Η Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 ΣεπτεμβρίουLINK για να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τον ανδρικό πληθυσμό σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζει από τον καρκίνο του προστάτη.
Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί σήμερα το συχνότερο καρκίνο που διαγιγνώσκεται στους άνδρες, ενώ αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου από κακοήθεια μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Ο καρκίνος του προστάτη αφορά κυρίως άνδρες 50-80 ετών και παραμένει κλινικά ασυμπτωματικός μέχρι να φτάσει σε προχωρημένο στάδιο. Με τα σημερινά δεδομένα, ένας στους 7 άνδρες θα εμφανίσει καρκίνο του προστάτη κάποια στιγμή στη ζωή του. Όσο μεγαλώνει η ηλικία, μεγαλώνει και ο κίνδυνος.
Ο προστάτης είναι ένας αδένας που μοιάζει με κάστανο και βρίσκεται στο εσωτερικό του σώματος, κάτω από την ουροδόχο κύστη του άνδρα. Με την λειτουργία του συμβάλει:
- στον έλεγχο της ούρησης, το οποίο το πετυχαίνει λόγω της ανατομικής του θέσης,
- στον εμπλουτισμό του σπέρματος με χρήσιμα και απαραίτητα συστατικά,
- στη λειτουργία της εκσπερμάτισης.
Ο καρκίνος του προστάτη. συνήθως αναπτύσσεται αργά δεν εξαπλώνεται σε άλλα σημεία (μετάσταση), δημιουργώντας έτσι μια σε γενικές γραμμές καλή πρόγνωση της νόσου, όταν όμως αυτή εντοπιστεί έγκαιρα. Αντίθετα, σε περίπτωση που ο καρκίνος εξαπλωθεί σε σημεία πέραν του προστάτη εμφανίζονται διαταραχές της ούρησης, ή συμπτώματα που οφείλονται σε μεταστάσεις, με κυριότερο τον οστικό πόνο. Σ αυτή την περίπτωση η επιτυχής θεραπευτική αντιμετώπιση είναι πλέον δύσκολη
Οι παράγοντες που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη είναι:
– H Ηλικία: Όσο μεγαλώνει ο άνδρας, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος
– Το Οικογενειακό Ιστορικό: Αν κάποιος συγγενής πρώτου βαθμού (πατέρας, αδελφός) έχει καρκίνο του προστάτη, τότε ο κίνδυνος διπλασιάζεται. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο τακτικός έλεγχος συστήνεται να αρχίζει μια πενταετία νωρίτερα, δηλαδή στα 45 έτη
– Η Φυλή: Οι Αφρικανοί αναπτύσσουν με μεγαλύτερη συχνότητα καρκίνο του προστάτη σε σχέση με τους λευκούς η Ασιάτες.
– Η Διατροφή: Η υψηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, επεξεργασμένων τροφών και κόκκινου κρέατος ενοχοποιείται για την ανάπτυξη της νόσου, όπως επίσης η παχυσαρκία και η έλλειψη σωματικής άσκησης. Μελέτες επίσης δείχνουν ότι τροφές που είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, μια αντιοξειδωτική ουσία, όπως ωμές ή μαγειρεμένες ντομάτες, γκρέιπ φρουτ και καρπούζι βοηθάνε. Το σκόρδο και τα λαχανικά όπως το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο και το κουνουπίδι έχουν επίσης αντικαρκινική δράση.
