Στις 17/9, στο Θέατρο Βράχων «Άννα Συνοδινού», παρουσιάστηκε ένα μοναδικό μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από το βυρωνιώτικο σχήμα των ΩΔΗΠΟΡΩΝ και την ομάδα μελέτης αρχαίας όρχησης του θεάτρου Δόρα Στράτου.
Στη Σκιά των Βράχων η καλοκουρδισμένη ορχήστρα έμπειρων αλλά και νεότερων μουσικών με πρωταγωνιστή τον διευθυντή της Δημήτρη Πολυχρόνη, πάντρεψε το λαϊκό, παραδοσιακό και έντεχνο στοιχείο των μεγάλων μας συνθετών με τις όμορφες φωνές και το πάθος των τραγουδιστών που εξέπεμψαν την ΩΔΗ στο΄21. Φόρο τιμής στην ιστορία και στη μεγάλη επέτειο των 200 χρόνων, βγαλμένο από τα σπλάχνα της αυθεντικής λαϊκής μας μουσικής.
Συν-Ωδηπόροι οι ορχηστές, με την αρχαιοελληνική σημασία του όρου, του θεάτρου Δόρα Στράτου, μια ομάδα πειραματική κι ερευνητική που πρωτοεμφανίζεται στο Δήμο μας, ο οποίος έχει συνδεθεί με την αρχαία κληρονομιά χάρη στη δράστη του κέντρου Ντάνκαν, και των παραστάσεων αρχαίου δράματος που φιλοξενεί το Φεστιβάλ των Βράχων εδώ και δεκαετίες. Ο πρωτότυπος συνδυασμός του πειραματικού χορού με τη δημοτική και λαϊκή μουσική με την αισθητική του αρτιότητα, είχε σαν αποτέλεσμα το αλησμόνητο βίωμα που απολαύσαμε όλοι μαζί εκείνη τη βραδιά.
Ξεκινώντας με το Θούριο του Ρήγα και το χορό του Ζαλόγγου σε μια πρωτότυπη ερμηνεία από τη Ζαφειρώ Χατζηφωτίου και την ομάδα των ΩΔΗΠΟΡΩΝ,το πρόγραμμα συνεχίστηκε σε όλο το φάσμα των λαϊκών και δημοτικών ακουσμάτων, από τα παιδιά της Σαμαρίνας μέχρι το Τσάμικο του Μάνου Χατζιδάκι και τους Χαρταετούς του Μίκη Θεοδωράκη. Στο τέλος όλοι μαζί οι παριστάμενοι τραγούδησαν τα αγαπημένα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και έκλεισε η βραδιά με το ανεπανάληπτο Ζεϊμπέκικο της Μαρίας. Τέσσερις δυνατές ερμηνεύτριες απέδωσαν ποιητικά κείμενα μεγάλων σύγχρονων ποιητών με υποβλητική μουσική υπόκρουση.
Συγχαίρουμε την πρωτοβουλία αυτή των Βυρωνιωτών, που ο Δήμος μας αγκάλιασε από την αρχή της προσπάθειας και αναμένουμε να δούμε κι άλλα τέτοια θεάματα και ακροάματα που θα μας ταξιδέψουν στο παρελθόν. Ευχή μας είναι να προσφέρονται και να προβάλλονται τέτοιες στιγμές αληθινής όσο και πλατιάς κοινωνικά αποδεκτής τέχνης.
Οι σκέψεις μας από τώρα κατευθύνονται σε αντίστοιχες εκδηλώσεις για το 2022, οπότε και συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, μια επέτειος που είναι άρηκτα συνδεδεμένη και με το Δήμο Βύρωνα, που απετέλεσε τον πρώτο προσφυγικό αστικό συνοικισμό στην Ελλάδα.
Δείτε περισσότερα για τους συντελεστές της παράστασης: https://www.dimosbyrona.gr/article.php?id=10489
Πηγή
Author: Dimos Byrona