Ξεκίνησε η προβολή στην TV100 Thessaloniki των δύο σειρών τεκμηρίωσης «22 μαρτυρίες για το ‘22» και «22 κειμήλια για το ‘22». Αφιερωμένες στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και ετοιμάστηκαν με πολλήLINK αγάπη και ευθύνη απέναντι στους προγόνους. Θα μεταδίδονται στις 16.00 και στις 17.50 αντίστοιχα.
Οι «22 μαρτυρίες για το ‘22» είναι ιδέα και παραγωγή της TV100, σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Δήμου Καλαμαριάς (ΙΑΠΕ) και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος / National Theatre of Northern Greece (ΚΘΒΕ).
Πρόκειται για αποσπάσματα από μαρτυρίες προσφύγων που ανήκουν στη Συλλογή Προφορικών Μαρτυριών του ΙΑΠΕ και αφορούν τη ζωή στις αλησμόνητες πατρίδες, το διωγμό, τον ξεριζωμό, την εγκατάσταση στον ελλαδικό χώρο. Εκτός από τις μαρτυρίες, το ΙΑΠΕ συνεισφέρει στην παραγωγή και με φωτογραφικά ντοκουμέντα από το πολύτιμο αρχείο του. Την επιλογή των μαρτυριών και των συνοδευτικών φωτογραφιών έκανε η Ελένη Ιωαννίδου.
Οι μαρτυρίες ακούγονται μέσα από τις φωνές ηθοποιών του ΚΘΒΕ και συγκεκριμένα των Πέτρος Κοκόζης, Nikos Nikolaou, Χρήστου Παπαδημητρίου, Evi Sarmi, Dimitris Tsilinikos LINK και Μαρίας Χατζηιωαννίδου (εγκάρδιες ευχαριστίες!).
Οι «22 μαρτυρίες για το ‘22» θα αποτελέσουν και podcast τα οποία θα ακουστούν μέσα από το Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης FM100 και θα είναι διαθέσιμα στο κοινό μέσα από την ιστοσελίδα www.fm100.grLINK
«22 κειμήλια από το ‘22»
Η δεύτερη σειρά με τίτλο «22 κειμήλια από το ‘22» αποτελεί παραγωγή της TV100. Κειμήλια από δημόσιες και εκκλησιαστικές συλλογές, αλλά και από οικογενειακά αρχεία, εντοπίζονται, καταγράφονται, αστικοποιούνται, αφηγούνται την ιστορία τους και προσφέρονται στο κοινό μέσα από τη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης. Κειμήλια από τη Μικρασία, τον Πόντο, την Ανατολική Θράκη. Κειμήλια σπαράγματα της καταστροφής και του ξεριζωμού αλλά και σύμβολα δημιουργίας και συνέχειας, λαβωματιές αποτυπωμένες στην ύλη που έγιναν θεμέλια για τη ζωή μετά, μνήμη που πονάει και συγχρόνως γιατρεύει, μνήμη του χθες που ορίζει και το σήμερα, εκατό χρόνια μετά το ´22.
Την επιλογή των κειμηλίων υπογράφει η δικηγόρος / αρχαιολόγος – μουσειολόγος, Ευδοξία Καλπατσινίδου
Πηγή
Author: Ιωάννης Γκαρμίρης