Η 24η Μαρτίου κάθε έτους έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα για τη Φυματίωση, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις καταστροφικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της φυματίωσης, η οποία εξακολουθεί να παραμένει επιδημική σε μεγάλο μέρος του κόσμου, προκαλώντας το θάνατο σχεδόν 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων ετησίως, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Την 24η Μαρτίου του 1882, ο Δρ. Robert Koch άφησε άφωνη την επιστημονική κοινότητα ανακοινώνοντας την απομόνωση του παθογόνου αιτίου της φυματίωσης, του βακίλου της φυματίωσης, ανακάλυψη η οποία άνοιξε το δρόμο τόσο για τη διάγνωση όσο και για τη θεραπεία της νόσου.
Η φυματίωση έχει πλήξει τις κοινωνίες μας όσο ελάχιστες άλλες μεταδοτικές ασθένειες και παραμένει ένα σοβαρό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. Στην Ε.Ε., όπου ο αριθμός των κρουσμάτων φυματίωσης μειώνεται συνεχώς, η προσέγγιση που πρέπει να υιοθετηθεί οφείλει να εστιάσει στα μεγάλα αστικά κέντρα και στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού με ποσοστό εμφάνισης της νόσου πάνω από τον εθνικό μέσο όρο.
Όπως επισημαίνει στο μήνυμά του με αφορμή τη σημερινή ημέρα ο Δ/ντης του Ειδικού Προγράμματος για την Έρευνα και την Εκπαίδευση στις Τροπικές Ασθένειες (TDR), κος John Reeder, και καθώς η επιδημία εξαιτίας του ιού Covid-19 εξελίσσεται ραγδαία σε όλο τον κόσμο, είναι σημαντικό οι υπηρεσίες υγείας να διασφαλίζουν την πρόληψη ,την απρόσκοπτη θεραπεία και φροντίδα για τους ασθενείς που νοσούν τόσο από φυματίωση όσο κι από άλλες ασθένειες.
ΠΗΓΕΣ:
Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης, Δημόσιας Υγείας & Ισότητας των δύο φύλων
Πηγή
Author: Ιωάννης Γκαρμίρης