ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ: Το έργο του Ελληνικού Μωσαϊκού
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 383.284,00 € (συμπ. Φ.Π.Α.)
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ: ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ «Παιδεία, Πολιτισμός, Τουρισμός και Αθλητισμός» χρηματοδότηση του έργου με τίτλο «The Hellenic Mosaic» ενταγμένου στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ υπ΄αριθ. πρωτ. 4143/05-08-2921, (ΑΔΑ: 6ΟΡΟ46ΜΤΛ6-643) Απόφαση Ένταξης του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών.
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Το «The Hellenic Mosaic» είναι ένα δημιουργικό project που φιλοδοξεί να αναδείξει την ποικιλία, πολυμορφία και αλληλοσύνδεση των προσώπων που συνέβαλαν στη δημιουργία και πρόοδο του ελληνικού κράτους μέσα από την καθημερινότητα, τις μνήμες και τις φωτογραφικές αφηγήσεις του παγκόσμιου Έλληνα.
Το έργο στηρίζεται στον τεχνολογικό πυρήνα (πλατφόρμα) μιας ψηφιακής φωτοθήκης, η οποία θα εμπλουτιστεί με δημιουργικά και ιστορικά κριτήρια. Το υλικό που θα συγκεντρωθεί στη φωτοθήκη θα τροφοδοτήσει τη δημιουργία ψηφιακών μωσαϊκών υψηλής καλλιτεχνικής αξίας, τα οποία θα παρουσιάζουν μία σύγχρονη και ανανεούμενη ερμηνεία της εικόνας της Ελλάδας.
Τα φωτογραφικά μωσαϊκά θα σχηματίζουν «εικόνες από εικόνες» με τη σύνθεση φωτογραφιών που θα συλλεχθούν κυρίως μέσω πληθοπορισμού (crowdsourcing). Τα μωσαϊκά θα αποδίδουν τις φυσιογνωμίες ανθρώπων (Ελλήνων και ξένων, ανδρών και γυναικών, διάσημων και άσημων), που δραστηριοποιήθηκαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό από την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης μέχρι τις μέρες μας, καθώς και εικαστικές δημιουργίες που θεωρούνται ορόσημα της ελληνικής τέχνης ή ιστορίας. Το έργο συμπληρώνεται με εκπαιδευτικές, προωθητικές και πολιτιστικές δράσεις. Το «The Hellenic Mosaic» θα διατηρηθεί ως ψηφιακό απόθεμα με την ελπίδα να ταξιδέψει σε όλα τα μέρη όπου δραστηριοποιείται ο ελληνισμός.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα αφορά μαθητές των τελευταίων τάξεων του δημοτικού και του γυμνασίου στην Ελλάδα και τις κοινότητες των ομογενών, με ιδιαίτερη έμφαση στη συμμετοχή ευπαθών ομάδων. Βασίζεται στις αρχές της συνεργατικής προσπάθειας ώστε να εντοπιστεί και να αξιοποιηθεί αυθεντικό, πρωτότυπο και άγνωστο υλικό από την ελληνική επικράτεια και το εξωτερικό. Οι προωθητικές ενέργειες περιλαμβάνουν εκδηλώσεις κατά την έναρξη και τη λήξη της υλοποίησης σε δημόσιο χώρο, με τη βοήθεια οπτικοακουστικών προβολών και τη χρήση τρισδιάστατου (3D) after effects δημιουργικού έργου, το οποίο θα προβάλλεται στις προσόψεις επιλεγμένων δημοσίων κτιρίων. Το έργο αυτό θα περιλαμβάνει εναλλασσόμενες εμβληματικές εικόνες (πορτρέτα, λιθογραφίες, ζωγραφικούς πίνακες, φωτογραφίες), που απαθανατίζουν καίριες στιγμές της νεότερης ελληνικής ιστορίας μετά από εικαστική, ιστορική, κινηματογραφική, μυθοπλαστική και μουσική επιμέλεια.
Η υλοποίηση του έργου περιλαμβάνει τέσσερα (4) κύρια τμήματα:
- Τεχνικό:
Αφορά την ανάπτυξη του τεχνολογικού πυρήνα του έργου, μιας πλατφόρμας συμμετοχικού σχεδιασμού, στην οποία θα γίνει η υποδοχή, και απόθεση του υλικού τεκμηρίωσης. Περιλαμβάνει εργασίες σχεδιασμού, παραγωγής και ανάπτυξης και παραμετροποίησης πληροφοριακής πλατφόρμας, τους πόρους υποστήριξης και συντήρησης του συστήματος.
