Eμβληματική δημιουργός, καθηγήτρια στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, η Αφροδίτη Λίτη είναι το νέο μέλος στο ΔΣ του Μουσείου της Ακρόπολης εδώ και λίγες ημέρες και καθώς το Μουσείου μπαίνει στην τελική ευθεία για την επιλογή διευθυντή, πρώτη φορά στην ιστορία του.
Το γλυπτικό σύμπαν της Αφροδίτης Λίτη εδώ και δεκαετίες ξετυλίγεται με σταθερά σημεία αφήγησης τα υλικά και την έμπνευση που προσφέρει η ίδια η φύση. Τα στοιχεία της που γίνονται εμμονή, γίνονται όχημα μετασχηματισμού όπως τα τεράστια φύλλα από σίδερο και καθρέπτη. Από το 2000 και μετά και οι ανθρώπινες μορφές εισέρχονται στο έργο της. Μορφές που προσπερνούσε θα έλεγε κανείς ως τότε, ίσως επειδή θριάμβευσε σε αυτές ο από το 1977 σύντροφός και στη συνέχεια συζυγός της Γιώργος Λιάπας. Γνωρίστηκαν φοιτητές στην ΑΣΚΤ στα εργαστήρια γλυπτικής και ταυτίστηκαν απόλυτα ως δημιουργοί και συνοδοιπόροι.
Με δεκάδες εκθέσεις η Αφροδίτη Λίτη, διδάσκει από το 1999 στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και έχει μια δυναμική εικαστική εξωστρέφεια χωρίς να καταφεύγει σε πλήθος συνεντεύξεων ή δηλώσεων. Συνεργάζεται στενά με την Citronne Gallery, έργα της βρίσκονται σε κορυφαίες συλλογές και στην Εθνική Πινακοθήκη, έχει την επιμέλεια, την προστασία, την έγνοια για το μέλλον των γλυπτών του σπουδαίου Γιώργου Λάππα, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2016 σε ηλικίας μόλις 66 ετών.
H νέα εποχή του Μουσείου Ακρόπολης, ο νέος διευθυντής
Τώρα καλείται η Αφροδίτη Λίτη να αντιμετωπίσει μια ακόμα πρόκληση, ως μέλος στο ΔΣ του Μουσείου της Ακρόπολης με θητεία μέχρι τις 28 Αυγούστου, οπότε λήγει η θητεία του συγκεκριμένου ΔΣ. Με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού αναλαμβάνει τη θέση μετά την εκρηκτική παραίτηση του ζωγράφου και ομότιμου καθηγητή στην Σχολή Καλών Τεχνών ΑΠΘ Κυριάκου Κατζουράκη. Αποχώρησε με αφορμή τις πρόσφατες παρεμβάσεις στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.
Η κυρία Λίτη έρχεται στο ΔΣ του πλέον γνωστού ανά τον κόσμο ελληνικού μουσείου σε μια στιγμή καθοριστική για το μέλλον του. Λίγο πριν την οριστική εκλογή του νέου διευθυντή του μουσείου. Για την ακρίβεια του πρώτου διευθυντή στην ιστορία του. Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, στη διεθνή πρόσκληση ενδιαφέροντος που έγινε το φθινόπωρο του 2020, ανταποκρίθηκαν περί τους 4 ενδιαφερόμενους, που πληρούσαν και τις αυστηρές προδιαγραφές που τέθηκαν.
Αυτή τη στιγμή έχουν ουσιαστικά μπει στην τελική ευθεία δύο πρόσωπα, με την διεθνή επιτροπή που έχει οριστεί -με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΔΣ του Μουσείου, καθηγητή Δημήτρη Πατερμαλή- να περιμένει να λάβει όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την αξιολόγηση της θέσης. Εκτιμάται ότι θα γίνουν περίπου 4 συνεδριάσεις της επταμελούς διεθνούς επιτροπής. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι το πιθανότερο είναι να δούμε στη θέση του γενικού διευθυντή, έναν από τους πλέον χαρισματικούς αρχαιολόγους της χώρας, με διεθνή εμπειρία, που υπήρξε αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής σε ένα από τα σημαντικότερα -μη δημόσια- μουσεία της χώρας. Δεν αναμένονται ανακοινώσεις πριν από τον Μάρτιο.
Πηγή
Author: Κατερίνα Ι. Ανέστη