Με μεγάλη επιτυχία, πλήθος ομιλητών και συνέδρων ολοκληρώθηκε το διήμερο Διεθνές Συνέδριο ενδιαφερομένων φορέων για τον τομέα της Ναυτιλίας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Maritime Innovative Network of Education for Emerging Maritime Issues με ακρωνύμιο MINE–EMΙ, από τη Διεύθυνση Παιδείας και δια Βίου Μάθησης του Δήμου Πειραιά.
Κύριος σκοπός των εργασιών του συνεδρίου, ήταν η ανάδειξη των βασικών αξόνων της σύγχρονης εκπαίδευσης στον τομέα της Ναυτιλίας. Οι εργασίες του ξεκίνησαν στην ιστορική αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά και ολοκληρώθηκαν τη 2η ημέρα στον χώρο εκδηλώσεων του ΟΛΠ.
Πλήθος εξαίρετων ομιλητών τίμησαν με την παρουσία τους το συνέδριο και συνέβαλαν στην επιτυχή διοργάνωσή του, ενώ και τις δύο ημέρες παρευρέθηκαν και συμμετείχαν με ερωτήσεις μαθητές και σπουδαστές του 9ου Ναυτικού ΕΠΑΛ και των ναυτιλιακών τμημάτων του Αegean College και Μητροπολιτικού Κολλεγίου.
Τις εργασίες του συνεδρίου, εκ μέρους του Δημάρχου Πειραιά, κυρίου Γιάννη Μώραλη, άνοιξε με την ομιλία της η Αντιδήμαρχος Επικοινωνίας-Προβολής, και Αξιοποίησης Ευρωπαϊκών και Εθνικών Πόρων, κα Ανδριάνα Ζαρακέλη. Η Αντιδήμαρχος τόνισε πως ο Δήμος Πειραιά ως εταίρος του προγράμματος MINE-EMI, επιθυμεί να συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις στη δημιουργία ενός σύγχρονου μεταπτυχιακού προγράμματος, το οποίο θα καταρτίζει με βάση τις σύγχρονες ανάγκες της Ναυτιλίας τα αυριανά στελέχη του Παγκόσμιου Ναυτιλιακού τομέα.
«Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για τον Δήμο Πειραιά» σημείωσε η κα Ζαρακέλη, «η συμμετοχή μας σε αυτό το σημαντικό πρόγραμμα. Για τον Δήμο Πειραιά η εκπαίδευση και κατάρτιση των σημερινών μαθητών, φοιτητών και αυριανών στελεχών του κλάδου της Ναυτιλίας αποτελεί μια πολύ σημαντική υπόθεση. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου, που αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται στην πόλη μας 2 αμιγώς Ναυτικά Λύκεια, το 4ο και 9ο ΕΠΑΛ, καθώς επίσης και σε άλλα δύο Εσπερινά ΕΠΑΛ, το 2ο και το 7ο, έχουν ιδρυθεί αντίστοιχοι τομείς ναυτιλιακών επαγγελμάτων. Επίσης, το ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ Πειραιά στεγάζει τη Ναυτική και Superyacht Ακαδημία, όπως επίσης αντίστοιχο τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών έχει και το AEGEAN COLLEGE. Τέλος, θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην αναφερθώ στην «εκπαιδευτική ναυαρχίδα» της πόλη μας στον τομέα της Ναυτιλίας, το Πανεπιστήμιο του Πειραιά, το οποίο εδώ και πολλά χρόνια φιλοξενεί φοιτητές από όλο τον κόσμο με χιλιάδες αποφοίτους σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στον τομέα της Ναυτιλίας».
Ακολούθησαν οι παρουσιάσεις της κυρίας Σταματίνας Αρβανίτη, καθηγήτριας του 9ου ΕΠΑΛ Πειραιά, η οποία μίλησε για τις διακρίσεις λόγω φύλου στη ναυτιλιακή βιομηχανία, του κυρίου Μιχάλη Μποβιάτση διδάκτορα και ακαδημαϊκού υπεύθυνου του τομέα Ναυτιλιακών Σπουδών του AEGEAN COLLEGE, ο οποίος αναφέρθηκε στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα και του κ. Γιώργου Γεωργούλη και της κυρίας Μαρίας Λεκάκου, καθηγητών του τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, οι οποίοι παρουσίασαν το πρόγραμμα «Το Πλοίο πάει Σχολείο» που στοχεύει στην ενημέρωση των μαθητών για τη θάλασσα και τη ναυτιλία.
