H 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως η «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους» το 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με σκοπό, την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας για την αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών. Ημέρα ευαισθητοποίησης για τις αιτίες του προβλήματος αυτού που ταλανίζει την κοινωνία και ιδιαίτερα του πιο ζωντανού και δυναμικού της κομματιού, της νεολαίας. Χρέος όλων μας, πρωτίστως όμως της πολιτείας, η αντιμετώπιση των αιτιών στην ρίζα του προβλήματος που αφορά κυρίως στην οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα.
Οι χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών ακολουθούν ένα μοναχικό ταξίδι, βυθισμένοι στο σκοτάδι. Tα τελευταία χρόνια πολλές οργανώσεις αντικαθιστούν το «κατά» με «δράση για» και οργανώνουν εκδηλώσεις ενημέρωσης για τη μείωση της βλάβης, το στιγματισμό και την περιθωριοποίηση ευάλωτων ομάδων. Έχει πλέον αποδειχθεί ότι η προβληματική χρήση ψυχοδραστικών ουσιών είναι ζήτημα δημόσιας υγείας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν αντιμετωπίζεται με ποινική καταστολή. Όπου οι κυβερνήσεις επιμένουν σε τιμωρητικές πρακτικές, οι συνέπειες είναι ολέθριες για τα άτομα που κάνουν προβληματική χρήση, τις οικογένειές τους και την κοινωνία, με αύξηση των θανάτων και της παραβατικότητας, του εγκλήματος του λαθρεμπορίου και της κοινωνικής αδικίας.
O Αντόνιο Γκουτέρες, ΓΓ ΟΗΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής ανέφερε τους τρόπους αντιμετώπισης του δυσεπίλυτου προβλήματος με τις ακόλουθες ενέργειες:
<<Πρώτον, με την πάταξη της διακίνησης ναρκωτικών και αυτών που κερδίζουν από την ανθρώπινη δυστυχία. Δεύτερον, διασφαλίζοντας ότι όσοι χρειάζονται θεραπεία θα τη λαμβάνουν. Όσοι αναπτύσσουν εθισμό στα ναρκωτικά είναι πρώτα απ’ όλα ασθενείς και θύματα. Αυτή η προσέγγιση πέτυχε και η χρήση ναρκωτικών μειώθηκε σημαντικά, κυρίως μεταξύ των νέων. Μαζί, μπορούμε να αναπτύξουμε βιώσιμες εναλλακτικές στην καλλιέργεια των παράνομων ναρκωτικών, να αντιμετωπίσουμε την διακίνηση ναρκωτικών και το οργανωμένο έγκλημα και να βελτιώσουμε την αντίδραση της δικαιοσύνης όπως και την πρόληψη, την θεραπεία και τις υπηρεσίες αποτοξίνωσης από τη χρήση ναρκωτικών και τις σχετικές με τον HIV παρεμβάσεις. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με τρόπους που χαρακτηρίζονται από ευαισθησία για τις ανάγκες των γυναικών, των νέων και των περιθωριοποιημένων ομάδων, με τρόπους που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.>>
Πηγή
Author: Ιωάννης Γκαρμίρης