Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Παλαιού Φαλήρου, Γιάννη Φωστηρόπουλου, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη πλέον από την Δημοτική Αρχή της Πόλης, ετήσια επιμνημόσυνη δέηση στην μνήμη του τελευταίου Αυτοκράτορα του Βυζαντίου, Κωνσταντίνου ΙΑ΄ Παλαιολόγου, στον ανδριάντα του, επί της Λεωφόρου Ποσειδώνος, στην παραλία του Π. Φαλήρου.
Το τρισάγιο αποτελεί την ελάχιστη απόδοση τιμής, στο μείζον γεγονός της ελληνικής ιστορίας, την Άλωση της Βασιλίδας των Πόλεων, καθώς και στους Κωνσταντινουπολίτες του Παλαιού Φαλήρου και όλης της Αττικής, για την πολυετή προσφορά και συνεισφορά τους στον Ελληνισμό και την Ελληνική κοινωνία.
Την εκδήλωση τίμησε όπως κάθε χρόνο με την παρουσία και τον χαιρετισμό του, ο Ομότιμος Καθηγητής Νικόλαος Ουζούνογλου, Πρόεδρος της ΟΙΟΜΚΩ, ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε σε ιστορικές λεπτομέρειες του σημαντικού ιστορικού για τον Ελληνισμό γεγονότος και τόνισε ιδιαίτερα την αξία και την σημασία της απόφασης της Δημοτικής Αρχής Διονύση Χατζηδάκη για την τοποθέτηση του ανδριάντα του Κωνσταντίνου ΙΑ΄ Παλαιολόγου στο συγκεκριμένο σημείο.
Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με επίκεντρο την βυζαντινή μουσική – ψαλτική τέχνη το οποίο επιμελήθηκε και παρουσίασε η Ομοσπονδία Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος – ΟΜ.Σ.Ι.Ε. με πρωτοβουλία του Πρόεδρου της, Κωνσταντίνου Πολίτη, δασκάλου της παραδοσιακής μουσικής και πρωτοψάλτη του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίου Αλεξάνδρου Παλαιού Φαλήρου.
Την εκδήλωση πλαισίωσε ο «ΜΙΚΡΟΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΧΟΡΟΣ» της Ομοσπονδίας με χοράρχη τον πρωτοψάλτη – ερευνητή Χάρη Συμεωνίδη και διακεκριμένους Άρχοντες Πρωτοψάλτες καθώς και οργανικό σύνολο με επικεφαλή τον Μανώλη Καρπάθιο και σε ρόλο αφηγητή τον Φώτη Μάνταλο, που μετέφεραν το κοινό νοερά στην νοσταλγική πολίτικη ατμόσφαιρα, αποδίδοντας επίκαιρους εκκλησιαστικούς ύμνους, άσματα και θρήνους της Αλώσεως.
Ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος, στην ομιλία του τόνισε ότι «με τον ηρωικό θάνατό του, ο τελευταίος Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ΙΑ’ Παλαιολόγος, θεμελίωσε την ύπαρξη και την παρουσία του Ελληνισμού στο διηνεκές και δημιούργησε όλες εκείνες τις συνθήκες, ώστε ο Ελληνισμός να κάνει την ιστορική του επανεμφάνιση με την Παλιγγενεσία του 1821 μετά από τέσσερις αιώνες σκλαβιάς» ενώ σημείωσε ότι «η σεμνή τελετή, η οποία τα τελευταία χρόνια διοργανώνεται πάντα τέτοια μέρα από την Δημοτική Αρχή, φιλοδοξεί να υπενθυμίζει σε όλους μας και κυρίως στην νεολαία μας, τις θυσίες, την παράδοση και την ιστορία του Ελληνισμού της Πόλης που επιβίωσε στο διηνεκές, στάθηκε στα πόδια του κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και κατάφερε να μεγαλουργήσει».
Και συμπλήρωσε, ότι «αποτελεί εθνική υποχρέωση όλων μας αλλά και εχέγγυο για μια Πατρίδα με αντάξιο μέλλον, η θυσία και η αυταπάρνηση του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη αξία και προβολή. Αυτό πιστεύουμε ως Δημοτική Αρχή και αυτό πράττουμε με συνέπεια».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Βουλευτές Νότιου Τομέα Διονύσης Χατζηδάκης και Ιωάννα Γκελεστάθη , Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι Κωνσταντινουπολίτικων συλλόγων και σωματείων, εκδότες και εκπρόσωποι Κωνσταντινουπολίτικων εφημερίδων, ενώ τον Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Παπαπαγεωργίου.
Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας Παλαιό Φάληρο,30/5/2023
Πηγή
Author: Ευάγγελος Ρίζος