Επίσης, μέσω Ζoom τοποθετήθηκε ο κύριος Γεώργιος Αλεξανδράτος, αντιπρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο οποίος μοιράστηκε με τους παρευρισκόμενους τις βασικές αρχές για τη μετάβαση από την ακαδημαϊκή ζωή στο ναυτικό επαγγελματικό περιβάλλον.
Τις εργασίες της 1ης ημέρας έκλεισε ο κύριος Alaettin Sevim, καθηγητ
Η 2η ημέρα της διοργάνωσης, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ο.Λ.Π. ξεκίνησε, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Πειραιά.
Η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά, Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας Stavros Daifas
«Μέσα σε ένα αβέβαιο οικονομικά, αλλά και λόγω της πανδημίας περιβάλλον, η Ναυτιλία παγκοσμίως καλείται να υπερκεράσει τα εμπόδια και να αντιμετωπίσει την πληθώρα των προκλήσεων που εμφανίζονται και που σχετίζονται κυρίως με την ασφάλεια, τον ανθρώπινο παράγοντα, τις επιθεωρήσεις και τους νέους κανονισμούς.
Θεωρώ ιδιαιτέρως σημαντικό βήμα τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων εμπλεκομένων και ενδιαφερομένων φορέων, σε έναν διάλογο για τη δημιουργία ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού περιβάλλοντος, που θα κατανοεί τις ανάγκες της ναυτιλιακής κοινότητας ως προς την ισχυροποίηση των επαγγελματικών δεξιοτήτων, την αναβάθμιση γνώσεων και τη συνεχή κατάρτιση των αξιωματικών του Εμπορικού Ναυτικού και των στελεχών της Ναυτιλίας.
Αναφερόμενη επιγραμματικά στις προσωπικές μου θέσεις αλλά και σε αυτές της ναυτιλιακής κοινότητας, η ναυτιλιακή εκπαίδευση πρέπει να εστιάσει σε θέματα ηγεσίας, περιβάλλοντος, ασφάλειας και ήπιων δεξιοτήτων (soft skills), καθώς επίσης και στον έλεγχο της διασφάλισης της περιβαλλοντικής συμμόρφωσης στους κανόνες και στη διαχείριση ρίσκου. Παράλληλα, η κυβερνοασφάλεια (cyber security), η διαχείριση πληρώματος, η ναυτική μετεωρολογία, οι επιθεωρήσεις εν πλω και η χρήση LNG ως καυσίμου, είναι επίσης τομείς που απαιτούν την αναβάθμιση γνώσεων και την ενδυνάμωση των δεξιοτήτων όλων των μελών της Ναυτιλιακής Κοινότητας.
Θα ήθελα κλείνοντας, να αναφερθώ ιδιαίτερα στην Ελληνόκτητη Ναυτιλία, το μέγεθος της οποίας και του εξαρτώμενου από αυτή cluster, μπορεί να δημιουργεί και να στηρίζει μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας υψηλού επιπέδου και επιστημονικού δυναμικού, επιτυγχάνοντας έτσι ένα υψηλό επίπεδο ποιοτικής λειτουργίας και διατηρώντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητά της.
Αυτός είναι και ο λόγος που θεωρώ ότι η εκδήλωση που διοργανώνει η Διεύθυνση Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Πειραιά στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Maritime Innovative Network of Education Maritime Issues είναι πραγματικά πολύ σημαντική.»
Στη συνέχεια, η Διευθύντρια Παιδείας & Δια Βίου Μάθησης κα Βασιλική Σωτηρίου, καλωσόρισε με τη σειρά της τους προσκεκλημένους εκπροσώπους από Ναυτιλιακές Εταιρείες, φορείς της Εκπαίδευσης και της Ναυτιλίας, όπως επίσης και τους εκπροσώπους των εταίρων του προγράμματος MINE–EMI και τόνισε: «Ο στόχος του συνεδρίου είναι να δημιουργήσει ένα κανάλι επικοινωνίας μεταξύ των βασικών ενδιαφερόμενων μερών της ελληνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας και έμπειρων ακαδημαϊκών και επαγγελματιών του ναυτιλιακού τομέα».
