ιουλίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργίας. Για πρώτη φορά εορτάστηκε το 2005, με απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Αλλεργιολογίας σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κόσμου για τις συνέπειες των αλλεργιών στην ανθρώπινη υγεία και στην υιοθέτηση αποτελεσματικών μέτρων πρόληψης:
– Οι αλλεργίες υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής του ανθρώπου.
– Το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από κάποιο είδος αλλεργίας.
– Οι αλλεργίες προκαλούν τον θάνατο 180.000 ανθρώπων κάθε χρόνο, παγκοσμίως.
– 300.000.000 άνθρωποι πάσχουν από άσθμα
Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα, γίνεται αφορμή για σκέψη, αλλά και δράση, ώστε οι αλλεργίες να κρατηθούν μακριά.
“Αλλεργία” σημαίνει διαφοροποιημένη αντίδραση και ουσιαστικά πρόκειται για την ακατάλληλη αντίδραση του αμυντικού μηχανισμού του σώματος σε ουσίες που είναι φυσιολογικά αβλαβείς και λανθασμένα γίνονται αντιληπτές ως επιβλαβείς από τον οργανισμό μας. Τα αλλεργιογόνα, ανάλογα με τον τρόπο που εισέρχονται στο σώμα , διακρίνονται σε 4 μεγάλες κατηγορίες. Τα εισπνεόμενα, τα εξ επαφής, τα καταπινόμενα και τα ενιέμενα αλλεργιογόνα.
Η αντίδραση που προκαλούν τα αλλεργιογόνα εκδηλώνεται από μερικά λεπτά έως και δύο περίπου ώρες από τη στιγμή της επαφής τους με τον οργανισμό. Τα πιο συνήθη συμπτώματα των αλλεργιών είναι, μεταξύ άλλων, τα εξανθήματα, η φαγούρα, τα οιδήματα, το έκζεμα, το φτάρνισμα, η δερματίτιδα, η επιπεφυκίτιδα, τα ερεθισμένα μάτια, το άσθμα, η ρινίτιδα, η δύσπνοια, ο βήχας, η καταρροή, το αγγειοίδημα και η ναυτία, ενώ στις σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν με αναφυλακτικό σοκ.
Τι πρέπει να κάνουμε
Η αποφυγή του αλλεργιογόνου είναι ο πρώτος και πιο εύκολος τρόπος αντιμετώπισης των αλλεργιών, σε αρκετές περιπτώσεις όμως δεν είναι εφικτή,. Σε κάθε περίπτωση η διαθέσιμη φαρμακευτική «φαρέτρα» ( αποσυμφορητικά, βρογχοδιασταλτικά, αντιισταμινικά, κορτικοστεροειδή) κατά των αλλεργιών είναι πλέον πλούσια και αποτελεσματική και οδηγεί τις περισσότερες φορές σε έλεγχο και ανακούφιση των συμπτωμάτων. Το πιο σημαντικό εργαλείο όμως είναι η διάγνωση της αλλεργίας, που πλέον μπορεί να επιτευχθεί με δύο τρόπους: τη δερματική εξέταση και τις ειδικές αιματολογικές εξετάσεις.
ΠΗΓΕΣ: https://www.moh.gov.gr LINK
https://www.allergy.org.grLINK
Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης, Δημόσιας Υγείας & Ισότητας των δύο φύλων
Πηγή
Author: Γεώργιος Ιωαννίδης