Η πλειοψηφία των προστατικών καρκίνων σε πρώιμα στάδια (ενδοπροστατική βλάβη) δεν προκαλεί καθόλου συμπτώματα. Όταν υπάρχουν συμπτώματα, μπορεί να περιλαμβάνουν τα παρακάτω:
- Συχνή ή επιτακτική ανάγκη ούρησης, διακοπτόμενη ή καθυστερημένη ροή των ούρων
- Πόνος κατά την ούρηση
- Αίμα στα ούρα
- Πόνος κατά την εκσπερμάτιση ή αίμα στο σπέρμα
- Στυτική δυσλειτουργία
- Πόνος στην περιοχή της πυέλου (λεκάνη) ή στο κάτω μέρος της πλάτης
Δεδομένου του ότι η νόσος είναι συνήθως ασυμπτωματική, μπορεί να εντοπιστεί, στα πρώτα στάδιά της, μόνο μέσα από τακτικό κλινικό έλεγχο, ο οποίος περιλαμβάνει:
- Την δακτυλική εξέταση του προστάτη, η οποία πρέπει να περιλαμβάνεται στον ετήσιο γενικό έλεγχο όλων των ανδρών ηλικίας 50 ετών και άνω
- Την ειδική εξέταση αίματος με μέτρηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου PSA κάθε 3 έτη και μετά τα 60 κάθε 2 έτη.
Η διάγνωση του καρκίνου του προστάτη επιβεβαιώνεται μόνο με βιοψία του προστάτη, ενώ εξετάσεις όπως η ανάλυση ούρων, μπορούν να συμβάλλουν στον αποκλεισμό ή την επιβεβαίωση άλλων παθήσεων με παρόμοια συμπτώματα.
Πρόληψη και θεραπεία
- Εκτός από τις κλινικές διαγνωστικές εξετάσεις ,που θα πρέπει να υποβάλλονται οι άνδρες άνω των 50 ετών. Mία σωστή διατροφή, φτωχή σε λιπαρά, πλούσια σε φυτικές ίνες καθώς και η φυσική δραστηριότητα μειώνουν τις πιθανότητες ανάπτυξης οποιασδήποτε μορφής καρκίνου.
- 1. Χειρουργική θεραπεία: Η χειρουργική θεραπεία (ριζική προστατεκτομή) αποτελεί την πιο συχνή και θεωρείται σήμερα η καλύτερη θεραπεία, ελλείψει μεταστάσεων, που οδηγεί σε πλήρη ίαση. Με τη βελτίωση των χειρουργικών τεχνικών και τη δυνατότητα χρήσης σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού, όπως το robot, έχουμε αύξηση της θεραπευτικής αποτελεσματικότητας και σημαντική μείωση των μετεγχειρητικών επιπλοκών. Η εγχείρηση συνήθως συνιστάται σε άνδρες που είναι 50 με 70 ετών. Για πιο ηλικιωμένους άνδρες ή για αυτούς που δεν μπορούν να αντέξουν την εγχείρηση συνιστάται η θεραπεία με ακτινοβολία για να καταστραφούν τα καρκινικά κύτταρα.
- Η ακτινοθεραπεία (εξωτερική ακτινοβολία), η βραχυθεραπεία και η κρυοθεραπεία έχουν επίσης τη θέση τους στην εναλλακτική θεραπεία του προστάτη, με καλά αποτελέσματα σε επιλεγμένα περιστατικά.
- Συντηρητική θεραπεία (ορμονοθεραπεία), βασίζεται στην χορήγηση φαρμάκων τα οποία προκαλούν αναστολή παραγωγής τεστοστερόνης, της ορμόνης δηλαδή που τροφοδοτεί το καρκίνο του προστάτη. Αφορά κυρίως το μεταστατικό καρκίνο.
- Απλή ενεργητική παρακολούθηση: Σε άνδρες προχωρημένης ηλικίας με καρκίνο προστάτη ή με σημαντικά συνοδά νοσήματα είναι δυνατή η υιοθέτηση συντηρητικής συνεχούς παρακολούθησης της εξέλιξης της νόσου και μόνο
ΠΗΓΕΣ: https://www.moh.gov.grLINK
https://www.iatronet.gr/
Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης, Δημόσιας Υγείας & Ισότητας των δύο φύλων
Πηγή
Author: Γεώργιος Ιωαννίδης