Στο κύριο μέρος της εκδήλωσης εξαίρετοι καλεσμένοι ομιλητές μίλησαν για τα αναδυόμενα θέματα της ναυτιλίας και της ναυτικής εκπαίδευσης. Πιο συγκεκριμένα, ο κύριος Μανώλης Κουτουλάκης, Γ.Γ Νησιωτικής Πολιτικής και Αιγαίου, μίλησε για τις νέες τάσεις στην ελληνική ναυτιλιακή πολιτική. Όπως δήλωσε, «Η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ναυτικά κράτη, επομένως η ατζέντα της χώρας σε θέματα ναυτιλίας συναντά και επηρεάζει την παγκόσμια ατζέντα».
Στη συνέχεια, ο κύριος Δ. Διαμαντίδης, διευθυντής ναυλώσεων της Diamond Shipbroking LTD, ανέλυσε την αστάθεια της αγοράς στα πλοία ξηρού χύδην φορτίου, ο κύριος Δ. Σπύρου, σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού και μάρκετινγκ του ΟΛΠ, παρουσίασε τα εργαλεία και τις τεχνολογίες ψηφιοποίησης για την υποστήριξη της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ η κυρία Ελένη Ιακωβάκη, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αναφέρθηκε στη δημιουργία υλικού και περιεχομένου για την ανάπτυξη των soft skills για τη ναυτιλία.
Συνεχίζοντας τις παρουσιάσεις, η κυρία Βίκυ Αποστολοπούλου, καθηγήτρια της Σχολής Ναυτιλιακών Σπουδών του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, μίλησε για την εξέλιξη της τεχνολογίας και τις προκλήσεις για την ναυτική εκπαίδευση, ο captain Νίκος Ασλάνης, σύμβουλος ναυτιλίας, για την SQLearn εισήγαγε το κοινό στην εικονική πραγματικότητα (VR) στη ναυτική εκπαίδευση, η κυρία Θεώνη Παντελή από την Δ/νση Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Δήμου Πειραιά, παρουσίασε την Γαλάζια Στρατηγική Ανάπτυξης της πόλης και ο captain Γεώργιος Βλάχος, σύμβουλος εκπαίδευσης της εταιρείας Cosmos Nautical Training Center, μίλησε για την προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα.
Στο δεύτερο και τελευταίο μέρος, οι εταίροι του ΜΙΝΕ – ΕΜΙ παρουσίασαν την εξέλιξη και τα στάδια υλοποίησης του έργου. Η κα Βασιλική Σωτηρίου παρουσίασε τη θέση και ιστορία του Πειραιά στην παγκόσμια ναυτιλία και τη σημασία της συμμετοχής του στο έργο. Η καθηγήτρια Pinar Ozdemir από το Πανεπιστήμιο Piri Reis της Κωνσταντινούπολης (επικεφαλής εταίρος του έργου) μίλησε για τις προκλήσεις της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου κα Μαρία Λεκάκου και κύριος Γεώργιος Βαγγέλας αναφέρθηκαν στην υλοποίηση του μαθήματος Port and Maritime Logistics, ενώ το πανεπιστήμιο NVNA της Βουλγαρίας και το Πανεπιστήμιο της Κωνστάντζας παρουσίασαν μέσω βίντεο την ανάπτυξη του δικού τους περιεχομένου («Διαχείριση λιμένων και Λειτουργίες Πλοίων» και «Η χρήση ναυτικών προσομοιωτών στην εκπαίδευση και την αξιολόγηση» αντίστοιχα.) Τέλος, ο κος Σταύρος Καλόγνωμος, Εκτελεστικός Γραμματέας της Επιτροπής Βαλκανίων και Ευξείνου Πόντου της Διάσκεψης Παρακτίων Περιφερειών της Ευρώπης και ο κ. Venelin Dobrev υπεύθυνος έργου από τον οργανισμό Marine Cluster Bulgaria, παρουσίασαν τις ενέργειες προώθησης, επικοινωνίας και ανάπτυξης του έργου.
Τον επίλογο της διημερίδας πραγματοποίησε ο καθηγητής Taner Albayrak – Αντιπρύτανης Ναυτιλιακής Σχολής, Επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Piri Reis και Project Manager του MINE-EMI, ο οποίος εξήρε τα στελέχη της Διεύθυνσης Παιδείας του Δήμου Πειραιά για τη διοργάνωση της εκδήλωσης και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις εξαίρετες ομιλίες και το περιεχόμενο του συνεδρίου.
Πηγή
Author: Βασίλης Καραγιάννης