«Έπηξαν» οι ΜΕΘ στην Αττική, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα, καθώς έχει ήδη καλυφθεί το 60% των κλινών, σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Νίκο Σύψα.
Και αυτή η εξέλιξη έρχεται μόλις λίγους μήνες μετά τις βαρύγδουπες δηλώσεις της κυβέρνησης περί επάρκειας των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Τι απέγιναν άραγε οι εκατοντάδες ΜΕΘ και ΜΑΦ, οι αναπνευστήρες, οι δωρεές μονάδων από ιδιώτες, η σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα;
Πώς ξαφνικά γέμισαν οι ΜΕΘ και οι ειδικοί μάς χτυπούν «καμπανάκια»;
Και αν αυτό έγινε, γιατί οι χαρακτηρισμένες μονάδες για κορωνοϊό επανήλθαν στην προηγούμενη χρήση τους;
Λόγω κάμψης μετά το lockdown φαίνεται ότι αυτό ήταν βιαστικό, όπως δείχνουν τα στοιχεία των κρουσμάτων.
«Η αύξηση της ηλικίας των κρουσμάτων μάς ανησυχεί, γιατί όσο πιο μεγάλος είναι ο άνθρωπος τόσο κινδυνεύει να είναι πιο σοβαρή η νόσος. Πρέπει να προλαμβάνουμε τις καταστάσεις. Εκτός από τις συρροές, υπάρχει διασπορά στην κοινότητα. Θα κάνουμε το παν να προστατεύσουμε τα σχολεία, για να μην κλείσουν» ανέφερε ο κ. Σύψας.
Σε ό,τι αφορά τις μάσκες που διανεμήθηκαν στα σχολεία, ο καθηγητής σημείωσε ότι αυτοί που τις κατασκεύασαν ήταν… «χαμένοι στη μετάφραση» και διερωτήθηκε πώς γίνεται να παράγεις τόσες μάσκες χωρίς να τις δοκιμάσεις!
Την ίδια ώρα, ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Αλκιβιάδης Βατόπουλος μίλησε για το «μείζον πρόβλημα της αύξησης των κρουσμάτων και κυρίως της αύξησης των διασωληνώσεων». Μάλιστα, ανέφερε ως παράδειγμα όσα συνέβησαν με τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στο Ισραήλ και τόνισε πως η αύξηση των διασωληνώσεων είναι ένα «καμπανάκι» ότι ίσως οδεύουμε και εμείς σε παρόμοια μεγάλη αύξηση.
Πηγή
Author: Ιωάννα