Και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο. Τα δικά μου δικά μου και τα δικά σου, πάλι δικά μου. Αν υπάρχουν αντίστοιχες τουρκικές εκφράσεις με τις δικές μας, τότε σίγουρα η πολιτική της Τουρκίας ευθυγραμμίζεται με αυτές και μάλιστα με… αλφάδι. Η λογική του «πάρτα όλα» σε όλο της το μεγαλείο.
Ο Ερντογάν και οι ακόλουθοί του ζητούν διάλογο, θέλουν και δείχνουν ως κατηγορούμενη την Ελλάδα ότι τάχα αυτή προκαλεί και εκβιάζει (παιδιάστικη χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της χώρας μας ο Τούρκος Πρόεδρος), απαιτούν (!!) από την ΕΕ «αντικειμενικότητα» στην Ανατολική Μεσόγειο και διαμηνύουν ότι αυτοί είναι που δίνουν «μια ευκαιρία στη διπλωματία»!
«Αντικειμενικότητα» ζήτησε ο Ερντογάν από την ΕΕ και δήλωσε έτοιμος για «ειλικρινή διάλογο»
Τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σαρλ Μισέλ, είχε ο Ταγίπ Ερντογάν, με θέμα την Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.
Η συζήτηση του Ερντογάν με τον Μισέλ επικεντρώθηκε στις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία και στις εξελίξεις που έχουν διαμορφωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον Τούρκο Πρόεδρο να επαναλαμβάνει το… αίτημα για «αντικειμενική στάση της ΕΕ και των μελών της απέναντι σε όλα τα περιφερειακά ζητήματα και ειδικά σε αυτό της Ανατολικής Μεσογείου, χωρίς να παρασύρεται από προκλήσεις».
Ο Ερντογάν έκανε λόγο για «ειλικρινή διάλογο και διαπραγματεύσεις που βασίζονται στη δικαιοσύνη» με την Τουρκία να είναι «ανοικτή σε μια λύση που προστατεύει τα δικαιώματα όλων των μερών, αγνοώντας τις μονομερείς ενέργειες σε βάρος όλων των δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας».
Ο Καλίν αποθέωσε τον Ερντογάν που «έδωσε και πάλι μια ευκαιρία στη διπλωματία»!
Η επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια είναι μια ευκαιρία για να προωθηθούν οι συνομιλίες και η ευκαιρία αυτή «δεν πρέπει να χαθεί», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν. Πρόσθεσε ότι η Άγκυρα ελπίζει ότι αυτό «θα έχει θετική αντανάκλαση» στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 24-25 Σεπτεμβρίου. Δεν είπε προφανώς ότι το όλο θέμα έγινε για να αποφύγει η Τουρκία τυχόν κυρώσεις.
«Ο πρόεδρός μας έδωσε και πάλι μια ευκαιρία στη διπλωματία», αποθέωσε τον σουλτάνο ο Καλίν! Για να προσθέσει με ύφος: «Ελπίζουμε ότι η ελληνική πλευρά θα χρησιμοποιήσει αυτήν την ευκαιρία για να προωθηθούν οι συνομιλίες. Θα ξαναρχίσουμε τις διερευνητικές συνομιλίες σύντομα», διαβεβαίωσε, μιλώντας διαδικτυακά σε μια εκδήλωση που οργάνωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.
«Θέλουμε να δούμε μια νέα σελίδα στις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας αλλά και στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ. Ευελπιστούμε, πιστεύουμε ότι το κλίμα είναι ευνοϊκό αυτή τη στιγμή και νομίζω ότι έχουμε καταλήξει σε ένα επίπεδο συνεννόησης σε ό,τι αφορά τα βήματα που πρέπει να γίνουν τις επόμενες εβδομάδες για να ξαναρχίσουν αυτές οι συνομιλίες», κατέληξε.
Βέβαια, λίγο νωρίτερα, ο Τούρκος Πρόεδρος είχε φροντίσει να δυναμιτίσει πάλι την κατάσταση, παρουσιάζοντας μια δική του πραγματικότητα: «Η γλώσσα των απειλών και οι εκβιασμοί δεν δουλεύουν σε εμάς. Το γεγονός πως τα προβλήματα με την Ελλάδα μπορούν να λυθούν μέσω διπλωματίας και με διάλογο, οφείλεται στην αποφασιστικότητά μας. Τα θέματα αυτά πρέπει να λυθούν με διάλογο και διαπραγματεύσεις με τους γείτονες, πάντα μέσα στο πλαίσιο των κανονισμών».
Τα νέα… στολίδια για την Ελλάδα σήμερα ήταν τα εξής: «Η Ελλάδα προκαλεί και δείχνει παιδιάστικη συμπεριφορά, ενώ οι πολιτικοί της δείχνουν έλλειψη αξιοπρέπειας απέναντι στο δίκιο μας. Η Τουρκία έχει βρεθεί με σύνεση σε αυτή τη φάση, η οποία είναι αδιανόητη για εμάς, ωστόσο ο ρόλος μας είναι πολύ σημαντικός και κινούμαστε έξυπνα. Θα συνεχίσουμε να δείχνουμε ιδιαίτερη ωριμότητα, η οποία απαιτείται στη συνέχεια. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τις χώρες της περιφέρειας για την ειρήνη και τη σταθερότητα. Θα ενεργούμε πάντα με καλή πίστη. Ωστόσο, αν συνεχίσουν να δοκιμάζουν την υπομονή και την αποφασιστικότητα της Τουρκίας, θα λάβουν την απάντηση που τους αξίζει».
Τέταρτος γύρος ελληνοτουρκικών τεχνικών συνομιλιών στο ΝΑΤΟ
Τουρκικές και ελληνικές στρατιωτικές αντιπροσωπείες πραγματοποίησαν την 4η τεχνική συνάντηση την Πέμπτη στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ για να συζητήσουν τρόπους να μειωθεί ο κίνδυνος ενός συμβάντος εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.
Οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες και θα επναληθφούν στις 24 Σεπτεμβρίου, ανέφερε το τουρκικό υπουργείο μετά τη λήξη της συνάντησης.
Ο διάλογος για τη δίκαιη κατανομή των πόρων της Ανατολικής Μεσογείου θα είναι κερδοφόρος για όλες τις πλευρές, λένε Τούρκοι αξιωματούχοι.
Πηγή
Author: Ιωάννα