H Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με το Δήμο Βύρωνα συνεχίζουν την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022 (18:00) στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου (Καραολή & Δημητρίου 36-44, Βύρωνας) τις δια ζώσης εκδηλώσεις, στο πλαίσιο του έργου «Δράσεις Ψηφιακής Εκπαίδευσης και Ψηφιακού Εγγραμματισμού στην Περιφέρεια Αττικής» (Ε.Π. «Αττική 2014-2020») σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες από τον Ε.Ο.Δ.Υ. κατά του COVID-19.
Στην τρίτη αυτή εκδήλωση συζητάμε για την Αναζήτηση, Διαχείριση, Οργάνωση και Αρχειοθέτηση Πληροφοριών.
Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι ανοικτή, για όλες και όλους τους ενήλικες δημότες Βύρωνα ανεξαιρέτως και κυρίως δωρεάν.
Η παρακολούθηση της συγκεκριμένης εκδήλωσης αλλά και όσων θα ακολουθήσουν, δεν απαιτεί καμία προηγούμενη γνώση, εμπειρία ή εξοικείωση των συμμετεχόντων σε θέματα διαδικτύου ή τεχνολογιών / εργαλείων πληροφορικής. Με την ολοκλήρωση του κάθε σεμιναρίου όσες και όσοι το επιθυμούν, θα λάβουν σχετική βεβαίωση παρακολούθησης.
Για τη δράση ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης δήλωσε σχετικά: «Ξεκινήσαμε τον Ιούλιο και προχωράμε ακόμη πιο δυναμικά στα δια ζώσης σεμινάρια, σε συνεργασία με τους Δήμους της Περιφέρειας Αττικής, από τον Σεπτέμβριο! Προσκαλούμε τους ενήλικους δημότες να αγκαλιάσουν αυτή την αξιόλογη δράση και να επωφεληθούν δωρεάν με την τεχνογνωσία των εισηγητών μας για τις προκλήσεις του διαδικτύου, καθώς και τις ψηφιακές υπηρεσίες, αναβαθμίζοντας έτσι τον ψηφιακό εγγραμματισμό της Περιφέρειας Αττικής. Σας προσκαλώ να ενημερωθείτε για τον χρονοπρογραμματισμό της δράσης στο Δήμο σας! Με αυτόν τον τρόπο δίνετε προτεραιότητα στην ψηφιακή ασφάλεια σας και κατ’ επέκταση στην ψυχική σας υγεία, διότι γνωρίζοντας τους δυνητικούς κινδύνους του Διαδικτύου, μπορείτε να σερφάρετε μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, με επίγνωση και δίχως τεχνοφοβία!».
Λίγα Λόγια για το έργο «Δράσεις Ψηφιακής Εκπαίδευσης και Ψηφιακού Εγγραμματισμού στην Περιφέρεια Αττικής»
Στο πλαίσιο του έργου «Δράσεις Ψηφιακής Εκπαίδευσης και Ψηφιακού Εγγραμματισμού» έχουν διαμορφωθεί οκτώ (8) Θεματικές Ενότητες οι οποίες συγκροτούν έναν ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό κύκλο σεμιναρίων. Οι ενότητες αυτές είναι:
1. Βασικές Δεξιότητες για τη χρήση του Διαδικτύου / Βασικές Ψηφιακές Δεξιότητες
2. Διαδικτυακές Απάτες, Προστασία Ψηφιακών Συσκευών, Προστασία Προσωπικών Δεδομένων
3. Αξιοποίηση Ηλεκτρονικών Ψηφιακών Υπηρεσιών
4. Εκτέλεση Ηλεκτρονικών Τραπεζικών Συναλλαγών (e-banking)
5. Εκτέλεση Ηλεκτρονικών Αγορών και συναλλαγών (e-commerce)
6. Ψυχική Υγεία, Εθισμός στο Διαδίκτυο
7. Ικανότητα αναζήτησης, Διαχείρισης, Οργάνωσης και Αρχειοθέτησης πληροφοριών
8. Ιατρικές Πληροφορίες στο Διαδίκτυο και Κίνδυνοι
Κάθε σεμινάριο / Webinar που διοργανώνεται αναφέρεται σε μια από τις παραπάνω θεματικές ενότητες.
Με αφετηρία τον Οκτώβριο του 2021 σε εβδομαδιαία βάση διοργανώθηκαν τρεις κύκλοι διαδικτυακών webinars με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών της Αττικής. Παράλληλα διοργανώθηκαν διαδραστικές εκπαιδευτικές δράσεις (για γονείς και εκπαιδευτικούς) σε συνεργασία με σχολεία όλων των βαθμίδων της Περιφέρειας Αττικής. Μέχρι σήμερα δεκάδες σχολεία έχουν συνεργαστεί με τη Δράση Ψηφιακής Εκπαίδευσης και Ψηφιακού Εγγραμματισμού και αποτελούν μέλη ενός ολοένα αναπτυσσόμενου δικτύου, ενώ η πλειοψηφία των Δήμων της Περιφέρειας Αττικής έχει υιοθετήσει την πρωτοβουλία αυτή. Την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Ιουνίου 2022 το έργο μας διοργάνωσε το 1ο Online Συνέδριο Ψηφιακού Εγγραμματισμού με πλήθος ομιλητών και συμμετεχόντων. Από τον Ιούλιο του 2022 έχουν ξεκινήσει, με μεγάλη επιτυχία, τα σεμινάρια (με φυσική παρουσία) σε συνεργασία με τους Δήμους της Αττικής.
Πηγή
Author: Dimos Byrona