Τον Μάρτιο “θα υπάρξει και έκτη επιστρεπτέα προκαταβολή”, που θα καλύψει τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, επιβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Σε παρέμβασή του επί του νομοσχεδίου με τίτλο “Διενέργεια Γενικών Απογραφών έτους 2021 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, επείγουσες δημοσιονομικές και φορολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις”, ο Σταϊκούρας είπε ότι το πως θα ενεργήσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων σχετίζεται με το πως θα εξελιχθεί η πραγματική οικονομία. ” Eπιβεβαιώνω ότι θα υπάρξει και 6η επιστρεπτέα προκαταβολή τον Μάρτιο, που θα καλύψει τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο” πρόσθεσε.
Επίσης, είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα βγει η κοινή υπουργική απόφαση που θα δίνει δυνατότητα υποβολής, κατ’ εξαίρεση αίτησης ένταξης στην “επιστρεπτέα προκαταβολή 5”, για όσες επιχειρήσεις δήλωσαν έως 19/1/2021 τα στοιχεία τους στην πλατφόρμα MyBusinessSuport, αλλά δεν συμπλήρωσαν έως τότε τη σχετική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη χρηματοδοτική ενίσχυση. Όπως σημείωσε ο υπουργός, με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζεται το γεγονός ότι υπήρξαν επιχειρήσεις που αποκλείστηκαν επειδή δεν υπέβαλαν “εκ παραδρομής” εκδήλωση ενδιαφέροντος, παρότι δήλωσαν τα στοιχεία εσόδων τους.
Απευθυνόμενος στα μέλη της επιτροπής Οικονομικών που επεξεργάζονται το νομοσχέδιο, ο Σταϊκούρας αναφέρθηκε, επίσης, στο πρόβλημα με τις περίπου 10.000 νέες επιχειρήσεις, που άνοιξαν τον Σεπτέμβριο, πήγαν ικανοποιητικά τον Οκτώβριο, αλλά έκλεισαν Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Αυτές έδειχναν ουσιαστικά΄ αύξηση τζίρου για τους 2 μήνες, άρα αποκλείονταν από τη λήψη επιστρεπτέας προκαταβολής. Το ΄ίδιο έγινε με επιχειρήσεις που άνοιξαν τον Δεκέμβριο του ‘19 , και έπρεπε να συγκρίνουμε το τετράμηνο του ‘19 ή τον Ιανουάριο του ‘20, με την αντίστοιχη περίοδο του τελευταίου τετραμήνου του ‘20. Ο υπουργός ,υπενθύμισε, ότι με την ίδια ΚΥΑ, “θα καλύψουμε τις 10.000 επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές”.
303.017 αιτήσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5
Ο υπουργός Οικονομικών έδωσε ,επίσης, τα τελευταία στοιχεία για τον αριθμό των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της ΑΑΔΕ, έχουν γίνει δεκτές 303.017 αιτήσεις, ύψους 1,05 δισ. ευρώ. “Πληρώσαμε περίπου 640 εκατ. χθες. Θα κάνουμε άλλη μια πληρωμή αύριο” είπε ο Σταϊκούρας, υπενθυμίζοντας ότι η πλατφόρμα θα κλείσει στις 2 Φεβρουαρίου και θα μείνει ανοιχτή μόνο για τις προαναφερόμενες περιπτώσεις.
Απαντώντας στην κριτική της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Παπανάτσιου, ότι μία στις δύο επιχειρήσεις έμειναν εκτός επιστρεπτέας προκαταβολής, ο Σταϊκούρας είπε ότι αυτόν δεν έγινε ότι η πολιτεία έβαλε κάπου αυστηρότερο πλαίσιο, από την 4η επιστρεπτέα. Σύμφωνα με τα στοιχεία μας, περίπου το 40% των επιχειρήσεων είχε αύξηση τζίρου το τελευταίο τετράμηνο του ‘20 σε σχέση με του ‘19. Ως παράδειγμα έφερε την εστίαση, όπου 24.534 επιχειρήσεις ήταν επιλέξιμες. Όμως 9.434 είχαν αύξηση τζίρου είπε ο υπουργός εξηγώντας ότι ήταν επιχειρήσεις τροφοδιανομής (ντελίβερυ), ενώ κατά αντιστοιχεία, υπήρξε αύξηση τζίρου και σε φαρμακεία και άλλες επιχειρήσεις. Επίσης, σημείωσε ο Σταϊκούρας, υπήρξαν και πολλές επιχειρήσεις που δεν μπορούσαν να αποδείξουν ως ελάχιστο τζίρο αναφοράς τα 150 ευρώ τον μήνα για το 2019.
Επίσης, είπε ότι το πως θα ενεργήσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα στο ζήτημα αυτό, σχετίζεται με το πως θα εξελιχθεί η πραγματική οικονομία, “αλλά επιβεβαιώνω ότι θα υπάρξει και 6η επιστρεπτέα προκαταβολή τον Μάρτιο, που θα καλύψει τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο”.
“Να δηλώσουν γρήγορα ΙΒΑΝ οι δικαιούχοι αποζημίωσης μισθώματος και επιδόματος θέρμανσης”
Μιλώντας επί του νομοσχεδίου, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η κυβέρνηση δρα άμεσα, αποτελεσματικά και αποφασιστικά για να περιορίσει τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, αλλά δεν “γυρνάει” τη πλάτη σε προβλήματα του παρελθόντος.
Παράλληλα, κάλεσε και από το βήμα της Βουλής τους δικαιούχους αποζημιώσεων για μισθώματα αλλά και τους δικαιούχους επιδόματος θέρμανσης, να δηλώσουν λογαριασμό τράπεζας (ΙΒΑΝ) προκειμένου το κράτος να καταβάλει το ποσό που τους αναλογεί. Απαντώντας σε σχόλιο της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Αικ. Παπανάτσιου για καθυστερήσεις στις πληρωμές, ο Σταϊκούρας είπε ότι συνεχώς πέφτει ο αριθμός όσων δεν έχουν δηλώσει ΙΒΑΝ, ωστόσο παραμένει μεγάλος. “Κι από αυτό το βήμα, καλώ τους ιδιοκτήτες, καθώς και αυτούς που είναι δικαιούχοι επιδόματος θέρμανσης αύριο, να δηλώσουν τα IBAN τους – είναι πάνω από 50.000 μόνο για το επίδομα θέρμανσης – προκειμένου το κράτος να καταβάλει στο λογαριασμό το ποσό που τους αναλογεί. 59.000 ήταν οι ιδιοκτήτες ακινήτων το μήνα Νοέμβριο που δεν είχαν IBAN – και κάθε τρεις μέρες πέφτει αυτό το ποσό και θα είμαστε κάτω από τις 45.000. Είχαμε πληρώσει ήδη 137.049 ιδιοκτήτες, πληρώθηκαν άλλοι 39.355 σήμερα για το μήνα Νοέμβριο και καλούμε και τους άλλους που είναι δικαιούχοι, να δηλώσουν γρήγορα τα στοιχεία έτσι ώστε να αποζημιωθούν από την ελληνική Πολιτεία” υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, είπε ότι τα αποτελέσματα της απογραφής του 2021 θα αποτελέσουν οδηγό για την αποτελεσματική άσκηση οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής πολιτικής, ότι προβλέπεται η απαλλαγή κατά 100% από την υποχρέωση καταβολής μισθώματος για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, των επιχειρήσεων που ήταν κλειστές με κρατική εντολή. Πρόσθεσε ,ακόμη, ότι προβλέπεται η καταβολή του 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, ως αποζημίωση από τον κρατικό Προϋπολογισμό για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο στους εκμισθωτές-φυσικά πρόσωπα, ότι χορηγούνται διευκολύνσεις σχετικά με την πληρωμή αξιογράφων, δηλαδή επιταγών, συναλλαγματικών και γραμματίων σε διαταγή, ότι ρυθμίζεται ο χρόνος κτήσης εισοδήματος από αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις και η απαλλαγή τους από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το φορολογικό έτος 2020, καθώς ,επίσης, ότι ρυθμίζεται η υποβολή δήλωσης μεταβολών, για μετάταξη από το ειδικό καθεστώς αγροτών στο κανονικό καθεστώς.
Ειδική αναφορά έκανε ο Σταϊκούρας στη άμεση επιχορήγηση της “Αεροπορίας Αιγαίου» (Aegean) με 120 εκατ. ευρώ, για την αποκατάσταση της άμεσα συναρτώμενης με την πανδημία του κορωνοϊού ζημίας που υπέστη. Όπως είπε, το ποσό αυτό έχει λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και σημείωσε ότι το ποσό αυτό το θεωρεί αναλογικό και η αξιωματική αντιπολίτευση. Επισήμανε επίσης ότι “η πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών, είτε έχει ήδη προβεί σε σχετικές ρυθμίσεις παροχής κρατικής ενίσχυσης στους βασικούς τους αερομεταφορείς, όπως για παράδειγμα η Γαλλία, η Ιταλία, η Κύπρος, η Γερμανία, η Σουηδία, είτε εξετάζει σχετικές ρυθμίσεις”. Ενδεικτικά ανέφερε ότι ο όμιλος της Tap Air Portugal ενισχύθηκε με 1,2 δισ. ευρώ από το πορτογαλικό κράτος, ο όμιλος της Lufthansa ενισχύθηκε με 11 δισ. ευρώ, ο όμιλος της Alitalia ενισχύθηκε με 273 εκατ. ευρώ από το ιταλικό Δημόσιο και ο όμιλος Airfrance – KLM έλαβε ενίσχυση 7 δισ. ευρώ από το γαλλικό Δημόσιο και 3,4 δισ. ευρώ από το ολλανδικό Δημόσιο.
Επίσης ανέφερε ότι η “Αεροπορία Αιγαίου” δεσμεύτηκε να προβεί προηγουμένως σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 60 εκατ. ευρώ και να χορηγήσει στο Ελληνικό Δημόσιο, χωρίς επιβάρυνση, παραστατικά τίτλων δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών (warrants) εκδόσεως της εταιρίας. “Το Ελληνικό Δημόσιο διασφαλίζεται ότι θα επανακτήσει σημαντικό μέρος της βοήθειας που σήμερα προσφέρει στην εταιρία και αποκτά δυνατότητα αποκόμισης οικονομικού οφέλους. Το δικαίωμα αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί, είτε δια της άσκησης των δικαιωμάτων και της απόκτησης του ανωτέρω μετοχικού ποσοστού υπό συμφέροντες οικονομικούς όρους (υπό την προϋπόθεση έγκρισης της DG Comp), είτε δια της μεταβιβάσεως του δικαιώματος” πρόσθεσε ο υπουργός.
Κλείνοντας την πρώτη συνεδρίαση επεξεργασίας του νομοσχεδίου, ο υφυπουργός Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλος είπε ότι το μέγεθος της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης επιβάλλει υπευθυνότητα αλλά και αποφασιστικότητα, και ότι οι σχετικοί χειρισμοί της κυβέρνησης “αποτιμώνται θετικά από τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών”. Την ίδια εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία αλλά και στην δυναμική της, δείχνουν και οι διεθνείς αγορές, σημείωσε ο υφυπουργός Οικονομικών: “Οι προσφορές για την έκδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου ξεπέρασαν το ποσό των 25 δισεκατομμυρίων ευρώ και αγγίζουν το ποσό των 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο, το οποίο διαμορφώνεται περίπου στο 0,8%”. Παλαιότερα, “ο κ. Τσίπρας ονειρευόταν ότι θα βαράει τα νταούλια και θα χορεύουν οι αγορές. Έκλεισε τις τράπεζες και μας οδήγησε σε ένα αχρείαστο και εξαιρετικά επώδυνο μνημόνιο. Κάποιοι άλλοι από το ΣΥΡΙΖΑ, έλεγαν ότι οι αγορές θα τους παρακαλούσαν για να τους δανείσουν. Όλα αυτά έδειχναν και δείχνουν βαθιά άγνοια για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν η οικονομία αλλά και οι αγορές.
Η λέξη κλειδί είναι η λέξη ‘εμπιστοσύνη’, που χτίζεται με μεγάλη προσπάθεια που εμείς καταβάλλουμε, αλλά γκρεμίζεται με κινήσεις όπως αυτές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση, του Κυριάκου Μητσοτάκη διατηρεί αλώβητο το πολιτικό της κεφάλαιο, αλλά και την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών” τόνισε ο Βεσυρόπουλος.
Πηγή
Author: author