- Ανάπτυξη Περιεχομένου:
Αφορά κυρίως τις εργασίες τεκμηρίωσης, επεξεργασίας, ποιοτικού ελέγχου και σύνθεσης του υλικού καθώς και της δημιουργικής σύνθεσης. Το δημιουργικό αποτέλεσμα θα διαμορφωθεί εδώ προκειμένου να τροφοδοτήσει τόσο τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που περιλαμβάνονται επίσης στο τμήμα αυτό (καθώς ανατροφοδοτούν την σύνθεση), όσο και την Επικοινωνία. Περιλαμβάνει την εργασία των Ιστορικών και κειμενογράφων, τους μεταφραστές, τους τεχνολόγους φωτογραφίας, την νομική υποστήριξη σε θέματα πνευματικών δικαιωμάτων, την επιστημονική τεκμηρίωση, την καλλιτεχνική επιμέλεια και την επιμέλεια του περιεχομένου των τεκμηρίων που θα συλλεχθούν και θα συναποτελέσουν το κυρίως έργο της ψηφιακής φωτοθήκης.
- Επικοινωνία:
Αναφέρετε στις εργασίες που αφορούν τόσο κινητοποίηση της συμμετοχής ατόμων και φορέων, όσο και την προώθηση των αποτελεσμάτων του έργου. Η επικοινωνία θα βασιστεί σε μια εξειδικευμένη στρατηγική που θα εκπονηθεί κατά την έναρξη του και η οποία θα περιλαμβάνει την δημιουργία “εταιρικής ταυτότητας” του έργου (logo, πρότυπα), την λειτουργία γραφείου τύπου, την επικοινωνία με άτομα και φορείς, χρήστες και συμμετέχοντες στο εσωτερικό και το εξωτερικό μέσα από την συνεχή λειτουργία help desk και από τα social media. Στο τμήμα αυτό περιλαμβάνεται επίσης η αποτύπωση των τελικών εκροών του έργου σε ψηφιακή οπτικο-ακουστική μορφή (εφαρμογές multimedia). Η προώθηση περιλαμβάνει την διοργάνωση εκδηλώσεων κινητοποίησης (εναρκτήρια) και διάδοσης των αποτελεσμάτων του έργου.
- Διαχείριση του έργου:
Περιλαμβάνει τις εργασίες προγραμματισμού, συντονισμού και διαχείρισης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του έργου. Συμπληρωματικά περιλαμβάνεται και η εκπόνηση Επιχειρησιακού Σχεδιασμού.
Κύρια παραγώμενα (εκροές) του έργου θα είναι:
- Η Εθνική ψηφιακή φωτοθήκη των 200 χρόνων του Ελληνισμού: ένα μοναδικό συλλογικό έργο που θα αποτελέσει ιστορικό και πολιτιστικό τεκμήριο με δυνατότητα χρήσης για μελλοντικές ιστορικές, δημιουργικές και ερευνητικές εφαρμογές
- Η πολιτιστική – δημιουργική σύνθεση του Ελληνικού Μωσαϊκού: ένα ψηφιακό δημιουργικό τοπόσημο, το οποίο μέσα από τις μορφές που θα αποκτήσει από εικαστικές (μουσική, δραματουργία) και τεχνικές εφαρμογές (3D, animation) θα αποτελεί ένα έκθεμα που θα μπορεί να προβληθεί ανα τον κόσμο σε εκδηλώσεις σχετικές με τον ελληνισμό, άλλα και να αναπαραχθεί μέσα από ηλεκτρονικές εφαρμογές
- Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: που θα υλοποιηθεί με στόχο τον εορτασμό άλλα και την υποστήριξης της συζήτησης για το μέλλον του ελληνισμού στην νέα εποχή.
ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ – ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Το «The Hellenic Mosaic» είναι ένα δημιουργικό έργο που φιλοδοξεί να αναδείξει την ποικιλία, πολυμορφία και αλληλοσύνδεση των προσώπων που συνέβαλαν στη δημιουργία και πρόοδο του ελληνικού κράτους. Πρόκειται για ένα φωτογραφικό μωσαϊκό, το οποίο θα δημιουργηθεί με τη σύνθεση πορτρέτων, ώστε να σχηματιστεί μία «εικόνα από εικόνες» των ανθρώπων (Ελλήνων και ξένων, ανδρών και γυναικών, διάσημων και άσημων), οι οποίοι δραστηριοποιήθηκαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό, από την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης, και καθ’ όλη την ιστορική διαδρομή του ελληνικού έθνους.
Στόχος του έργου είναι η συμμετοχή τουλάχιστον 40.000 ατόμων (ως συμμετοχή νοείται η παραχώρηση ζητούμενου υλικού σε κατάλληλη μορφή, ως ωφελούμενοι νοούνται οι συμμετέχοντες και χρήστες του έργου). Οι Δείκτες παρακολούθησης των αποτελεσμάτων του έργου προσδιορίζονται ακολούθως:
Πηγή
Author: Χαράλαμπος Σαπάτρας