Τροφώνια 2022. Παιδική θεατρική παράσταση “Η Πεντάμορφη και το τέρας… του σχολικού εκφοβισμού”

Το Εφηβικό Θεατρικό Τμήμα του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου Legato στα πλαίσια των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων “Τροφώνια 2022” του Δήμου Λεβαδέων, παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση «Η Πεντάμορφη και το Τέρας… του σχολικού εκφοβισμού» σε σκηνοθεσία Γιώτας Νταλιάνη. Ένα σύγχρονο έργο του Θωμά Μενεξέ, που μιλάει για την διαφορετικότητα και τον σχολικό εκφοβισμό (bullying).
Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου, 20:30, Αίθουσα Τέχνης και Πολιτισμού Δήμου Λεβαδέων, Δωεκανήσου 5. Είσοδος ελεύθερη.
Υπόθεση: Σε ένα σχολείο της Ελλάδας οι μαθητές κάνουν πρόβα για να παρουσιάσουν το κλασικό έργο «Η Πεντάμορφη και το Τέρας». Το έργο το έχει επιλέξει ο φιλόλογος του σχολείου και σκηνοθέτης της παράστασης, κύριος Μητρόπουλος, με σκοπό να διδάξει στους μαθητές του την αποδοχή της διαφορετικότητας. Καθώς όμως προχωρούν οι πρόβες, ο κ. Μητρόπουλος έρχεται αντιμέτωπος με ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, τον σχολικό εκφοβισμό.
Λίγα λόγια του συγγραφέα Θωμά Μενεξέ: «Η Πεντάμορφη και το Τέρας» είναι ένα παραδοσιακό παραμύθι της Γαλλίδας μυθιστοριογράφου Γκάμπριέλ Σουζάν Μπαρμπό ντε Βιλενέβ, το οποίο εκδόθηκε το 1741. Φυσικά μια συγγραφέας του 18ου αιώνα, γράφοντας το συγκεκριμένο παραμύθι, δεν θα μπορούσε να έχει στο μυαλό της τη διαφορετικότητα ωστόσο δεν στερείται λογικής η έμπνευση του ήρωα του θεατρικού (φιλόλογου – σκηνοθέτη, κ. Μητρόπουλου) να διδάξει -μέσω αυτού του παραμυθιού- την αποδοχή της διαφορετικότητας. Βέβαια, στην πορεία του έργου ο φιλόλογος βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα συναφές, αλλά αρκετά πιο σοβαρό θέμα, που είναι ο σχολικός εκφοβισμός.
Όλες οι τελευταίες έρευνες για τον σχολικό εκφοβισμό -έστω και αν διαφωνούν μεταξύ τους στα ποσοστά- δείχνουν ότι κρούσματα παρουσιάζονται στα ελληνικά σχολεία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης ενώ αρκετοί υποστηρίζουν πως το φαινόμενο έχει αρχίσει να παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις. Το θετικό πάντως στοιχείο είναι ότι η ενημέρωση τόσο των γονέων, όσο των εκπαιδευτικών αλλά και των μαθητών σχετικά με το φαινόμενο είναι πλέον επαρκέστατη και συνεχής. Οι περισσότεροι μαθητές γνωρίζουν πώς να αντιδράσουν και πού να απευθυνθούν, σε περίπτωση που αισθανθούν απειλή, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα πως όλα τα θύματα καταγγέλλουν τους δράστες. Δυστυχώς οι μισοί σχεδόν μαθητές που υφίστανται σχολικό εκφοβισμό δεν καταγγέλλουν το γεγονός κυρίως λόγω του φόβου που αισθάνονται για το τι θα επακολουθήσει.
Για τη συγγραφή αυτού του θεατρικού χρησιμοποιήθηκαν αποσπάσματα (διασκευασμένα για θέατρο) του παραμυθιού «Η Πεντάμορφη και το Τέρας», τα οποία ήταν πιστά στην αρχική του μορφή εκτός από τη σκηνή της μεταμόρφωσης του πρίγκιπα που αποτελεί ελεύθερη χιουμοριστική διασκευή (2018) του Θωμά Μενεξέ.
Συμμετέχουν οι μαθητές και μαθήτριες: Ανδρέας – Περαστικός: Άννα Δημητρέλου – Κουτσουλέρη, Αλέξανδρος – Κος Ντιβάλ: Αλέξανδρος Κοτσώνας, Λουκάς: Λουκάς Νταλιάνης, Πρίγκιπας: Θανάσης Γκουράρος, Σταύρος: Σταύρος Γιαννούλης, Ζένια – Ζωγραφιά: Ζένια Δήμου, Ιωάννα – Ομορφιά: Άρτεμις Καραγιαννίδη, Ηλέκτρα: Ηλέκτρα Αρβανίτη, Κωνσταντίνος: Κωνσταντίνος Λουριδάς, Χαρά: Χαρά Μπούρα – Νταλιάνη, Αφηγήτρια: Νάγια Μπουζά, Αφηγήτρια: Χαρά Γκουράρου.
Στο ρόλο του καθηγητή κου Μητρόπουλου ο Δημήτρης Λεβέντης.
Φιλική συμμετοχή: Κα Διευθύντρια: Ειρήνη Γουργιώτη Κος Πεταλωτής: Σπύρος Λάμπρου.
Σκηνοθεσία – Επιμέλεια κειμένων: Γιώτα Νταλιάνη. Μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Λεβέντης. Δημιουργικό αφίσας: Γωγώ Κορογιάννου. Φροντιστήριο: Αστέρω Κουτσουλέρη. Μακιγιάζ: Ασπασία Λάζου. Επιμέλεια κοστουμιών: Γιώτα Νταλιάνη. Ήχος – Φώτα – Τεχνική επιμέλεια: Σίμος Μπούρας


Πηγή
Author: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα