Συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Θ. Λιβάνιου

Συνεδρίασε την Τετάρτη το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Θ. Λιβάνιου και με ανοιχτή ατζέντα για όλα τα ζητήματα, τις προκλήσεις και τις εκκρεμότητες που θα απασχολήσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση στη νέα δημοτική περίοδο.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου καλωσορίζοντας τον υπουργό Θ. Λιβάνιο, υπογράμμισε ότι η διαχρονική παρουσία και η εμπειρία του στην Αυτοδιοίκηση εκπέμπει την προσδοκία και την ελπίδα για μια γόνιμη, καρποφόρα και δημιουργική συνεργασία για τη διαμόρφωση ενός νέου οδικού χάρτη για την Αυτοδιοίκηση της χώρας και την προώθηση επιτέλους μιας πραγματικής και ουσιαστικής αλλαγής στο μοντέλο λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης και του Κράτους.

Ο κ. Κυρίζογλου κατέθεσε στον υπουργό υπόμνημα με τις προτάσεις και τα αιτήματα της ΚΕΔΕ σταχυολογώντας ορισμένα εξ αυτών.

Ειδικότερα αναφέρθηκε στην καταστατική θέση των αιρετών σημειώνοντας ότι για τους αιρετούς δεν ισχύει ο κανόνας του νομικού μας πολιτισμού που ισχύει για όλους τους πολίτες, ότι δηλαδή είναι αθώοι έως απόδειξης της ενοχής τους. Και τόνισε ότι ωρίμασαν οι συνθήκες για να επανεξεταστεί το ζήτημα και να αλλάξει με τον Νέο Ενιαίο Κώδικα της Αυτοδιοίκησης. Ζήτησε επίσης για λόγους δικαιοσύνης να επανεξεταστεί και η οικονομική μεταχείριση των αιρετών, επανασυνδέοντας τις αποδοχές τους με αυτές των γενικών γραμματέων των υπουργείων, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως δεν είναι δυνατόν οι δήμαρχοι να αμείβονται με λιγότερα χρήματα από τους υπαλλήλους.

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση των δήμων ο κ. Κυρίζογλου τόνισε ότι οι δήμοι έχουν περιέλθει σε δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Το ενεργειακό κόστος, η καταβολή του τέλους ταφής των απορριμμάτων και αύξηση του μισθολογικού κόστους λόγω των αυξήσεων που δόθηκαν και σωστά, από 1/1/2024, στους υπαλλήλους, έχουν ανατρέψει τα οικονομικά δεδομένα των δήμων.

Ο κ. Κυρίζογλου ανέφερε συγκεκριμένα: «Κρίνουμε σημαντική την αύξηση κατά 200 εκ. ευρώ, της τακτικής επιχορήγησης σε σχέση με το 2023, η οποία όμως εξανεμίζεται εξαιτίας της παρακράτησης πόρων για το τέλος ταφής, που έχει ως αποτέλεσμα σε πολλούς δήμους να είναι σχεδόν μηδενική.

Επιπλέον, υπάρχουν εκκρεμείς οικονομικές υποχρεώσεις προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση (παρακρατηθέντες πόροι, κάλυψη του ενεργειακού κόστους, ναυαγοσώστες, αδέσποτα, απόδοση 7,5 εκ. € στα ΚΔΑΠ για το διάστημα 2022 – 2023 κ.λπ.) που καθιστούν δύσκολη την ομαλή εκπλήρωση των υποχρεώσεων μας απέναντι στους πολίτες των τοπικών μας κοινωνιών. Εν ολίγοις για να έχουν οι δήμοι μας τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις και αρμοδιότητές τους, πρέπει να τους αποδοθούν δύο επιπλέον δόσεις ΚΑΠ για το 2024».

Αναφερόμενος στην υποστελέχωση των υπηρεσιών των δήμων ο κ. Κυρίζογλου τόνισε την ανάγκη υλοποίησης ενός 4ετους προγράμματος για την κάλυψη των κενών θέσεων, τη στελέχωση των νέων υπηρεσιών και την αντικατάσταση των αποχωρούντων υπαλλήλων (με την κινητικότητα και τη συνταξιοδότηση). Επίσης ζήτησε την απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης του προσωπικού μέσω του ΑΣΕΠ και  την αύξηση των ειδικών συμβούλων και συνεργατών.

Επίσης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λ. Κυρίζογλου ανακοίνωσε ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί και σύντομα θα κατατεθεί στα αρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η μελέτη που εκπονήθηκε από την ΚΕΔΕ, την ΕΔΕΥΑ και την ΕΕΤΑΑ, η οποία αφορά στον ολιστική πρόταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη διαχείριση του συνόλου των υδάτων, όπως άλλωστε είχε δεσμευτεί να πράξει, πριν να κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο από το ΥΠΕΝ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος αφού ευχήθηκε καλή θητεία στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα έχουν μια παραγωγική συνεργασία σε όφελος κυρίως των δημοτών για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους.

Ο κ. Λιβάνιος αναφέρθηκε στο μεγάλο ορόσημο, που είναι η σύνταξη του Ενιαίου Κώδικα της Αυτοδιοίκησης και όπως είπε, στόχος είναι να είναι έτοιμος την Πρωτοχρονιά του 2025. Στη συνέχεια περιέγραψε τους άξονες των αλλαγών στον Κώδικα και που είναι: το εκλογικό σύστημα, το σύστημα διακυβέρνησης των δήμων, η κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ δήμων, περιφερειών και κράτους, η εποπτεία, η οικονομική διαχείριση, ζητήματα ανάπτυξης

Σε ό,τι αφορά στην πρόσληψη προσωπικού στους δήμους, ο κ. Λιβάνιος ανέφερε ότι η σημερινή υποστελέχωση των υπηρεσιών, είναι το μεγάλο απόνερο του δεκαετούς παγώματος των προσλήψεων συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά «να δούμε τί χρειάζεται για την επιτάχυνση των διαδικασιών του ΑΣΕΠ». Μάλιστα ανέφερε ότι εξετάζει και το αίτημα της Αυτοδιοίκησης να έχουν αυτονομία οι δήμοι στις προσλήψεις.

Σε ότι αφορά στα οικονομικά των δήμων ο κ. Λιβάνιος αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους οι δήμοι, ζήτησε να επιταχύνουν τις διαδικασίες για να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή απορρόφηση, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανοίξει νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ανάλογο του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα