Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου και πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 4 Φεβρουαρίου. Σκοπός της είναι να δώσει έμφαση στη διαπίστωση ότι μεγάλο μέρος των περιστατικών καρκίνου μπορούν να αποφευχθούν μέσω της ενημέρωσης, της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης.
Ο καρκίνος είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για την περιγραφή μιας ομάδας χρόνιων νόσων, που μπορούν να προσβάλουν οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Καθοριστικό χαρακτηριστικό της ασθένειας είναι η ανεξέλεγκτη αύξηση και εξάπλωση μη φυσιολογικών κυττάρων, τα οποία είναι διηθητικά και/ή μεταστατικά. Η θεραπεία της νόσου αποσκοπεί στην αφαίρεση ή την εξόντωση των καρκινικών κυττάρων . Οι πιο συχνοί τύποι είναι ο καρκίνος του πνεύμονα, του μαστού, του παχέος εντέρου, του προστάτη, του στομάχου και του ήπατος .
Όσο πιο νωρίς διαγνωστεί η νόσος τόσο πιο πολλές είναι οι πιθανότητες επιβίωσης. Στον ασυμπτωματικό πληθυσμό, ο προσυμπτωματικός έλεγχος, ανάλογα με το φύλο αλλά και την ηλικία, είναι πολύ σημαντικός και έχει ως σκοπό να εντοπίσει τα άτομα με ανωμαλίες που υποδηλώνουν μια προ-καρκινική κατάσταση ή μια πιθανή μελλοντική καρκινική κατάσταση, και να τους παραπέμψει αμέσως για τη διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία. Τα προγράμματα προληπτικού ελέγχου είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά για τους συχνούς τύπους καρκίνου και μπορούν να σώσουν τη ζωή πολλών ανθρώπων(μαστογραφία, γυναικολογικός υπέρηχός, test PAP, PSH για τον προστάτη).
Πηγή
Author: Ιωάννης Γκαρμίρης